09 iulie, 2008

interviu din 5 iulie 2008, CATAVENCU


VASILE DANCU: ''Am stabilit ca, pentru perioada de vara, muschii sint buni de etalat pe plaja de la Mamaia''de Alex Cautis

Vasile Dancu, cosmeticianul de serviciu al imaginii PSD-ului, a fost marginalizat in stil comunist la recenta reuniune de partid de la Mamaia. In replica, Dancu poate vorbi acum liber de un PSD nefardat, cu alura retro-bolsevica, dupa chipul si asemanarea lui Ion Iliescu.

Reporter: Care-i legatura dintre Mamaia, unde a avut loc recenta reuniune a liderilor PSD, si Bunicuta, liderul etern al PSD? Vasile Dancu: Vreti sa spuneti Mamaia cu Tataia? Nea Nelu e folosit ca paravan. Baietii reformisti din triunghiul Vrancea-Constanta-Teleorman au cautat sa-l motiveze pentru ca sa participe la joc. Daca pierdem cumva meciul la toamna, el va fi urmatorul schimbat. Este foarte periculos pentru ei cu ideile saraco-cinstite. Nu a fost entuziast la ideea de a rade niste prieteni, nu vorbesc de Cluj. Dar a acceptat, pentru ca e bine sa te pui in fruntea maselor si in capul meselor.

Rep.: S-a ales locul ca sa se stie cine-i tare in partid?

V.D.: La Mamaia s-a transat intre muschi si creier. Am stabilit ca, pentru perioada de vara, muschii sint buni de etalat pe plaja de la Mamaia. O sa vina toamna, incepe scoala si o sa ne dam seama ca este greu de extras radicali doar cu forta bicepsilor.

Rep.: Va simtiti exclus din partid dupa incidentul „Mamaia“?

V.D.: Nu ma simt foarte inclus.

Rep.: Sper ca nu sinteti fraier sa iesiti din PSD cind se anunta o toamna rodnica pentru partid. V.D.: Nu sint prea descurcaret de felul meu. Si la camin imi pierdeam mereu cartela de masa, dar ma salvau fetele milostive.

Rep.: Ce are Iliescu cu Clujul si ce are Clujul cu Iliescu?

V.D.: Ion Iliescu a obtinut la Cluj-Napoca 13%, cel mai tare rezultat. S-a lansat in politica democratica prin candidatura in orasul Huedin si probabil este suparat pe noi pentru ca l-am lansat intr-un sistem care a intinat idealurile sfinte ale socialismului. La 7 martie 1965, l-am votat pentru Marea Adunare Nationala din partea Frontului Democrat Popular. Ne cerem scuze pentru voturile date in circumscriptia nr. 11 Huedin, am fi lipsit de la vot, dar erau niste tipi cu Kalasnikov-ul care ne indemnau cu duiosie sa ne exercitam dreptul la vot, cistigat cu mari sacrificii.

Rep.: Ce cauta un sociolog de talia dvs. in politica?

V.D.: E adevarat, la 1,94 metri ar trebui sa fiu la coasa sau la montat de becuri fara scara. Am intrat cu promisiunea ca ramin independent pentru a participa la doua proiecte: integrarea in NATO si in UE. Apoi nu am mai gasit iesirea, pentru ca in politica se intra ca si intr-o padure deasa. Mereu ai senzatia ca iesirea este aproape daca mergi inainte, desi poate cel mai simplu ar fi sa te intorci indarat. Apoi se intuneca si te gindesti ca drumul din fata trebuie sa fie obligatoriu mai scurt decit cel parcurs deja. Si poti rataci, fara sa ai curajul de a te intoarce, ani de zile. Ma rog, e si faza cu prietenii care te asteapta de unde ai plecat si ti-e rusine sa te intorci… or sa zica ei, cu coada intre picioare.

Rep.: Avind fler profesional, ati mirosit in ce directie o iau masele si ati ales in consecinta partidul?

V.D.: Masele nu merg in nici o directie. Asteapta sa vina masina de piine si intre timp, la bufetul comunal, poate mai apare vreun fraier care sa dea un monopol. Daca trece caravana cinematografica, casca gura pe-acolo. Stiu de la un scriitor american ca, atunci cind observi ca majoritatea este de acord cu tine, este mai bine sa te mai gindesti o data.

Rep.: De ziua sotiei, alegeti tot trandafiri?

V.D.: Nu mai e la moda. Daca si alegatorii te asteapta acum cu bani cash, sotia nu e alegator? De ziua sotiei ii iau o bijuterie, cind imi aduc aminte copiii ca urmeaza aceasta zi. Sint sigur ca ea asteapta o poezie de la mine, ca atunci cind am cunoscut-o. Nu in locul bijuteriei, dar alaturi de ea.

Rep.: Tineti cu CFR Cluj?

V.D.:Aveam alte preferinte inainte de a se relansa acest club. Am inceput sa-i respect pentru performante si apoi sa-mi fie dragi pentru ca incepeau sa-i urasca altii. Imi plac ceferistii pentru ca sint in stare sa dea cu bucurestenii de gazon si pentru ca, nefiind romani verzi, nu pot fi contactati la telefon pentru a face blaturi, pentru ca nu citesc ziare romanesti si se uita la televiziunile lor natale. Sint fan pentru orice intreprindere clujeana sau ardeleana care reuseste: Dumitru Farcas, Grigore Lese, Luna Amara, Augustin Buzura, Banca Transilvania…

Rep.: Ca om care are viziunea jocului politic si din teren, si privind de pe tusa, cum se vede meciul alegerilor din toamna?

V.D.: Daca nu lucram la legislatie, se va juca tot cu valizele de bani, jocul in afara terenului fiind mai important decit confruntarea din teren. Cei din Opozitie vom avea din nou probleme cu rezultatele. Unii se grabesc sa anticipeze rezultatele, dar vor avea surprize si un joc politic radical schimbat. Partidele isi vor pierde din pondere, alesii locali vor lua locul lor. In haloimasul general nu vom mai distinge stinga de dreapta.

Rep.: Se va juca cu Adrian Nastase fundas, vreau sa spun mai in linia a doua, sau e scos iar la inaintare?

V.D.: Nu stiu ce va face, dar a iesit la incalzire si are toate sansele sa fie virf de atac. Unii l-au lasat sa iasa la incalzire poate doar pentru a obosi, dar dupa accidentarea lui Cristi Diaconescu la antrenamente, este singur pe post.

Rep.: PSD merge iar pe un joc 3-2-2 si mizeaza ca se va da din nou cu bricheta in cap Constitutiei?

V.D.:Depinde daca vom avea sau nu jucatori suspendati, dizolvati, transferati. Dar dupa cum s-a vazut la alegerile locale, la toate echipele au jucat multi cu doua galbene sau chiar cu cartonase rosii. Deci vom ataca cu toate liniile, sudistii si moldovenii sa se inscrie pe lista marcatorilor, iar ardelenii si banatenii or sa contribuie la joc prin taxe si impozite cit mai mari. Faza cu bricheta nu cred ca mai merge. Sint sigur ca arbitrul- jucator nu se va lasa si s-ar putea sa traga heblul, in buna traditie rapidista. Premierul va da sandvisuri la intrarea in stadion si seminte gratis. Se vor rejuca mai multe meciuri decit la locale. Deocamdata, in aceasta vara, exersam autogolul, se trage la poarta ardelenilor, sa le iasa din cap ideea ca pot juca in Nationala, in Nationala joaca doar cei impresariati de fratii Becali.

Rep.: Cum sint „sudistii“ in politica?

V.D.: Au buzunare la echipament si nu au numere pe tricou, ca sa nu poata fi identificati usor. Alearga mai repede ca noi, ardelenii, se demarca perfect, te lasa in ofsaid cit ai zice peste. Dau pase cu greu, dar sint fericiti daca primesc. Schimba usor tricourile chiar si in timpul meciului. Un fel de brazilieni din Balcani. Dar ce vorbesc eu? I-au lasat perfect in ofsaid pe Muresan si Remes la pasa lunga din Maramures, cu caltabosii si palinca. Reformulez: nici noi, ardelenii, nu sintem mai breji, toti sintem romani!

Rep.: Va place varza a la Cluj?

V.D.: Nu maninc varza a la Cluj din cauza bucatarului din armata. Era oltean si ne facea o cotidiana varza chioara, dupa ce ofiterii duceau acasa slanina si carnea.

Rep.: O intrebare de la colegul Razvan Cucui, de la Bucataria pentru toti. Merge sa pui pe farfurie „varza a la Cluj“ cu „crap la carton“, specialitatea Oltenitei?

V.D.: Merge, dar pe mese diferite ori la distanta de cincizeci de ani una de alta. Nu-mi place pestele de frica oaselor care iti pot ramine in git. Si ca ardelean batut in cap, dar obsedat de reguli si eticheta, nu stiu ce se maninca mai intii: crapul sau cartonul?

Rep.: Mai e de furat in tara asta dupa 19 ani de politica devastatoare?

V.D.: Nu furtul e cel mai mare necaz, ci lenea gindirii si lipsa de proiect, simularea normalitatii. De furat se fura si din palaria orbului. Avem o dexteritate iesita din comun, iar cind avem probleme cu imaginatia, ca sa nu intram in sevraj, ne furam caciula.

Rep.: Merita Mircea Geoana eticheta de „prostanac“ pusa de Iliescu?

V.D.: Nu merita, are alte defecte.

Rep.: Vasile Dancu, specialist in comunicare, ce supranume i-ar da lui Geoana? Sa i se potriveasca la fix, sa-l reprezinte in mod evident si sa fie si rapid preluat, asa cum a fost preluata faza cu „prostanacul“.

V.D.: Nu raspund la provocarea asta. Si asa sint suparati unii colegi pe mine datorita limbajului din cartile mele sau de pe blog. Mircea are o misiune foarte grea si nu vreau sa-i complic si eu existenta. Mai ales ca el vrea sa ma elibereze de tot mai multe responsabilitati, poate chiar de toate. Cuiva care vrea sa-ti redea libertatea trebuie sa-i pastrezi o amintire vie si sa-l pomenesti cu drag. Se apropie clipa in care unul dintre noii lui prieteni o sa-i ridice mina si o sa strige: „Mircea, esti cel mai bun!“.

Rep.: Cind apare o criza intr-o organizatie, generata de o matusa, cum vede profesionistul Vasile Dancu ca trebuie actionat pe partea de comunicare?

V.D.: Nu sint intrebat in asemenea cazuri. Scolile, doctoratele sau alte forme ale activitatii cu participare neuronala nu sint pretuite prea mult in nici un partid. Sint importante loialitatea si ascultarea activa, adica datul din cap aprobativ. La noi, consultantii politici sint amatori cu talent si veleitati. Comunicarea nu este panaceu, marii specialisti in comunicare, cind sint ascultati de nepoti, evita nasterea crizelor.

Rep.: Ca doctor in publicitate, care slogan e mai bun: „Mai bine pentru mai multi“ sau „Mai bine pentru toti“?

V.D.: A treia varianta. Eu l-am schimbat in campania din Cluj in „Mai bine pentru cei multi“ ca sa sune totusi a slogan de stinga si pentru ca sintagma „cei multi“ este usor recognoscibila si are o retentie buna. Dar nu sloganul e important in campaniile noastre, un primar mi-a povestit ca incerca sa faca un discurs intr-o comuna din judetul Ilfov, insa o fost oprit dupa treizeci de secunde de un cetatean mai bronzat care i-a spus: „Nea primaru’, lasa vrajeala si marca banu’“.

Rep.: E posibil sa se mearga la formarea viitorului guvern, cum spuneati prin 2006, chiar pe o alianta PSD-PD, moment in care sloganul va fi automat „Sa traiti mai bine pentru mai multi“? Sau, si mai inspirat, „Sa traiti mai bine pentru toti“?

V.D.: Varianta greu de imaginat, dar sloganul ar fi „Sa traiti bine pentru linistea noastra“. Deocamdata sintem in faza „Mai traiti? Bine“. Daca se va reface alianta de dreapta, vom fluiera a paguba cu sloganul bacauan „Baieti, incercati si cu o femeie“.

Un comentariu:

  1. Am citit interviul adineauri în Caţavencu, e excelent. Chapeau bas, domnu' Dâncu.

    P.S. Nu, nu sunt votant PSD şi nici nu cred că voi fi vreodată.

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...