20 martie, 2011

Japonia de lânga inima mea


De câţiva ani tot mai des gând-mi zboară cu drag spre Japonia, teritoriul meu de refugiu evazionist. Aveam încă din copilarie o sensibilitate specială pentru Akira Kurosawa şi filmele lui. Când am văzut Dodes'ka-den m-am îndrăgostit pentru totdeauna de opera unuia dintre cei mai mari regizori din istoria lumii. Când am derapat spre poezie mi-am găsit refugiu în cele saptesprezece silabe din haiku şi am iubit prin acestea lumina pe care o răspândeşte floarea albă de cireş.

M-am indrăgostit mai ales de arta plastică a Japoniei. Nichita Stănescu se asemuia la un moment dat cu Hokusai, cel nebun după desen. Nichita spunea că este nebun dupa poezie si eu eram înnebunit după poezie şi îngerul Nichita. L-am căutat pe celalalt nebun, fratele indepărtat al lui Nichita. Shibata Zeshin, Hiroshige, Utamaro m-au ajutat să-mi recuperez natura uitată undeva în copilărie.

De douăzeci de ani mă uit la atât de cunoscuta gravură Marele val de la Kanagawa. In primii ani am văzut numai valul, nu ştiam atunci mare lucru despre grozăvia unui tsunami. Ce val fantastic, mă gândeam, cum se poate dezlănţui natura si cum poate să domine sentimentul artistului. Peste câţiva ani mi-am dat seama că nu este un peisaj, că acolo este vorba până la urma despre oameni. Erau şi bărci printre crestele de val, iar peste alţi cativa ani am vazut şi oamenii. Da, marele val de la Kanagawa este un desen despre oameni, doar că oamneii nu se ridică semeţi în faţa valului, oamenii sunt una cu barca, sunt aliniaţi ca o săgeată care ar trebui să spargă acel munte de val pentru a reuşi.

Nu am fost niciodată în Japonia. Am avut ocazia odată, dar am ezitat, poate nu sunt pregătit mi-am zis. Incă nu am citit destul despre acest teritoriu minunat de la celalalt capăt al lumii. Când cineva m-a invitat să plecăm într-un fel de vizită oficială la Tokio, m-am gândit că ar fi o blasfemie să trec pe-acolo oficial, să merg doar prin saloane oficiale şi hoteluri. Nu puteam începe să văd Japonia cu birocraţia şi politica ei. Vroiam să mă intalnesc prima data cu nişte oameni simpli. Ca şi cei pe care-i vedem peste tot în lume cu aparate de fotografiat. Vreau să văd Japonia de la nivelul oamenilor si a copacilor, nu din cabinetele oficiale şi de la ferestre de zgârie nori.

Intreaga cultură japoneză il reprezintă pe om ca fiind o parte, uneori insignifiantă, a naturii. Moartea este normală pentru japonezi. “Moartea este usoară ca un fulg, datoria ca un munte de grea”. Pentru noi, europenii, omul este mai important decât natura, se ridică deasupra ei, cu aroganţă, marea lui lupta este subjugarea ei, transformartea ei in slujnică docilă. Pentru japonezi omul este mic, el trebuie să se insereze armonios in Marele Tot. De aceea lor nu le e frică de moarte.

Încet, încet s-a născut o mică Japonie lângă inima mea. A participat la nasterea ei Yasunari Kawabata, Yasushi Inoue (“Dragostea, şi moartea, şi valurile”), Yukio Mishima, Haruki Murakami, Kazuo Inamori.

Uneori visez noaptea că am ajuns în Japonia şi scriu o carte despre oamenii ei. Mă visez că adorm într-o grădină de cireş cu florile albe. Visez că văd zăpada de pe Muntele Fuji. Este roz, luminată de soarele roşu de pe steagul ca un cer alb. Iar eu pun palma dreaptă pe zapada neîncepută, ca un fel de mângâiere pe obrazul chinuit al Japoniei.

In zilele acestea citesc zilnic despre Japonia de sub dărâmături. Oamenii de acolo rezistă eroic. Americanii înmărmuriţi nu înţeleg de ce nu sunt jafuri, de ce toată lumea stă la coadă la alimente, de ce se reduc preţurile în magazine sau de ce se dau mărfuri pe gratis. La centrala nucleară salariaţii nu vor să părăsească zona contaminată pentru ca se luptă împotriva unei grozave catastrofe nuclere. Unii vor muri, altii stiu că se vor chinui cu boli incurabile în urma contaminării. Dar moartea e uşoară, iar datoria e grea. Japonia de lângă inima mea este calmă şi tristă. Japonia cea de departe are nevoie de semnul nostru de prietenie, poate mai puţin de banii nostri. S-a obişnuit cu moartea, nu-i este frică, dar merită un gest măcar pentru lectia pe care ne-o dă.

連帯

Haideţi să facem un gest de solidaritate!




















4 comentarii:

  1. Sunt frumoase, Domnule Dancu, gandurile dvs fata de Japonia. Ale mele insa sunt triste, cu cateva saptamani inainte de marea catastrofa de la ei, o colega chinezoaica de la servici (de aici din Canada) imi spunea cu mare tristete si lacrimi in ochi despre atrocitatile istorice comise de catre japonezi impotriva unor natiuni asiatice (prefer sa nu enumar). Am vazut poze cu campuri intregi de capete (de oameni decapitati) de catre armata japoneza care se distra pe seama aia, femei violate infiorator in masa, si alte torturi greu de imaginat, poate mai infioratoare decat ceea ce s-a intamplat in perioada Holocastului (daca exista o scara comparativa a violentei). Pana atunci imaginea mea despre Japonia era alta, era senina cu mult soare. Insa de cand am auzit si vazut lacrimile acelei chinezoaice si ducandu-ma apoi la articole si carti de istorie pe aceasta tema, imaginea aceea senina despre acel colt de lume s-a schimbat.

    Dumnezeu sa-i ocroteasca si sa-i ajute sa treaca peste aceast dezastru!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari, d-le profesor! Pt astfel de articole revin mereu pe blogul dvs, sa vad ce-ati mai scris...Scrieti muuuult mai frumos cand nu e vorba despre politica, PSD, PDL si alte lucruri importante, cu siguranta, dar efemere... :-) (Asta se vrea a fi un compliment) De ce Japonia "de langa" inima mea si nu "din" inima mea? Daca vreti sa cititi ceva (scurt) pe tema, va recomand http://www.calendarevenimente.ro/detalii_ed.php?id_ed=73 :-) O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. (1)
    ADRIAN SEVERIN, VICTIMA DETURNARII MEDIATICE

    Sunday Times (un ziar de scandal): s-a aflat la baza declansarii unor campanii negative de presa legate de "unii" politicieni romani.
    Scandalul pornea de la ziarul occidental, era “importat” in Romania, unde era dezvoltat. Apoi, cu noile sale dimensiuni, era “exportat” si raspandit, demasurat, in exterior.

    Legat de subiectul Adrian Severin:
    reportajul este un colaj- doua teme distincte.
    Prima: posibilitatea introducerii unui amendament (despre care Severin le-a spus respectivilor ca DEJA fusese depus de un alt eurodeputat roman, Sebastian Bodu).

    A doua tema exceleaza prin omisiune elocventa (replica lui Severin este “lipita” inabil de prima parte).
    Severin fusese intrebat ce suma pe ar solicita in calitate de consultant.
    Raspunsul lui a fost “in jur de 12.000 euro”.

    In acel “colaj TV”, raspunsul lui Severin, referitor la suma, aparea imediat dupa ce acestea le spunea celor (sub acoperire) de la Sunday Times ca amendamentul a fost deja depus de Bodu. Colajul este stangaci si se observa usor ca raspunsul ‘in jur de 12.000 euro” NU se “potriveste” cu ceea ce se discutase inainte!

    Interesant este de studiat (acum, pana nu i se pierde urma) cum s-a “rostogolit” (pe principiul bulgarelui) stirea in presa straina.
    Initial, totul a fost relatat in Sunday Times.
    Apoi, a fost preluat de AFP care INSISTA asupra “amanuntului” ca Severin ar fi trimis si o factura spre achitare. AFP afirma ca a preluat totul din Sunday Times.
    Alte publicatii, relatand “evenimentul”, prezinta lucrurile cu parsivenie jurnalistica: relateaza scena cu ziaristii sub acoperire (cu precizarea ca sursa este Sunday Times), apoi, “amanuntul” legat de factura, pe care il pun pe seama AFP!
    Astfel, se construieste falsa impresie ca AFP ar fi completat relatarea din Sunday Times cu un detaliu esential- ca atare, situatia dobandeste volum prin inducerii ideii ca ar exista doua surse diferite de informare care se completeaza cu elemente noi, ceea ce da greutate stirii, printr-un artificiu jurnalistic.

    Apare la rampa Monica Macovei care amplifica scandalul, cerand ca DNA sa declanseze cercetarea in legatura cu “faptele de coruptie” de care e acuzat Seevrin via Sunday Times- pe de alta parte, ii solicita (?!?) lui Victor Ponta sa-l excluda pe Severin din PSD!

    Trec peste aberatia de a solicita excluderea lui Severin din PSD (nu merita comentata).

    Graba cu care a intervenit Monica Macovei si stridenta solicitarilor atrag atentia.
    Cum se explica?
    In momentul in care NU se reuseste o mistificare credibila prin presa este, de obicei, scoasa la inaintare o voce publica sonora, care sa “rezume” totul asa cum “trebuie”, urmand ca mass media sa preia acele strigate, “acoperind” inabilitatea initiala.

    Trebuie vazut DE CE si CINE are aceasta intentie Pentru asta, trebuie cercetat CE initiative a avut Severin si PE CINE a deranjat.

    Unul dintre motivele “de deranj” este activitatea sa de co-raportor privind distriburea locurilor in PE (pentru care a fost nominalizat, alaturi de eurodeputatul francez Alain Lamassoure, la premiul “Parlamentarul european al anului 2007″).

    Doar Germania pierdea trei posturi de deputati in PE (iar grupul “verzilor” a anuntat ca nu va vota propunerea, in 2007).
    LUCRURILE CONTINUA, IN 2011!
    Propunerea lui Severin este “fierbinte”.
    In 7 februarie 2011, in cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru afaceri constituționale, europarlamentarii au cerut unor matematicieni sa gaseasca o formula pentru distribuirea locurilor ajungandu-se la „compromisul de la Cambridge“. Scopul: eliminarea “targuielii politice”, cum s-a spus.
    Acum, “glasul” care nu e de acord vine din grupul PPE (Gyorgy Schopflin- Ungaria),

    P.S.
    Ce amestec are, in aceasta deturnare mediatica, Peter Godwin, fost corespondent (si corespondet diplomatic) pentru Sunday Times, in Romania?

    RăspundețiȘtergere
  4. (2)
    CULISELE CAZULUI SEVERIN SI PRINCIPIUL DOMINOULUI:
    HANNES SWOBODA SI PRESEDINTIA GRUPULUI SOCIALIST (PE) + “PRELUNGIREA” IN GRUPARI DE INTERESE DIN PSD
    + SCENARIUL PE PRINCIPIUL DOMINOULUI (CONGRES PENTRU DEBARCAREA PONTA- NASTASE, IN PSD) CU SPRIJINUL LUI SWOBODA

    In scenariul cazului Severin exista (si) o “componenta” romaneasca.
    Sunday Times a fost “activat” dintr-o “zona” romaneasca de interese (ca aceasta este de coniventa cu “extensiile” unor grupari din afara Romaniei, este o discutie conexa).

    O “imagine-fulger” difuzata, ieri, pe Antena 3 si pe Realitatea TV cand a fost comentat cazul Severin: aparent fara legatura, aparea Prostanacul dand mana cu cineva!

    Amintesc: dupa pierderea prezidentialelor in 2009, Raportul ISD (Raportul Severin) a fost “bisturiu”.
    A identificat cauza pierderii alegerilor.
    A cuprins o analiza politica legata de social- democratia romana, de panta descendenta pe care alunecase PSD in urma “genialei” politici a Prostanacului si a indicat necesitatea inlocuirii acestuia din functie de presedinte al partidului (ceea ce s-a intamplat la Congresul din februarie 2010).

    Folosind “bunele ganduri” pe care sigur le are, fata de Severin, Prostanacul, acesta va fi fost folosit (deopotriva cu “platformistii”) de catre gruparea romaneasca la care m-am referit, ca varf de lance in “activarea” Sunday Times.

    Aparent in alta ordine de idei, in cercurile apropiate PSD circula zvonul ca “anumite grupari” intentioneaza sa-l foloseasca pe Prostanacul (alaturi de “platformisti”) pentru initierea unui Congres, in cadrul caruia sa fie debarcat Victor Ponta- urmand actiunea anti- Adrian Nastase (un mare “clou” in intentiilor respectivilor).

    CONEX: cunoscatorii culiselor au afirmat ca Prostanacul et Cie sunt o "prelungire" a intereselor germane in Romania.
    Actualul PSD (directia Ponta- Nastase) este o piedica de netrecut in calea acestora.
    Ca europarlamentar (si influenta voce, ca presedinte al ISD) Adrian Severin este inconfortabil pentru acele interese.

    UN SEMNAL CONCLUDENT:
    Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialist din PE, a declarat, luni, pentru RFI, că “orice caz de coruptie sau semicoruptie (ce defineste acest concept?; n.A.) este total inacceptabil” sugerand ca Adrian Severin sa demisioneze din PE.

    CINE ESTE HANNES SWOBODA?
    Mr Hannes Swoboda este cel care, la inceputul lui 2006, venea la Bucuresti pentru a forta debarcarea lui Adrian Nastase.
    Acuzele de atunci, rostite de Swoboda (“lansate” initial PRIN Prostanacul) erau ridicole.

    (Swoboda a venit, atunci, la Bucuresti, impreuna cu un alt individ de aceeasi noncalitate umana- Wiersma.
    Este o rusine ca, la nivel european, social- democratii pot avea astfel de lideri)

    E de la sine inteles ca tipi de extractie mocirloasa, precum Swoboda, vor sustine nulitati cu coloana vertebrala inclinata- precum Prostanacul- si vor ataca personaje cu puncte de vedere ferme.

    Pentru un cunoscator al culiselor istoriei, care reuseste sa puna cap la cap evenimente aparent disparate, lucratura anti-Severin apare clar.
    Scenariul INCEPE cu incercarea de compromitere (si de debarcare a lui) Adrian Severin- totul fiind programat a se desfasura, ulterior, pe principiul dominoului.
    In cadrul scenariului, slabirea fortei PSD (si supunerea acestui partid intereselor reprezentate de tipi precum Swoboda) e un punct important.
    Dupa debarcarea lui Severin, este programata o “miscare” care sa duca la debarcarea lui Victor Ponta (apoi, tinta fiind Adrian Nastase) si la reinstalarea Prostanacului si a clicii sale la varful PSD.

    “COINCIDENT”

    Adrian Severin ANUNTASE ca vrea sa candideze la presedintia Grupului Socialist din PE, in locul lui Martin Schulz (Germania).
    Schulz va fi numit in 2012 presedinte al PE, in locul lui Jezry Buzek (Polonia, PPE).
    Postul este dorit si de austriacul Hannes Swoboda- acuzatorul lui Severin.
    Cercul se inchide, nu-i asa?

    P.S.
    A bon entendeur, salut!

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...