02 octombrie, 2008

TATI, DE CE ŢINEM NOI CU UNGURII DE LA CFR?

Fotbalul este o lume pe care nu putem s-o ignorăm chiar dacă nu suntem îmbolnăviţi de microbul respectiv. Ca un infectat fără posibilitate de vindecare, am urmărit fenomenul CFR Cluj atât ca sociolog, cât şi ca microbist. Un spectacol total şi o lume care nu se reduce la cele 90 de minute de pe gazon, fotbalul crează idoli, zei tangibili care trăiesc ca şi zeii grecilor, nu în cer, ci undeva intre cer si pămant. Seamănă cu noi, îi putem imita, ne putem imbrăca cu haine ca şi ei sau putem să-i urâm.

Când Pele vine din ghetou sau Platini dintr-o familie săracă, aceşti zei alimentează şi ideea că undeva există dreptate, că şi copilul de ţăran sau de muncitor are o şansă să devină bogat sau celebru. Fotbalul crează o lume fictivă care insă nu se desprinde niciodată totalmente de lumea reală. Când Franţa a devenit campioană mondială jurnalistii dar si sociologii francezi au scris că fotbalul a salvat natiunea franceză şi că ea poate redeveni, pornind de aici, o mare putere pe harta geostrategică. După ceva ani, francezii s-au mai dezumflat, dar visul nu era chiar o tâmpenie.

Deşi unii spun că este o ciumă emoţională, psihologii recunosc că fotbalul reuşeste să creeze un simulacru de comunitate, o intoarcere la unitatea pierdută. Suporterii trăiesc adevărate transe de grup şi recrează un fenomen despre care sociologii spun că a dispărut odată cu modernitatea: societatea organică. Adică o comunitate cimentată de o solidaritate organică, nu mecanică, artificială. Brandulul clubului este pentru microbist ceea ce era rudenia sau vecinăntatea, un liant pentru o fraternitate spontană şi puternică. La înscrierea golului bărbaţii participă la un moment emoţional pe cale de diparitie din viata ordinară : cel al confruntarii directe, al luptei de ring şi victoriei obtinute prin confruntare corp la corp. In fine, competiţia din pătratul de iarbă conţine ceva ce a disparut din social, regulile stricte si egalitatea de resurse: 11 contra 11, porti egale, nici un privilegiu. O egalitate de şanse care a disparut de mult din competiţia socială.


Fotbalul ne ţine legaţi de comunitate, regiune sau ţară. Este ultima rădăcină, după ce politicienii şi-au bătut joc de sentimentul national, de sentimentul datoriei civice, iar oamenii de afaceri sunt tentaţi să se uite doar in balanţele economice . Marele merit al fotbalului este că poate fortifica identităţi, poate să adune in jurul terenului energiile psihice risipite ale unei comunităţi.

Identitatea noastră ardeleană este un problematică. A fost mereu contestată dinafară, Bucurestiul sau Budapesta deopotrivă incercţnd s-o tragă spre etnicizare si exclusivism. Ni se recunoşte doar dreptul de a cânta cantece patriotice, orice diferenţă era persiflată sau privită ca o trădare. Voi nu sunteti ardeleni, ci romani, ni se spune nouă invariabil de la Bucuresti. Voi nu sunteţi ardeleni, sunteti unguri, primesc replică maghiarii noştri de la fraţii lor din Budapesta.

Din nefericire, fotbalul ca explozie emoţională nu are doar darul de a amplifica solidaritatea internă, ci are si defectul de a redeschide rănile, acolo unde ele sunt. Aici la Cluj, suntem o comunitate fragmentată, ruptă in două, cu puţine sperante de reface ruptura. Echipa de fotbal construită de Paskani si Muresan a fost privită cu suspiciune. A suferit din cauza centralismului bucureştean. Orice echipă din provincie care face performanţă, sau ameninţă a deveni campioană, este sabotată sistematic de oligarhia coruptă de la Bucuresti. Arbitri au lucrat impotrivă de o manieră sistematică, iar valizele cu bani ale lui Becali a fost privite ca o metodă normală de a ne opri ascensiunea. In plus, profesionistii dezbinării transilvane au adus mereu în memoria publică un episod de acum peste şaizeci de ani: participarea echipei noastre, după dictatul de la Viena, în campionatul Ungariei.

Dar un roman si un ungur care au înlocuit contractul de manageriat cu sentimentul rar al prieteniei, Arpi si Iuliu, au pus in practică un proiect de intreprindere fotbalistică modernă, fără a se sinchisi de manelişti sau lăutarii din media de pe Dâmboviţa. Ne-au adus la început bucuria de a-i bate pe bucureşteni, de a deveni campioni ai ţării şi cea de a ne mandri cu intreprinderea lor, lipsită de sprijin din partea autorităţilor locale. Sunteţi niste ţărănoi, ne-au spus ciobanii de pe Dâmbovita, ungurilor, sunteti finantaţi de masoneria de la Budapesta, cum să fiti arbitrati la Craiova de un ungur?

Tati, de ce ţinem noi cu ungurii de la CFR, a venit intr-o zi să mă întrebe fiul meu, tocmai întors de la grădiniţă.

Miercuri seara, CFR a adus la Cluj primul peisaj european. Un stadion european, un public care nu s-a comportat mioritic şi un rezultat care ne-a facut să fim mândri că suntem ardeleni. Mă uitam in jur si nu-mi venea să cred. O bucurie retinută, parcă ne era fie frică să ne bucurăm prea tare, să nu hăhăim în salonul select al UEFA. Un prieten ceferist se intreba la berea de după : oare astia de la Chelsea nu ne-au lasat cumva? Oare nu a fost o altă intamplare ? Stateam tăcuţi parcă fricosi să nu ne bucuram cu tot sufletul, să nu ni se deschidă operaţia ... După un meci Brazilia – Argentina, terminat cu 0 - 1 pe Maracana, un ziarist inspirat a titrat : 100 000 de morţi pe Maracana. Miercuri seara, in Gruia, au fost peste 20 000 de ardeleni fericiti.

Vine meciul de cupă cu Universitatea Cluj si visul meu de sociolog bolund începe să-mi dea târcoale iar. In jurul unei performante de exceptie, cum este CFR 1907, s-ar putea reclădi pozitiv identitatea clujeană, poate chiar şi cea ardeleană. In fata profesionalismului si exceptionalităţii, oare rănile vechi nu s-ar putea închide? Vom putea oare să scăpăm de stereotipurile pe care ni le insuflă cei care ne dezbină?

Mergând de la stadion spre casă, de mâna cu fiul meu, încerc să-i răspund altfel întrebarii pe care mi-a pus-o acum câteva săptămâni, nu mai încerc să-i explic unde este minciuna. Adrian, tinem cu ungurii de la CFR pentru că noi, clujenii, suntem unguri cu toţii. Că dacă ti-aş zice că suntem ardeleni cine ştie ce intrebări suplimentare mi-ai pune.


.....



citiţi editorialul in http://www.ziuadecj.ro/

7 comentarii:

  1. :) Da, fenomenul CFR rescrie identitatea unui oras, a unei comunitati pierdute odata cu inceputul inutilului "razboi" al lui Funar.
    Fotbalistic vorbind, cei care simt cel mai tare nasterea unei noi identitati, unui nou "noi", sunt clujenii care sunt suporteri ai altor echipe, in special ale celor din Capitala, Steaua, Dinamo, Rapid si care sunt acum impartiti intre suflet si comunitate, intre un "eu" bine cimentat si un "noi" proaspat si puternic, nestiind uneori daca sa ne bucuram dla o victorie a CFR sau daca sa ne intristam la un esec...
    Dincolo de toate astea ramane realitatea atat de frumoasa, indiferent daca ne place sau nu, a unor meciuri de referinta cu Roma si Chelsea. Si, pentru a incerca sa fim obiectivi pana la capat, realitatea atat de urata a unor valize mai putin mediatizate care au plecat (si) din Gruia. Sau asta e numai incercarea disperata a unui eu de a nu accepta puterea unui "noi", a comunitatii?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar cine i-a spus prima data de ..ungurii de la CFR? Sunteti tatal lui, cu siguranta stiti... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Fotbalul este o stare de spirit, momentul de cumpana intre a fi sau a nu fi in sintagma unui ritual, deloc valentat istoric mereu insa autentificat intru mit, fotbalul si a amorsat privirile si a luat deloc in van trairile si a rapus anotimpurile contradictorii in penUmbra chipurilor sfartecate de ura dand vitalitate asemanarii competitiei, fotbalul si a reunit iarasi si iarasi edificiile in lumile risipite prin vremuri de restriste morala si izbeliste perfida, comunistoidala ori de ocupatie, inaintea omului, pecetea cea de neclintit s a desavarsit intr o singura corelatie a constelatiei de Aur Competitie, Sport Victore si Fair Play...

    Elogiul nu este al omului catre fotbal ci al fotbalului catre natura umana, competitia si victoria sunt tocmai confirmarea nu a elogiului ci a refugiului intr o realitate a nuantelor eliberarii dar si a echivalentelor realizarii unui tel, implinirea vine din exemplul dat DAR visul nu este acela ci incoroneaza un CEVA deloc oarecare ci mai presus nu de om sau umanitate ci de intregul aspiratiilor profund umane, indiciul ca puterea este datorata tariei INSA si faptul ca uneori si taria este doar un impuls cerebral, poate, lasa un dubiu acestui fenomen atat de avansat in linia aparte in lume dar si atat de lasat in umbrele incertitudinii "energiilor" degenerative...

    Fotbalul a ajuns sa reprezinte un retus, pentru incercarea de confiscare a totului tot de carte meandrele "politicului", un model de evaziune si un panaceu inaintea persiflarii de ambuscare a mediului mafiot de "afaceri" si poate un remediu la provocarile contemporaneitatii care inca mai cauta sursa se resurectie a lumii care zace in blazajul improbabilitatii etice si sursa de recuperare a omului care letargic isi ascude insuficienta frivolitatii inutile din viata ca o povara/impovarare...

    Nicaieri nu cred ca se va canta mai frumos ca in Banat si Ardeal Noi suntem romani!!! INSA dupa dictat, unii au preferat Sibiul, tinutul romanesc iar altii si au prezervat tradarea in ungaria iar spre nefericire nationala si ardeleneasca urmele se vad si astazi prin galeria franelor de la kvsc. SI totusi dezbinarea vine si din alte considerente, instinctuale, aproape feroce, acelea in care, la fel ca si in mediul animalic domestic sau salbatic, cei care sunt mai puternici sunt urmati iar daca se poate cei care candva au dus greul luptei si au atins o limita a suferintei si caderii sa dispara din contemporanul clonat de ceilalti, in fapt este o lupta a unui colos ivit in laboratoarele contemporaneitatii insa cu picioare de lut importiva unui mereu al timpului mediat Goliat, care incearca la fel sa strapunga timpul sa afle unghiul vulnerabil si sa adaste clipa loviturii de gratie care sa arate VICTORIA ...Goliat, a avut INSA feluriti parelnici sau aflatori in treaba, deloc ingaduitori cu mitul si persiflatori ai valorii numelui de "U" CLUJ NAPOCA, mereu dezinteresati si falsi, permenent cu profitoria in minti ruinate de ticalosie, nepasatori fata de fani limitati la nivelul unor meschinarii care privilegiau de cele mai multe ori interese arghirofile sau ciocoiesti.
    SI de aceea repet acel nicaieri dar trist, nicaieri ca -n Ardeal si ca -n Banat nu s a aflat nici un roman sau macar 10 romani care sa salveze un mit al lui "Noi suntem romani" pe care cu totii stim sa il cantam dar cand vine vorba sa il cinstim cu aportul fiecaruia dintre noi in convergentele sportive DE "U" CLUJ NAPOCA recurgem fie la cei "puternici" fie la acoperirea cu dorinta de a sufoca a istoriei si zicem "U" CLUJ NAPOCA 1919 este istorie... NIMIC MAI RUSINOS SI LAS NIMIC MAI TRADATOR SI TICALOS NIMIC MAI VREMELNIC SI INCORECT...

    Aud din vocea multor clujeni, "cand eram mic veneam cu tata sau cu bunicul cu familia la "U" CLUJ NAPOCA dar acum tin cu franele pentru ca la "U" CLUJ NAPOCA nu s a facut nimic, unii imi zic de vina celor ce au fost si au ispitit la disparitie, altii ii revendica lui Funar criza, altii ar arunca la cosul de gunoi "U" CLUJ NAPOCA fara vreun sentiment moral macar dar cu o multitudine de resentimente ale justificarii celei mai mizere utopii a uitarii de EU...

    Minciuna sta in lasitatea unora si mai ales in falsele initieri ale savarsirii altora... Stereotipia vine din incompatibiliatea convivialitatii DAR aceasta stare de cazual poate sa fie atenuata pana la anulare de o solutie ambidextra competitional la acelasi nivel sportiv, una se ilumineaza fara a avea insa conturul alta asteapta doar iluminarea conturului deja ca mit, totul sta in puterea de receptare si de atasament a celor 10 oameni(inca asteptati) care pot ridica UNIVERSITATEA CLUJ NAPOCA 1919 mai presus de ceea ce a fost candva... Astfel ca salvarea vine tot din sport, tot din fotbal DAR masura acesteia este iesirea din inertia, provenita ca urmare a unor efecte de interese altele decat cele firesti despre care am scris intr un comentariu pe marginea unei scriituri a DVS... Cred ca a cam sosit vremea ca si UNIVERSITATII CLUJ NAPOCA 1919 SA I SE IMPLINEASCA ACELE ELANURI NESTAVILITE si dupa atata vreme de bejenie sa aflam ca "tat Clujul nu este doar un simbol alb negru atunci cand uistii precum marile se unesc de pretutindeni si mai apoi revarsa in stadionul Ion Moina pentru a -si incuraja echipa Universitatea Cluj ci si o traire a inimii care niciodata nu se va umple spre a se sfarsi, totdeauna vor fi oameni, mereu va fi o lume si neaparat un OM inaintea lor a uistilor cu care Universitatea Cluj sa mearga numai spre victorie." ... "iar acei care nu ating acea iubire unica le este atat de greu sa l inteleaga si sa se dumireasca ce inseamna unica iubire pentru “U” strigata din mii de piepturi si facand sa freamate intreg stadionul si sa vuiasca orasul o clipa totul sa se opreasca atunci cand imnul lui “U” se aude pe “Ion Moina”..."

    Ai mei sunt stelisti, desi filiatia este pe linie Universitar Clujeana si Politehnic Timisoareana, adica, studenti fiind era de domeniul firescului sa edifice apartenente la Universitatea 1919 Cluj si la Politehnica 1921 Timisoara. Eu, colateral mi am asumat mixtura polist -universitara, cu respectul cuvenit jucatorilor stelei, pe care chiar daca nu o accept ca savarsire (confiscata de laboratoarele comuniste) nu i pot ignora pe acei jucatori romani si maghiari si rromi tocmai pentru ca ei au castigat Cupa Campionilor, prin talent si forta, candva, in vremuri tulburi pentru unii si voluptoase pentru altii...

    Un amic, clujean, intalnit astazi pe la Sala Sporturilor din Cluj imi zicea, domnule tinem cu franele pentru ca sunt mai buni, cand si Universitatea Cluj va avea echipa de fotbal vom tine si cu ei, dar acolo trebuie bagati bani, altul (manager de felul lui) tot clujean, mi a zis ca este normal, ca in postura lui sa tina cu franele pentru ca sunt cei mai buni, "U" CLUJ NAPOCA deja este rezidual, altfel nu conteaza tradarea important este sa alegam interesul catre cei mai buni, pe cei cazuti sa i dizgratiem si eventual sa le dorim desfiintarea, pentru ca nu i asa sunt doar istorie... prezentul celorlalti conteaza, trecutul si memoria lui "U" CLLUJ NAPOCA, unui mit este de desfiintat...

    Stau si gandesc la soarta de cele mai multe ori cruda si nedreapta a acestor echipe cu filiatie sau ereditate Universitara sau Politehnica, prin cate prefaceri "atavice" au peTrecut in existenta lor, prin cate "avataruri" contextuale si au adastat izbanda si prin cata tentativa de axfixie imorala ori de talharire jefuitoare ca n codru a tagmei au fost aduse inanitea pustiirii de savarsire SI totusi identiatea a ramas, mitul nu s a lasat dus de tarele istoriilor de cele mai multe ori patibulare valorii, destabilizatoare puterii de ecou a trairii fenomenului "U" CLUJ NAPOCA SAU POLITEHNICA 1921 TIMISOARA si nu in ultimul rand acelei ignorante implacabila(e) (din nefericire ardeleneasca)inaitea unei evidente indestructibile aceea a existentei deja intr o perenitate inalienabila oricarui interes insidios sau oricarui dezinteres de crasa jovialitate a ticalosiei...

    UNA a fost este si va ramane "campioana unei mari iubiri", UNA va fi mereu doveditoare de "elanuri nestavilite" UNA va sustine mereu acel neatarnat "la Timisoara se iubeste nu se discuta", nici o ierarhie in exemplul triumviral, ci doar intruparea unui simbol, romanesc sau de romanitate oltenesc-banatean-ardelenesc...


    “U” este CEVA, “U” inseamna CEVA, “U” totdeauna va fi si va ramane CEVA de aceea nicicand “U” din iubirea unica a inimilor alb si negre nu se va sfarsi…

    IN CUPA ROMANIEI se for intalnii UNIVERSITATEA CLUJ NAPOCA 1919 si franele din gruia cum imi place mie sa le zic... O alta provocare pentru Goliat inaintea unui colos cu picioare de lut, in alt loc tot din Cluj se vor intalnii echipa a 2a franelor din gruia
    si POLITEHNICA 1921 TIMISOARA, iar speranta mea este ca UNIVERSITARELE SA CASTIGE pentru ca nu i asa Timisoara dar mai ales Cluj Napoca este un oras cu traditie universitara iar atat la Universitatea Cluj cat si la Politehnica Timisoara sunt cel putin 5 sau 6 chiar 11 jucatori care au statut de student sau chiar elev...

    Pacat mare pacat ca la Cluj Napoca inca nu au aparut macar 3 dintre acei oameni care sa puna suflet pentru UNIVERSITATEA CLUJ NAPOCA 1919 iar ceea ce se intampla la frane ar cam trebuii sa fie o palma pentru acei care au strigat si striga fals si au cantat si canta si mai fals Noi suntem romani... si ardeleni

    NICIODATA NU MI VA FI TEAMA SA PORT SIMBLURILE UNIVERSITATIICLUJNAPOCA1919POLITEHNICII1921TIMISOARA si NICIODATA NU VOI VEDEA IN CLUJ NAPOCA UN ORAS ALTFEL DECAT UNIVERSITAR IUBITOR DE VALORI UNIVERSITARE FIE ELE SI IN FOTBAL SAU IN SPORT IN GENERAL...

    am aflat ca argumente

    http://www.youtube.com/watch?v=VU6eO3-tkOg

    http://www.youtube.com/watch?v=Z4kbau_o5Ws

    3.) http://www.youtube.com/watch?v=ghDKM9G9lFg

    Pentru "U" Cluj

    http://www.youtube.com/watch?v=CtJV3Idz-Rg

    2) http://www.youtube.com/watch?v=gY_ZW3g2sn4&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=Ua1dA9FggEo&feature=related

    si pentru Poli Timisoara

    Poate ca va solicit rabdarea cu aceste filmulete DAR merita vazute si dumirite, apoi fiecare dupa cum isi ingaduie constiintei sa le judece... si sa aleaga



    http://fanu.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru cei care au cu adevarat in suflet spritul transilvanean, CFR este un blazon reprezentativ.
    Spiritul transilvanean e caracterizat prin toleranta, munca organizata, mandrie, (inteleasa de unii ca aroanta), cumpatare, onoare respect.
    As vrea sa traiesc ziua in care o sa dispara fundamentalismul national si religios din Transilvania si cand o sa ii repectam pe cei de langa noi pentru ceea ce fac nu pentru ceea ce sunt.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi povestea acum cateva zile taximetristul care ma ducea la servici cat de "tare a jucat cfr-ul" in meciul cu chelsea.

    30 de minute nu a contenit sa-mi povesteasca cat de frumos a fost meciul.

    Nimic ciudat in treaba asta, doar ca eram in Bucuresti si respectivul era stelist convins cu masina decorata adecvat.

    El era mandru ca o echipa din Romania a reusit asa un joc, iar eu eram si mai mandru ca echipa respectiva era din Ardeal. (ciudat, nu?)

    Si btw... cu privire la ungurii nostri: Astept clipa cand un ungur(sau mai bine un maghiar) o sa fie mandru ca este cetatean al Romaniei. Atunci o sa stim cu siguranta ca "traim bine".

    RăspundețiȘtergere
  6. cand CFR castiga campionatul 2007-2008, scriam despre ei cu mandria banatenean-ardeleana, ca si provincia poate!

    CFR a adus in fotbalul romanesc niste trasaturi pe care nu le vezi prea des: cinstea, corectitudinea, onoarea, pe teren si in afara lui. daca il criticam pe un Marian Iancu pentru iesirile stupide in presa, si pentru vanzarile absolut stupide de jucatori, in aceeasi masura il respect pe Muresan. un exemplu de manager eficient.

    RăspundețiȘtergere
  7. http://www.clujeanul.ro/sport/decizie-soc-suporterilor-lui-u-le-a-fost-interzis-sa-se-intalneasca-in-centrul-clujului-3305008

    Si uite asa Toasu Boc ne zice la Cluj Napoca sa franarim bineeee

    pentru un oras UNIVERSITAR un primar franar

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...