06 decembrie, 2010

Lansare de Carte

Evenimentul a avut loc, joi, 2 decembrie 2010 la Cluj Napoca



COMUNICARE. MEDIERE.TRANZITIE


Comunicarea a devenit un simbol pentru modernitate, iar ideologiile comunicării şi-au schimbat sensul foarte repede. Acuzată pentru consolidarea dominării și hegemoniei prin propagarea ideologiilor dominante, astăzi comunicarea este în centrul unor viziuni eliberatoare pentru individ, deschizând posibilităţi de acțiune într-un spațiu virtual tot mai extins.
Prima ediție a Anuarului Secțiunii Sociologia Comunicării, Cunoașterii și Tehnologia Informației din cadrul Societății Sociologilor din România, publicație lansată sub egida Asociației Române pentru Evaluare și Strategie - ARES, analizează procesele nașterii unor singurătăţi interactive. Dar, așa cum scria Habermas în urmă cu câteva decenii, comunicarea este un proiect profund ambivalent, cu posibilităţi de dezvoltare înspre construcţie şi armonie socială, dar şi spre competiţe, conflict, manipulare.
Demersul sociologilor şi al celorlalți specialiști în ştiințe sociale, grupaţi în colegiul invizibil al secțiunii noastre, încearcă să arate prin studiile lor cum se poate ieşi din ideologii, din gândire prefabricată şi stereotipuri. Credem că, cel puţin prin acest aspect, aducem o contribuţie efortului de raţionalizare şi ieşire dintr-o tranziţie socială şi politică prea lungă şi fără de proiecte şi strategii. O tranziţie care consideră socialul un simplu cadavru, o povară, un lest bun de dat pentru autopsie sociologilor și, pentru reanimare tardivă, asistenților sociali.



Prof. Univ. Dr. Vasile DÂNCU,
Coordonator

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...