21 noiembrie, 2012

Vasile Dancu: Tema coruptiei a fost ucisa 
Sociologul Vasile Dancu s-a aratat de parere ca tema coruptiei nu mai exista in campania electorala pentru alegerile parlamentare, intrucat a fost lasata pe mana organizatiilor non-guvernamentale, astfel incat coruptii au putut-o elimina.
"(Tema anticoruptiei - n.red) a fost ucisa in confruntarea dintre niste ong-isti pe mana carora am lasat aceasta problema pentru a o ucide si blocul finantatorilor de partide care erau mai degraba vizati si care si-au facut cuib in Parlament ca sa ucida aceasta tema.

Prima tampenie a fost atunci cand am promovat societatea civila ca si singura competenta impotriva coruptiei. Societatea civila este perfecta cand ramane acolo si face lobby, preseaza guvernul si toate institutiile. Ea trebuie sa fie de partea oamenilor cand se fac abuzuri, de partea functionarilor care sunt brutalizati der politica. Dar lupta impotriva coruptiei trebuie s-o duca statul cu mijloacele violente sau mai putin violente pe care le are, cu forta si cu protejarea celor care se angreneaza in asta. Lupta cu coruptia nu este o chestiune emotionala, politica sau una care sa fie confiscata de un personaj sau un partid", a spus Dancu, pentru Ziare.com.

El a adaugat ca exista un contrast intre declaratiile privind lupta anticoruptie si imbogatirea continua a acelor care capusaza statul.

"Cand ajungem ca unii sa arate ca doar ei sunt luptatori veritabili impotriva coruptiei, atunci este clar ca ea nu mai este eficienta si a devenit o practica politica. Asa a devenit o tema irelevanta pentru public si deja pot jubila cei care asteptau asta demult. Oamenii s-au saturat sa tot auda despre lupta impotriva coruptiei, iar baietii destepti sa-si mareasca numarul de la un an la altul si de la un sector la altul.

Pe masura ce resursele sunt tot mai sarace, capusarea statului sau coruptia devine tot mai mult un mecanism economic, dar si o resursa pentru combustia masinii politicul. Ne uitam la judetele cele mai sarace si vedem ca acolo sunt cei mai bogati baroni locali care au atatea resurse la dispozitie ca isi intaresc pozitia politica", a mai declarat Dancu.

Cu toate astea, Dancu spune ca exista spaima de justitie in randurile politicienilor, dar nu a celor mai importanti dintre ei.

"Este si un esec al discursului asupra coruptiei, nu se argumenteaza doar prin sentinte sau arestari. Ce-i drept, am senzatia ca in ultimii 2-3 ani a intrat spaima in oamenii politici, dar in pestii mai mici din politica. Rechinii, cei mari, cei care vizeaza domenii intregi din economie sau administratie sunt mai calmi, ei acum determina de fapt directia spre care merge politica noastra", a conchis Dancu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La 65 de ani de prezență a României în UNESCO

  Excelențele voastre domnilor miniștri, Excelența voastră, doamna consilier prezidențial, Excelențele voastre, doamnelor și domnilor am...