Au apărut deja profeții mincinoși care prevestesc o ratare a procesului de regionalizare sau ample catastrofe rezultate din el.
Românii nu se tem de regionalizare, le este însă frică de cei care vor face regionalizarea pentru că nu mai au încredere în instituții, în politicieni și în proiecte care apar la inițiativa lor.
Îi vom vedea defilând în următoarele luni pe profeții dezastrului regionalizării.
Vor veni mai întâi centraliștii convinși, de rit vechi sau nou, oameni din administrația centrală, din armată, poliție sau pensionari din servicii secrete, strategi moşteniți de dinainte de 1989, și toți vor considera că provincia este imatură pentru a se gestiona și baronii locali o să fure banii poporului. Aceștia vor vorbi despre interesul naţional care se poate formula doar la București și vor demonstra că stat unitar înseamnă că nu trebuie lăsate fisuri și clivaje.
După ei vor veni băieții îngrijorați de masoneria mondială și de bildenbergii cei fioroși. Ei ne vor spune cu convingere că împărţirea în regiuni înseamnă moartea statului naţional și Guvernul Mondial va prelua aceste cioburi și le va guverna împotriva popoarelor și în beneficiul oligarhiei mondiale.
Vor veni apoi profeții unei minorități etnice și se vor plânge că le sunt luate drepturile dacă le scade procentul într-o regiune sau alta, că dispare limba, cultura și identitatea este zdruncinată serios, dacă steagurile nu sunt puse acolo unde vor ei.
Vracii din partidele politice se vor înghesui să se întâlnească cu liderii pentru a le susura la ureche, cu voce şoptită, ce fel de majorităţi politice se strică sau se pot face, în funcţie de fiecare tăietură teritorială realizată. Profeții care vorbesc bruxelleza or să spună că există un model european foarte clar și trebuie făcut totul după reţeta lor. Dacă li se va cere documentul vor spune că este în spirit european, nu în literă.
Profeții românismul vor amenința că pericolul enclavizării etnice este foarte mare și țara se poate rupe în bucăți. Nu doar ungurii se vor separa, dar, vor spune ei, nici ardelenii nu sunt destul de patrioți, bănățenii sau bucovinenii o pot lua razna, oamenii lui Mazăre vor fugi cu Dobrogea pe mare, iar paşaportul de oltean nu a fost doar o glumă. Vor mai spune unii că specificul minunat al unor zone neaoșe de românism va dispărea după ce județele nu vor mai fi. Sigur, nu vor spune adevărata lor teamă: vor dispărea posturile din administraţie pentru lipitorii de afișe și sinecuriștii de profesie.
Vor spune unii că se pierd locurile de muncă din firmele mici și mijlocii care sunt acreditate pe lângă consilii judeţene și locale, minunații câștigători de contracte pentru lucrările de renovare sau construcție a școlilor sau asfaltărilor cu roaba și canceul. Pot veni și niște îngrijorați din zonele sărace, care se vor plânge că se vor mări diferențele între regiuni dacă se pune capitala într-o zonă dezvoltată, soluția lor fiind căutarea echilibrului prin a pune capitala regiunii acolo unde vor ei. Profeți mincinoși vor demonstra că va crește birocrația și îi vor speria pe oameni că vor trebui să meargă departe, la regiune, pentru certificate de producător sau pentru schimbarea cărții de identitate.
Ne vor agresa și profeții salvării României prin regionalizare, optimiștii, cu siguranță vor ascunde faptul că, dacă nu vom avea proiect, birocraţie mai puțină și proiecte, regionalizarea nu va aduce bani în plus și nici avantaje.
Profesorii, academicienii, urbaniştii, geografii, sociologii nu vor veni. Nu va fi loc pentru ei, mai ales că ei nu mai insistă, s-au obişnuit să nu fie băgați în seamă și nu prea sunt obișnuiți să lupte. Sper să-i cheme cineva ca să spună și ei ceva despre descentralizarea regională. Sigur, nu vor primi aplauze la scenă deschisă pentru că ei vor face greșeala să nu susțină patetic vreun punct de vedere, să nu debordeze de siguranță, vor arăta că sunt necesare studii temeinice, că nimic nu e bun sau rău, că există efecte perverse chiar și ale bunelor intenții. //
Cuvinte cheie: secui, sovinism, maghiari, drapel, maghiar, regionalizare, steag
Buna ziua, Domnule Profesor
RăspundețiȘtergereDesi activez si in domeniul public, nu fac parte dintre cei care se tem ca prin regionalizare isi va pierde functia. Din contra, consider ca este poate ultima sansa de modernizare a Romaniei. Daca aceasta sansa va fi ratata, vor urma alte cateva decenii de balacareala in mediocritate si lamentari despre cum suntem noi romanii victimele comploturilor iudeo masonice. Teama mea cea mai mare este ca, asa cum ne sta in fire, nu suntem in stare sa facem o treaba de calitate. Ori ca aceasta operatie sa reuseasca ceea ce ar trebui sa isi propuna, modernizarea tarii, este necesar sa fie insotita de schimbarea paradigmei prin care se face administratie in Romania. Ar trebui ca functiile de conducere in deconcentratele din noile regiuni sa nu mai fie numite politic, ci ocupate prin concursuri reale, care sa aduca in fata personalitati cu experienta si viziune. Politizarea institutiilor ar trebui sa se opreasca la rangul de secretar de stat. Toate functiile de conducere din teritoriu sa fie ocupate prin concursuri, reale nu de forma. Astazi se intampla ca un director pus politic intr-o institutie sa aiba obligatii fata de cei care l-au numit acolo, astfel ca de la el in jos, toate posturile sunt in functie de aceste obligatii. Si atfel, in acea institutie, in loc sa ajunga profesionisti care sa o faca eficienta, ajung tot felul de semianalfabeti care au ca prima grija interesul personal, ultimul lucru la care sa gandesc fiind atributiile de servici. Exceptiile atat de rare la acest sistem Pile Cunostinte si Relatii se reflecta din pacate in functionarea romaniei.
Prin urmare, cred intr-o regionalizare gandita de specialisti, nu in una gandita de politicieni. Acestia din urma ne-au demonstrat cu prisosinta ca nu pot si nu vor sa-si schimbe prioritatile, intai noi si apoi ei.
Credeti ca indivizi ca Dragnea, Ponta, Antonescu si multi altii ca ei sunt in stare sa gandeasca si sa implementeze un proiect de regionalizare viabil si eficient?
Ar fi păcat să se rateze acestă șansă din cauze stupide. Sunt multe întrebări care pot avea răspunsuri simple ce n-ar mai speria pe nimeni. Dar cel mai important ar fi să le explice cineva oamenilor că nu trebuie să ceară autorizații de la regiune ci le pot cere de la primării și primăriile să trimită cereri la regiune, dacă e cazul. Și nici pentru buletine sau alte acte nu trebuie să mergă mai departe de sediul de comună. Dar nebuloasa asta parcă e menită să întrețină spaima. Eram cu un sef local de partid aflat la putere, într-o emisiune, si acesta susținea sus și tare că pentru autorizatii trebuie să mergi la consiliile județene și dacă nu mai sunt acelea, va trebui să mergi la regiune! Uf! Asta e, greu cu explicațiile!Dar de o comunicare buna depinde extrem de mult reușita unui astfel de proiect!
RăspundețiȘtergereRegionalizarea se manifesta in constiinta oamenilor si prin activitatile lor de multa vreme prin faptul ca un numar mare din tinerii oraselor ardelene vin la Universitati, la spitale in Cluj.
RăspundețiȘtergereInsa faptul ca vor fi doua regiuni nord-vest si centru in loc de una ma nemultumeste profund.Va influenta dinamica macro-economica un subiect foarte sensibil si prost inteles in general de multi politicieni.Atractivitatea unei regiuni pentru investitorii straini este dictata de urbea centrala,care in general trebuie sa aiba o populatie disproportional mai mare decat celelalte orase din regiune.vezi Catalunia,Bavaria.Asa ca vor fii prezente inertiile contra regionalizarii chiar prin oferta doua la pret de una.Insa trebuie asteptate si compromisurile.
Daca regionalizarea va fi facuta in sprijinul real al cetateanului, nu se va rata. Daca ea va fi facuta pentru ca un partid sau altul sa-si mai imparta niste functii( asta e perceptia acum) ea va fi ratata...si nu la nivel de organizare ci la cel de implementare si de incredere institutionala!
RăspundețiȘtergereRegionalizarea este o necesitate a evolutiei sociale politice si economice actuale. Guvernul nu mai poate solutiona pomelnicul de probleme sociale este nevoie de descentralizare. Descentralizarea impune relatii sociale si intre putere si cetateni de cooperare, industrializarea solicita relatii de coordonare. Factorul egalizator este informatia, mai bine zis cunoasterea, ori aici o importanta decisiva o au mass/ media, pentru ca din ele isi iau cetatenii informatia. Este o problema simpla pe care mass - media o prezinta cu o aura mistica pentru ca nici jurnalistii nu o inteleg, imi amintesc o carte "Mega tendinte" pe care am citit-o prin anii `80, la editura "Idei contemporane" si trata descentralizarea din perspectiva societatii organizata dupa modelul retelelor sociale
RăspundețiȘtergereArticolul este foarte binevenit pentru mine, cel putin, pentru ca nu imi e indiferenta aceasta regionalizare. Exact acelasi gand m-a urmarit de cand am auzit vestea oficiala, recte regionalizarea multravnita de catre politicienii nostri, toti. Asa ca fi, vor fi conflicte de interese, acum la mai multe nivele, ne vom simti si mai controlati, la mai multe nivele si da, ne vom faramita, lent, ce-i drept, dar sigur. Am senzatia ca lumea iar se imparte, de data asta mai subtil, in sfere de influenta, serviciile secrete si masoneria isi respecta mai bine responsabilitatiele, decat oricand, iar drumul nostru este pavat si drept, macar acesta fictiv, daca nu centurile de ocolire ale oraselor, spre faramitare. Toate stirile si politicile cu substrat de 'sa incepem o Romanie moderna' au izul de inducere in confuzie, ambiguitate si disperare, la urma. Macar sa fim constienti de asta, daca nu ne permitem sa fim uniti...
RăspundețiȘtergere