08 decembrie, 2009

Patologia politica a excesului.

Cum a putut pierde Mircea Geoană?

Ma întreb cum a reusit Mircea Geoana sa piarda dupa ce coalitia care-l sprijinea a reusit, la cateva zile după turul I, sa ajunga la o diferenta linistitoare.

Toate mergeau linistit spre o victorie facilă. Traian Basescu nu avea prea multe mijloce pentru a ridica tensiunea electorala, mai ales pentruca fusese fixat in stereotipul conflictualist, o eticheta care,bazandu-se pe comportamentul de jucator, il priva pe Presedinte de posibilitatea de a declandsa un scandal. O modalitate ar fi fost dezbaterile directe, dar aici Geoana actionat inteligent: a acceptat doar strictul necesar, adica o singura dezbatere.

Cum din dezbaterea anterioara Mircea Geoana ieșise bine, nu era de asteptat nici o surpriza. Presedintele era prizonier, iar Alianta electorala putea sa-si calculeze șansele aproape aritmetic. Trebuia doar tras de timp si lasate lucrurile să curgă.
Nu erau necesare gesturi bruste, poate ca nici publicarea obsesiva a sondajelor, corecte, cu Basescu la mare distanta sub Geoana nu trebuia facuta. Doar o prezenta eleganta, pacificatoare, exemplificare a linistii si stabilitatii viitoare.

A aparut atunci ceva care a burversat totul, iar Mircea Geoană poate ca nici nu este vinovat pentru asta, nici el si poate nici echipa de strategie de campanie.
A devenit invingator si cei din jurul lui au incepuit sa se miște pentru a aduce o contributie la victoria finala. Daca-l cunosc bine pe Hrebenciuc el nu cred ca a gandit asta. El parca știa sa astepte, să stea camuflat, sa nu se expuna aiurea. Poate ca aici lucrurile i-au scapat de sub control pentru că fiecare a vrut sa arate ca este cel care l-a ajutat decisiv.

Domnul Patriciu l-a ajutat cu filmuletul de la Ploiesti, iar televiziunile partenere l-au dat de atîtea ori pâna ce toata lumea s-a excitat prea tare (unii contra, altii pro) dar daca tragem linie cei mai multi au ajuns la concluzia ca este fals si unii deja s-au hătarât sa merga la vot.

A venit apoi altcineva care l-a dus la Timisoara, in loc sa-l duca la Alba Iulia. Considearata ca indecenta, alianta semnată la Timisoara i-a activat impotriva pe anticomunisti, anticomunuisti care nu fusesera foarte sensibili la mesajul lui Traian Basescu.

In acel moment inca era Presedinte. Dar a venit ultima dezbatere si vizita nocturna la Sorin Ovidiu Vantu. Putea sa recunoasca faptul ca l-a vizitat pe omul de afaceri de 1000 de ori, nu s-ar fi creat o asemenea emotie. Dar fusese cu o zi inainte, s-a dus noaptea si mai ales.... a confirmat mesajul central al Presedintelui: este o copie, este jucarie, nu este autentic.

Unele alegeri le-a facut el, dar cele mai multe le-au facut altii. Probabil au fost facute cu buna intentie, ori dintr-un pragmatism exagerat, dar este cert ca au fost greseli enorme.

De ce nu au putut să astepte sustinatorii lui, de ce nu au avut rabdare?

Cred ca suferim in politica romaneasca de o patologie a excesului, dublata de o adictie de conflict. Strategiile de conflict, nu cele de cooperare, reprezintă regula in politica romaneasca. Parca este o dependenta de violenta, o adictie de adrenalina, dopamina, serotonină. Ca si adictia de jocuri de computer, coportamentul adictiv fata de conflict da o puternica emotie si implicare personală, un surplus de emotie si un fel de surogat de realitate.

Violenta politica si conflictul sunt importante si pentru ca stimulează o anumita solidaritate si pot loc de proiecte politice.

Presedintele a fost de nerecunoscut in campania de pana la primul tur. Toti spunea ca nu il recunosc, ca nu mai are forta, nici energie. In ultima dezbatere parca a inviat. Oamenii l-au recunoscut, era el, fara insa a avea timp sa se enerveze pe strategia lui de conflict. Oare a fost asta o strategie? Nu stiu, poate.

Cred ca marea arta a strategului este sa stii sa-ti infrânezi instinctul de a ataca, de a declansa prematur atacul sau violenta.

Nu-mi place să citez din Sun Tzu, dar batranul chinez are dreptate din nou: Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic.
De ce am uitat noi adevarurile acestea simple?

8 decembrie 2009
PS
MULTUMESC SUTELOR DE PRIETENI CARE M-AU SUNAT SA MA FELICITE PENTRU MUNCA FACUTA DE ECHIPELE IRES SI CSOP LA EXIT POLL. CELOR CARE NE INTREABA PE MAIL CUM AM REUSIT LE SPUNEM CA A FOST MUNCĂ ISTOVITOARE SI RABDARE.

14 comentarii:

  1. In opinia mea, cuvantul care defineste intreaga campanie electorala, perioada de dinainte si tot ce a urmat este BALCANISM. Si cred ca acesta poate sa fie asociat cu ambele parti, mai ales prin prisma inconsistentei.
    Ca atare nu cred ca in spatele lui Traian Basescu a existat o strategie de a inceape "mai greoi" si mai apoi a termina "in tromba". Mai degraba cred ca a actionat asemenea principiului Diesel, pornind mai greu de pe loc, ca mai apoi sa "tureze" tot mai mult motoarele, in special datorita combustibilului care venea neincetat din partea adversa: filmuletul, Timisoara, Vantu. Filmuletul si Timisoara s-au intors parca catre Geoana ca si un boomerang.
    Eu cred ca suferim de o patologie a excesului si de o adictie de conflict in orice domeniu. Asta ne face sa fim atat de balcanici(pe langa pozitionarea geografica desigur).
    Daca suntem in stare sa discutam la fotbal pe seama unui posibil penalti sau a unui posibil hent ore in sir sunt curios cat or sa dureze discutiile contradictorii acum. La fotbal, oricat de plauzibile ar fi dovezile, nu s-a rejucat niciun meci. Credeti ca in politica se poate?

    Cu respect,
    Marius

    RăspundețiȘtergere
  2. "Cel ce este drept poate guverna, cel ce este viclean, poate face războiul; însă cel ce practică Non-Acţiunea va obţine împărăţia.
    Iată după ce ştim că este aşa:
    - regulamente multe, mare sărăcie în popor
    - multe arme, primejdie pentru ţară
    - artele excesiv cultivate, multe obiecte nefolositoare
    - legi multe, hoţi mulţi
    De aceea, înţeleptul afirmă: voi practica Non-Acţiunea şi poporul se va guverna singur; voi trăi în linişte şi poporul va evolua prin el însuşi; voi evita agitaţia şi poporul se va întări de la sine; nu voi avea dorinţe şi poporul va reveni la simplitatea dintru început. - TAO TE CHING"

    Sunteti un Om deosebit domnule Dancu. Intr-un FINAL PREVIZIBIL ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule, jos palaria!

    Ti-o spune cineva care a votat cu Basescu.

    Si care, sincer, daca ar fi vazut pe A.Nastase candidat, poate ca l-ar fi votat.

    numai bine si intelepciune (ardeleneasca) pe mai departe.

    Catalin

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari!

    Alaturi de gandul asta vreau sa va rog sa postati caietul de exit poll pe site-ul IRES. Ca la turul I.
    Si apoi sa revin cu cateva intrebari. Nu toate comode!

    Radu

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule Dincu, aveti in mare parte dreptate. Ati intuit corect, Presedintele s-a abtinut admirabil, a declansat atacul cind a trebuit, dar a mai facut o chestie care a scapat multora: s-a aratat slab cind de fapt... nu era. Si urmind niste reguli simple, cu tenacitate, a cistigat din nou. Cred ca ii putem recunoaste si lui o serie de merite.
    Ce nu am inteles la Mircea Geoana e de ce a acceptat tot circul mediatic si mai ales mizeria aia de filmulet? Privind retrospectiv, sper ca sunteti de acord ca a facut o greseala majora, si si-a atras o antipatie greu de depasit, ca fiind cel ce ataca sub centura.
    EU nu il intelg; daca isi vedea linistit de discurs, e foarte probabil ca ar fi cistigat.
    Ce nu inteleg la dvs e alt lucru: sunteti sigur ca Mircea Geoana a meritat tot efortul si toata strategia?
    Tin totusi sa va felicit ca ati avut curajul sa prezentati situatia reala din sondaje in seara alegerilor, la B1 TV. Parerea mea e ca deja va pierdeti timpul in PSD, mai ales alaturi de niste oameni total lipsiti de curaj politic, care nu au nimic de oferit inafara de sforarii din dosul perdelelor. Dvs si alti citiva din PSD aveti o alta anvergura, si sincer vb... vecinatatea unui Hrebenciuc va dauneaza moral.
    Va doresc succes pe viitor!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu sunt de parere ca Traian Basescu a avut intr-adevar aceasta strategie de a incepe mai usor si a termiona in fortza. De altfel a si declarat asta dupa dezbaterea televizata dinaintea primului tur, a spus ca pentru el aceasta intalnire nu avea miza mare si ca in ulrmatoarele saptamani il vom revedea pe adevaratul Basescu.
    In rest, sunt perfect de acord cu dumneavoastra ca in jurul lui Mircea Geoana s-a creat o nebunie: toti vroiau "mai mult", probabil ca sa fie siguri, sau poate dintr-o frica de adversarul considerat de toti drept redutabil si periculos, sau o teama ca nu cumva celalalta tabara sa vina cu ceva care sa intoarca tendintele.
    A fost desigur si dorinta adversarilor personali ai lui Traian Basescu, precum Dinu Patriciu, de a se "semna pe cutitul infipt in spate", dupa cum spunea Alina Mungiu-Pippidi.

    S-a demonstrat in final ca "mai binele e dusmanul binelui".

    RăspundețiȘtergere
  7. Reflectand putin la cele scrise aici nu pot trage decat o singura concluzie: D-aia nu suntem nemti! Ne lipseste consecventa.

    N-a fost sa fie!

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari pentru singurul institut de sondare cu adevarat independent

    RăspundețiȘtergere
  9. Orban: "Decizia Curtii este un inceput bun. Cer Curtii Constiutionale inca doua lucruri: solicitarea codurilor numerice ale tuturor votantilor atat din sectiile normale, dinsectiile speciale si din sectiile din strainatate, pentru a compara si identifica voturile duble sau multiple. Solicit OFICIAL CC sa ceara de la toate sectiile de votare din strainatate declaratiile pe proprie raspundere care au fost date de votantii din diaspora", a sustinut Ludovic Orban.

    Orban a mentionat ca solicita Curtii Constitutionale sa faca aceste verificari pentru "a avea o imagine completa asupra dimensiunii fara precedent a fraudei electorale" si sa ceara cele doua lucruri pe care le-a invocat el.

    RăspundețiȘtergere
  10. Absolut. Tinta a fost si este Mircea Geoana care, dand curs invitatiei lui TB de a forma un guvern PSD-PDL, si-a sacrificat interesele electorale pentru stabilitatea economica si politica a Romaniei.

    RăspundețiȘtergere
  11. Felicitari dl Dancu de la o ardeleanca :). Am auzit multe lucruri bune despre dvs, cred ca sunteti un om deosebit. Am totusi o intrebare: ce faceti in PSD? intuitia imi spune ca ati votat cu Basescu in ultimul tur ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Stimate D-le Dancu,
    sint de acord ca este nevoie de un partid de stinga,dar un partid sanatos, care sa se dezica de persoanele dubioase care inunda PSD-ul!
    Desi sintem din tabere opuse, pe d-v personal si grupul de la Cluj (nu doar pt. ca sint banateanca)va admir f. mult, va urmaresc cu placere de cite ori apareti la TV.Eu cred ca in calitatea D-v de cadru universitar ar trebui sa luati tineretul PSD la un curs OBLIGATORIU de buna-cuviinta si sa le predati niste lectii de buna comportare! Sint oripilata cind ii vad la diverse emisiuni TV cit sint de agresivi, nu lasa pe nimeni sa-si termine o idee daca nu sint de aceeasi parere, n-au respect de virsta,sexul, pregatirea celorlalti invitati! Ca mama , sint ingrozita de aceste manifestari ale tinerilor acestora ,si ma gindesc daca acum sint atit de inversunati, de rai, la ce sa ne asteptam de la ei "cind vor creste"?
    Eu nu cred ca se cistiga nimic amutindu-ti adversarul prin violenta verbala, ci prin logica si eleganta dezbaterii! RR

    RăspundețiȘtergere
  13. Relu Ma bucur ca am avut ganduri asemanatoare.Un lucru este cert:PSD a mizat pe un cal slab fara sange in instalatie animat numai de ambitia lui si a celor din jur.Este un personaj manevrabil periculos pentru viitorul politic al tarii si cred ca Dumnezeu a tinut cu noi.Prea mult timp am fost condusi de lideri cu belciugul in nas.De fapt Base are personalitate si deaceea are multi dusmani.Sa ne ajute Dumnezeu sa fie o alegere buna.Va felicit pentru continutul mesajelor

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...