22 martie, 2011

CE CRED ROMANII DESPRE ATACAREA LIBIEI?

Majoritatea românilor nu este de acord cu intervenția militară din Libia și 40% dintre ei consideră că România ar putea fi afectată de evenimentele din această țară, dar nu prea cunosc pozitia Guvernului.

Potrivit cercetării realizate de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES, în cadrul programului ”Agenda Publică”, 90% dintre respondenți declară că au auzit de evenimentele care au loc în această perioadă în Libia, iar 68% dintre cei chestionați recunosc că nu sunt de acord cu intervenția militară din această țară.
Controlul asupra rezervelor de petrol (51%) și protejarea civililor de atacurile armatei libiene (42%) sunt identificate ca fiind principalele motive care au stat la baza intervenției forțelor militare internaționale în Libia.

40% dintre participanții la studiu apreciază că România ar putea fi afectată de evenimentele din Libia. În acest context, 66% dintre respondenți cred că România ar trebui să se abțină în a-și exprima o poziție oficială cu privire la intervenția militară din această țară. De altfel, studiul indică faptul că poziția oficială a României în acest sens nu este cunoscută de către cetățeni 57% indicând acest lucru. Din restul de 41% care cunosc o pozție oficială a țării noastre în legătură cu acest eveniment internațional, 63% spun că România nu are o poziție clară, 23% consideră că România susține intervenția militară, în timp ce 10% indică faptul că țara noastră se opune intervenției.
Atunci când sunt chestionați cu privire la decizia României de a aștepta decizia NATO înainte de a lua o poziție oficială cu privire la conflictul din Libia, 65% au o părere bună și foarte bună cu privire la această atitudine, iar 26% au aprecieri negative.

În ceea ce privește atitudinea Chinei și Rusiei cu privire la intervenția militară din Libia, părerile celor chestionați sunt împărțite: 41% cred că rezervele celor două state nu sunt justificate, în timp ce 42% spun că atitudinea lor este îndreptățită.
73% dintre participanții la studiul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie - IRES apreciază drept corectă atitudinea Germaniei de a se abține la votul din Consiliul de Securitate atunci când a fost luată decizia intervenției militare în Libia, în timp ce doar 16% cred contrariul.

84% dintre respondenți se informează de la televizor cu privire la evoluția evenientelor din Libia. A doua sursă de informare este Internetul (7%).
Atunci când este vorba despre informarea cu privire la evoluția evenimentelor din Libia, 32% dintre respondenți preferă postul de televiziune PRO TV, 29% urmăresc Realitatea Tv, iar 18% Antena 3. Cele trei posturi sunt urmate de TVR și Antena 1 cu câte 7%.
74% dintre respondenți consideră că presa a prezentat mai degrabă obiectiv conflictul din Libia.

Dar oare intereseaă pe cineva ce cred oamenii?




5 comentarii:

  1. Pe mine ma intereseaza. Ba chiar anticipam fara sondaj. Este inca un caz de ruptura intre politicieni si cetateni...
    http://www.gabrielacretu.ro/nimeni-nu-are-indoieli-in-romania-fa%c8%9ba-de-razboi.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu anticipam acelasi lucru inaintea publicarii sondajului. Presedintele Basescu de asemenea, castigand un capital in plus de popularitate. Intr-un mod asemanator se explica si votul Chinei si al Rusiei in Consiliul de Securitate, tari care nu s-au aratat favorabile interventiei in Libia, dar nici n-au impiedicat-o (demagogie populista).

    RăspundețiȘtergere
  3. Despre decizia excluderii din partid a lui Severin: daca Victor Ponta nu venea cu aceasta pozitie ferma, ar fi fost extrem de greu pentru PSD sa mai atace credibil coruptia Guvernului. Adrian Severin devenea un scut perfect de imagine pentru PDL si Basescu. Ridzi, Anastase, Udrea nu mai contau.

    RăspundețiȘtergere
  4. Noi oricum de fiecare data am dat-o dupa cum ne-a fost interesul de moment.
    Eu as fi mizat pe cartea Germania. Noi ne-am luat in ultima clipa dupa Franta. Asta e, noroc ca suntem rupti in fund si nu avem nici macar munitie in termen de garantie pt. fregata lu' peste asa ca tehnic noi nu vom face rau nimanui si va fi mai usor sa o dam la intors mai incolo cand ne vor cere altii socoteala ca noi ce am cautat acolo...

    Totusi, sa nu afle chestia asta piratii somalezi ca poate se organizeaza aia pentru o iesire mai lunga si acosteaza naibii aia fregata Ferdinand si te tii atunci ca mai luam o transa FMI doar ca sa rascumpere dl. Basescu barcuta :).

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule Dancu, felicit pe aceasta cale intregul PSD - Ardeal pentru victoria istorica la alegerile organizate in Judetul Mures! Cu precadere pe membrii si simpatizantii simpli care au inghitit cu rabdare atatea umilinte din partea PDL si a aliatilor sai! Chiar daca recentul scrutin a fost departe de o lupta preacum cea pentru Cluj ori Capitala, miza este enorma. Sper ca sunteti de acord cu mine in ceea ce priveste importanta simbolica in contextul social dat.

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...