30 iulie, 2012

Transilvania – un deficit al sentimentului de apartenență politică



Din nou Transilvania a determinat ceva, în sensul că a boicotat referendumul USL. Referendumul ar fi fost validat dacă ardelenii și bănățenii ar fi mers la vot măcar la nivelul mediei naționale. Aproape 4 milioane de ardeleni au lipsit de la vot duminică, 29 iulie.


Sursa: Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES

Politicienii vor da tot felul de explicații, ba că este de vină UDMR sau ungurii cei răi, ba că este boicotul PDL. Sigur, toate acestea au avut o influență, dar nu explică faptul că, de multă vreme, proiectele de la București sunt torpilate constant de votul din Transilvania. Năstase a pierdut în Transilvania, Geonă tot în Transilvania și-a rupt gâtul, iar referendumul a eșuat tot din cauza prezenței mici din Transilvania și Banat ținând cont de ponderea mare pe care această regiune o deține din totalul populației României. Cei care vor spune că Transilvania este pedelistă greșesc, deorece la ultimele alegeri locale PDL a avut o pierdere masivă în Transilvania. Practic dezastrul PDL de la alegerile locale a fost provocat de faptul că Transilvania a lasat din brațe partidul lui Traian Băsescu. Chiar votul împotriva lui Traian Băsescu de la acest referendum arată că Transilvania a depășit faza de ”portocaliu”.

De unde vine acest refuz al ardelenilor de a acccepta proiectul politic care câștiga majoritatea în București, Moldova,  Muntenia sau Dobrogea nu este însă nici o enigmă.  Factorul cel mai important este tratamentul Bucureștiului față de aceste zone ale țării. M-am săturat să spun că Transilvania și Banatul sunt zone care ar merita o atenție specială din partea partidelor și politicienilor de la București. Nu au nevoie de privilegii, au nevoie de programe politice și chiar de programe de dezvoltare diferite, adaptate oamenilor de aici, culturii comunitare diferite. La un moment dat, împreună cu Ioan Rus și Vasile Pușcaș, reușisem să-i convingem pe colegii din PSD că este nevoie de un program politic pentru Transilvania și Banat, dar Mircea Geoană a fost furat repede de peisajul dâmbovițean și nu a mai acceptat proiectul. Nu ajunge ca politicienii să organizeze mitinguri electorale sau vizite de lucru, trebuie și altceva.


Sursa: Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES

Paradoxal, cu toate că este o o comunitate multietnică, în Transilvania campaniile electorale nu ajung la paroxismul din alte zone. Mai puțină violență de limbaj, mai puțină ură. De multe ori, filialele centrale se plâng de lipsa de combativitate a activiștilor ardeleni, dar nu au dreptate, ardelenii respectă mai mult regulile, se angrenează mai greu în lupte de tipul totul sau nimic. Apartenența la partide este, în această regiune, interiorizată diferit, mai mult civic, mai puțin la nivel personal.

O cerere generică a comunitătilor din Transilvania este cererea de libertăți, în timp ce electoratul din celelalte zone ale țării este centrat pe cererea de bunuri, valori, investiții. Cererea de libertăți pentru comunitățile din Transilvania este valabilă și pentru români, nu doar pentru maghiari. Descentralizarea și decocentrarea s-au blocat de câțiva ani ori sunt puse în practică în mod aberant. Ardelenii ar vrea sa poată dispuine mai direct de resursele lor,. De exemplu, nu cred că un spital dintr-un oraș mic sau o școală trebuie desființate de ministerele de resort, ardelenii ar dori sa hotărască singuri, să poata sa-și aloce singuri resurse pentru aceste lucruri.

De asemenea, comunitățile din Transilvania par mai conștiente de scopurile comune, de interesul de grup. Polarizare poilitică nu este atat de mare ca și în București, de aceea nici PDL și nici PSD, partidele mai mari, nu reușesc să piloteze total, mecanic, electoratul la vot. Votantul PDL sau cel USL nu este atât de dependent de primari sau consilieri locali încat sa poată fi dus la vot sau oprit în a merge la urne ca turma, aici cetățeanul are un pic mai multă autonomie. Chiar și cumpărarea votului este o practică valabilă mai ales în comunitățile marginale, defavorizate.

Autostrada Transilvania ar fi putut fi un proiect care să crească atașamentul ardelenilor față de București și politica centrală, dar ritmul de construcție arată în fiecare zi ardelenilor că ei nu contează, sunt mai importante autostrăzile care-i duc vara pe bucureșteni la mare.

Dar cel mai important element al explicației este existența unei probleme de identitate politică. În Transilvania avem un deficit al sentimentului de apartenență la politica centrală, la România politică, nu la România. Din fericire, sentimentul de apartenență la România este mai puternic decât oriunde în țară.  
Când 4 milioane de ardeleni și bănățeni nu vin la vot cred că ar trebui  ca politicienii de la București să se gândească bine la ce soluții au pentru ei.


63 de comentarii:

  1. Civilizatia din Transilvania nu concorda cu modul smecheresc de a fi si de a gandi al "miticilor". La Bucuresti, totul trece prin profitul personal, nimeni nu ar face nimic pentru comunitate, nici chiar cei care sunt alesi special pentru asta. Din punct de vedere politic, Bucurestiul a implementat in provincii tot felul de oameni care, chiar daca la nivel superior (de partid) sunt bine vazuti, simpli membri de partid si ceilalti cetateni sunt total nemultumiti de prestatia in teritoriu a acestora. Si apoi, implicarea statului roman in economie este atat de mare incat este normal ca provinciile sa nu poata depasi criza. Dezvoltarea industriala a capitalei nu ar fi fost posibila fara aportul insemnat al provinciei. Si pentru ce? Ce da Bucurestiul inapoi? Basesti? Crini? Poante? Daca nu isi vor revizui politicile, partidele vor avea mereu in Transilvania un vot... de blam! Pentru ca ne-am saturat de Iliesti, Constantinesti, Basesti, de smecheri, de cei care fura banii statului care de fapt sunt banii nostri, ne-am saturat de un stat care ne ia 30% din salariul brut ca sa sustina tigani si imputiti care nu au muncit in viata lor. Si cred ca daca ati sti voi, cei care va prefaceti ca conduceti aceasta tara, ce gandim noi, cei de jos, v-ati ingrozi! Asa sa va ajute Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bucurestiul e PLIN de ardeleni si chiar de secui/maghiari. Multi au fost in pozitii de conducere, nu vad o schimbare in bine generata de acestia si de educatia/cultura/cinstea/constiinta civica deosebita. De autostrazi e nevoie in toata tara. Bucurestiul, mai mult decat alte zone ar beneficia de autonomie crescuta si gestionarea locala a fondurilor provenite din taxe etc.
      Ca bucurestean care calatoreste foarte des in ultima vreme in Transilvania eu nu vad aceste diferente la nivel de comunitati, poate doar la nivel de indivizi mai mult sau mai putin izolati. Cred ca "superficialitatea si smecheria miticilor" opozabila "civilizatiei ardelene" este doar un mit si o scuza pentru propria incapacitate de atingere a unor obiective prea mult clamate dar prea putin muncite. Abia asta e o atitudine tipica: lamentarile in legatura cu neaprecierea la adevarata valoare, altcineva e de vina (eventual un vecin) etc.

      Ștergere
    2. Parol, analizați «"superficialitatea si smecheria miticilor" opozabila "civilizatiei ardelene"» prin filtrul proprie-i viziuni superficiale.

      Încercați să nu mai „călătoriți” ci să „vizitați”.

      Ștergere
    3. Nu, "smechereala" sudistilor, vine exact din diferenta de sute de ani de trai mult diferit-in rau-pe care l-au dus populatia in muntenia si, mai ales in oltenia. In Ardeal/Banat s-a trait cu mult mai bine si acum sute de ani. Poate intelegeti de ce in perioada interbelica, bugetul romaniei mari era in proportie de 70% asigurat de Ardeal/Banat. Aceste realitati, sunt, ca si altele, "deranjante", si ff putini ardeleni/banateni le stiu, ca de le-ar stii mai multi......

      Ștergere
    4. Nu zic ca nu aveti dreptate, la nivel fenomenologic este aproape asa. La nivelul heteroidentificarii si chiar la cel al autoidentificarii aceste diferente se vad. In studiile sociologice pe arii culturale diferentele sunt evidente. Dar nu este vorba de ierarhii valorice, sunt diferente pe orizontala. Romania este fascinanta mai ales prin diversitate.

      Dar, ca principiu, aveti dreptate. Exceptionalitatea ardeleana a devenit, dupa 50 de ani de omogenizare comunista, mai mult un mit. Iar acest mit s-a nascut in Bucuresti, in perioada interbelica, fiind preluat apoi de ardeleni.

      Ștergere
    5. Domnule ardelean anonim,ziceti dumneavoastra ca "Civilizatia din Transilvania nu concorda cu modul smecheresc de a fi si de a gandi al "miticilor"". Citeam, intr-o postare mai veche a domnului Dancu,ca la alegerile locale PP Dan Diaconescu a avut succes mai mare decat la mitici, pe la Turda ar fi obtinut chiar 20% din voturi. Sa ma mai refer la niste ardeleni cum ar fi Decebal Traian Stefan cel Mare Mihai Viteazul Remes, Ioan Muresan, un primar de pe la Cluj, al carui nume imi scapa acum si altii, din aceeasi zona, care au cam facut cunostina cu justitia pentru fapte de coruptie. Sunt, oare, ardelenii foarte diferiti de mitici? Eu zic ca nu. Complexul de superioritate al ardelenilor tine de imaginarul colectiv. Ca sa nu mai spunem ca si superiorii neamului se dispretuiesc intre ei, unii dintre ei fiind, in functie de zona lor geografica, cum ar fi clujenii si banatenii, mai destepti, mai harnici si mai frumosi decat ceilalti. Iar intre miticii politicieni, care conduc atat de prost tara, de la Bucuresti, sunt foarte multi ardeleni. Dar, ma rog, am inteles ca n-au nici o vina, au fost stricati si corupti de mitici, ei find virgini la venirea in Bucuresti.

      Ștergere
  2. SOLUTIA de mai jos este atat pentru ardeleni cat si pentru toti romanii!

    Domnilor politicieni, analisti si jurnalisti!

    Atat actuala criza politica din Romania, cat si criza generala din Romania, din Europa si din Lume, reprezinta consecinte ale “politicii pentru Ciolan”, care se practica in tarile cu regimuri “democratice”, si care este posibila datorita aberatiilor pe care le-a suferit DEMOCRATIA!
    Democratia reala cere ca politica sa se faca in interesul majoritatii covarsitoare a electoratului care voteaza si al Tarii! O asemenea politica se poate numi “politica pentru Patrie” (caci Patria este poporul, iar nu tagma mafiotilor!). “Politica pentru Ciolan”, care se practica astazi in toata lumea, se face in interesul “alesilor” si al unei clientele a acestora! De aceea, Democratia actuala, deformata, care permite practicarea unei asemenea politici, poate fi numita DEMOCRATURA! Deci, se poate conchide ca exista doua cai pe care poate merge omenirea, fiecareia din aceste cai, fiindu-i specific un tip de politica, astfel:
    1. DEMOCRATIA reala, careia ii este specifica “politica pentru Patrie”, si care, deocamdata, nu exista in realitate nicaieri in lume; si,
    2. DEMOCRATURA, care defineste regimul politic al tuturor statelor care se considera “democratice”, si in care se practica “politica pentru Ciolan”!
    Diferenta dintre DEMOCRATIE si DEMOCRATURA, este data atat de politica ce se poate practica in fiecare (“pentru Patrie”, sau “pentru Ciolan”), dar mai ales de cadrul democratic care face posibila o anumita politica! La baza DEMOCRATURII, in care functioneaza astazi Lumea, si in care se practica “politica pentru Ciolan”, sta actualul cadru democratic, care permite celor ce detin functii publice, prin alegeri sau numiri, sa fie Lacomi, Mincinosi, Hoti, Tradatori, Iresponsabili, Nesimtiti, etc. In Democratura actuala, care are la baza actualul cadru democratic, nu este posibila combaterea coruptiei, decat, cel mult, ca DIVERSIUNE, pentru amagirea celor exasperati de marasmul din jurul lor!
    “Politica pentru Patrie” se poate practica DOAR in Democratia reala, a carei existenta este CONDITIONATA de Noul Cadru Democratic, pe care l-am schitat in Scrisoarea Nr.11270/03-05-2011, ce i-a fost adresata presedintelui Basescu, si apoi transmisa tuturor partidelor politice! Acest Nou Cadru Democratic nu permite celor ce detin functii publice, prin alegeri sau numiri, sa fie “infestati” deTARELE amintite mai sus, si care sunt specifice actualului cadru democratic. (Atat Noul Cadru Democratic, cat si Scrisoarea Nr.11270 pot fi citite pe blogspot-ul “Dreptate pentru toti”).
    Cum se pot schimba lucrurile in bine, in Romania si in Lume?
    Prin INLOCUIREA “politicii pentru Ciolan”, cu “politica pentru Patrie”!
    Cum se poate face aceasta INLOCUIRE? Prin alegerea ferma si solemna a politicienilor, in DIREECT si la ore de Varf, in fata alegatorilor, a politicii pe care doresc sa o promoveze: “politica pentru Ciolan”, sau “politica pentru Patrie”?
    Punand politicienii in aceasta situatie, INLOCUIREA “politicii pentru Ciolan”, cu “politica pentru Patrie”, este GARANTATA!
    Caci niciun politician nu va fi sinucigas, si nu va alege “politica pentru Ciolan”!
    Iar alegerea “politicii pentru Patrie”, include, implicit, si alegerea -- de voie de nevoie -- a conditiilor care GARANTEAZA suta la suta indeplinirea acesteia, adica acceptarea Noului Cadru Democratic!
    Noul Cadru Democratic se deosebeste de actualul cadru democratic in doua zone esentiale:
    1. Contine un Juramant implicativ, cu implicatii de ordin psihic asupra deponentului, peste care niciun om normal si responsabil nu poate trece! Acest Juramant va fi depus de toti cei ce detin functii publice, prin alegeri sau numiri!
    2. Votul alegatorilor nu va mai fi unul bezmetic si manipulat ca astazi, ci va fi unul in cunostinta de cauza, deoarece se ofera alegatorilor un criteriu OBIECTIV de formare a optiunii de vot!
    Bucuresti, 25-07-2012. Dumitru Rizoaica, fost detinut politic intre 1958-1963, si februarie-aprilie 1986. Tel.0723966732.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii sunt educati de mici sa disimuleze - sa nu spui matusii ca e urata ca nu e politicos. Nimic nu garanteaza ca un politician pus sa declare ca „nu va face politica pentru ciolan” va si respecta ce declara. Mecanismul democratic de alegeri periodice sanctioneaza, eventual, devierile de la „promisiuni”. Mecanismele real democratice pot funcționa mai bine sau mai rau si in functie de educatie civica (se face din scoala, in mod institutional), de cultura, de mediul in care te formezi si traiesti. In orice parte a lumii exista corupti, coruptibili si corupatori, unii dintre ei pot ajunge politicieni, oameni de afaceri, chiar ONG-isti. Rolul democratiei si a structurilor specifice ar fi tocmai de a minimiza efectele negative ale prezentei unor astfel de oameni, prin legi si reguli, organisme independente intre ele care sa le verifice, aplice, sanctioneze. Juramintele nu au nici o valoare. Apropo de „neglijarea” Transilvaniei - poate ajungeti prin zone ca Vaslui, Zimnicea, Videle, Alexandria, Turnu Severin, Fieni, Onesti... Sa mai dau exemple? Chiar s-a gasit vinovatul, de la care vine tot raul - Bucuresti. Ok! Parca totusi Boc a fost primar la Cluj inainte de a fi prim ministru la Bucuresti! De asemenea discursuri si pareri periculoase au profitat si vor profita si pe viitor cei ce doresc altceva decat o Romanie mare si puternica. Sanatate!

      Ștergere
  3. Domnule Dancu, ardelenii sunt cum sunt. Capitala, insa, ar trebui sa fie mai atenta si la aceasta asa-zis provincie. Incet, incet, noi ardelenii ne rupem de Regat. Si nu din vina noastra! A fost tolerat un curent de opinie autonom. Sabin Gherman este creatia PSD si nu a altora. Viorel Hrebenciuc a negociat cedarea cladirii Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea. Soselele noastre sunt departe de cele din Estul tarii. Apoi PDL a venit cu un presedinte apropiat de Tokes Laszlo. Sunt doar exemple prin care doresc sa evidentiez ca scaderea increderii romanilor ardeleni in politicienii de la Bucuresti este chiar justificata. Fara suparare....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu credeti ca asta am spus si eu? de ce sa ma supar?

      Ștergere
    2. Si daca PDL a venit cu un presedinte apropiat de Tokes de ce nu au iesit cei 4 mil. de ardeleni sa-l tranteasca la vot....???. D-le Dancu, cate manipulari...coterii,mai tre sa faca Basescu pentru a fi demis...??? Nu cred ca ardelenii nu au inteles ca 29 iulie era cheia demiterii...si dupa aia ...in noiembrie mai vedem cum i votam pe ceilalti....!!! Nu credeti ca celebra afirmatie a lui Petre Tutea are ceva adevar...daca nu e chiar reala...??? ( Am facut treisprezece ani de puscarie pentru un popor de imbecili )....

      Ștergere
  4. Transilvania nu este Oradea si nici Arad si nici Satu Mare. Din păcate asta este o suuperficialitate tipic regățean.

    câteva citate, pentru....toți:

    Neumann: „..Aceasta a avut loc nu întâmplător într-unul din centrele din vestul țării, la Timișoara, unde minimele repere democratice au fost întreținute de o populație cu identități culturale și religioase multiple, moștenind ceva din reflexele mentale ale metropolelor cosmopolite imperiale de altădată”. NEUMANN 2001, 127. On the historiography of the dualist era: GYURGYÁK 2007; ERŐS 2011, 12–22.

    „De bună seamă că neamul unguresc, chiar de pe vremea sosirii sale în aceste regiuni, s-a arătat totdeauna uman şi primitor.”
    ŞCOALA ARDELEANĂ 1983, 855, 862.

    „Ne spun tabulele legilor; pline sunt şi istoriile de mărtură, cum că însăşi mama tară ungurească pe neamul acesta românesc, mai vechi decât sine, l-a ţinut şi l-a crescut ca pe un fiu al său, necăutând la deschilinirea limbii şi a legii”. PĂCĂŢIAN 1904, 141; MITU 2006, 232.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu am contrazis ce scrieti Dvs. Citatele sunt rodul unei selectii ... care ca orice selectie arata doar o fatetă a problemei

      Ștergere
  5. Are importanta cat de buni au fost ardelenii angajati in negocierile pentru autostrada, daca au fost, si daca sunt?

    RăspundețiȘtergere
  6. In 1920 a fost prima mare dezamagire a romanilor ardeleni fata de Bucuresti cand unificarea monetara s-a facut la cursul 1 leu pentru 2 coroane, injumatatind astfel averea tuturor romanilor ardeleni. De atunci un sir continuu de dezamagiri.
    Singura sansa pentru autonomie ar fi sa-l votam pe dan diaconescu sau vadim tudor . Probabilitatea ar fi foarte mare ca tara sa se sparga. Alfel, restul toti se cred mai competenti decat sunt cand ajung la butoane si uita promisiunile de autonomie pe care le fac in campanie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bakker

      na, asta nu stiam...foarte tare esti nene, multam pentru aceste informatii...ai si bibliografie?

      cu prietenie,
      Erwin Gáll

      Ștergere
    2. Cu tot respectul pentru opiniile diferite de a mea, nu pot sa subscriu la solutie.

      Ștergere
    3. Un Vadim Tudor sau Dan Diaconescu ar duce tara la marginea Europei,izolata,tampon intre est si vest.Cine doreste asa ceva NU este patriot.In situatia de criza mondiala,care se tot prelungeste,nu avem nevoie de populisti.
      Referitor la discutia cu ardelenii,eu sant nascuta in Bihor si acum locuiesc in alta parte din tara,deosebirea este socanta. Nu exista cuvîntul dat,minciuna si hotia este la ea acasa ,numai vorbesc de mizeria si murdaria din orase din sate.De 20 de ani nu ne putem obisnui. Ce pe noi ne deranjeaza,pe edili nu-i interesează.Apele si rîurile sant haldine de gunoi dar ne vaitam ca nu vin turistii.Ne vaitam ca învatatorii si profesorii au salarii mici.Nu merita mai mari ,atîta timp cît copii cad pe capete la bacalaureat si cei mici nu sant învatati la pastrarea curateniei in clasa si în scoala,numai vorbesc de lipsa de respect si limbajul folosit de acestia.

      Ștergere
  7. Când 4 milioane de ardeleni și bănățeni nu vin la vot cred ca ar trebui sa se gandeasca cum i-au indeplinit o dorinta extrmistului fascist Orban.
    Dvs credeti altfel dle Dancu ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer sa fiu, Orban nu are nici o treaba cu aceste lucruri. Face scandal, dar nici macar ungurii din Transilvania nu-l mai asculta.

      Ștergere
    2. Va rog mult sa argumentati, de ce e Orban extremist fascist. Poate imi dati si cateva exemle concrete.

      Ștergere
    3. Din cate vad si aud prin intermediul mass mediei din Ungaria, V.Orban, pe zi ce trece are o credibilitate tot mai subreda chiar si in propria tara. Cred ca nu putem admite ca verosimila aceea greutate a "indicatiilor" sale, care-i este alocata cu atata generozitate din partea politicienilor si analistilor nostri.

      Ștergere
  8. D-le Dancu, va pun o intrebare , in afara subiectului dvs , DE CE CREDETI CA DIASPORA NU VOTEAZA PSD(USL) ? Care e parerea dvs despre acesti oameni, aflandu-ma si eu printre eii de cel ptin 15 ani ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In diaspora sunt oameni care iteleg mai bine ce insemana o societate diversificata iar stanga lui Ion Iliescu pe multi i-a facut sa plece sau, probabil, asta este explicatia pe care au gasit-o.
      Mineriada cred ca a fost decisiva pentru ca diaspora sa-si faca o parere. Este si o chestiune de stil politic, iar PSD-ul nu a prea avut grija la proceduri si la comunicare cu romanii din diaspora.

      In fine, nucleul diasporei (cel istoric) este constituit din oamneni de dreapta.

      Ștergere
    2. Diaspora, 78, 74 DA, 20,63 Nu, DINTR-UN TOTAL DE 80000 de alegatori prezenti la vot.

      Ștergere
  9. Un mitic cu radacini ardelenesti31 iulie 2012 la 01:14

    Frumos va sade dom' profesor: a stat comentariul meu vreo 2 ore pe blog, apoi l-ati sters. Taman explicasem si eu ceva in el si nu v-a convenit. Nu sunteti cu nimic deosebit de miticii cu care santeti tovaras. Am avut onoarea.
    PS: am facut printscreen cand era comentariul meu inca postat; ca ardelenii prevazatori, deh...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prietene, nu am sters nimic. Cel putin, nu intentionat, nu-mi face procese de intentie. Daca l-am acceptat de cxe sa-l tai dupa aia. te rog retrimite-l si il postez.

      Ștergere
    2. Daca imi trimiteti printscreenul si dovediti ca am dreptate va platesc despagubuiri o damigeana de palinca si public textul Dvs pe blogul meu si in Transilvania Reporter. Am citit pe tableta cateva ore dar nu am sters nimic.Nu-l gasesc pe lista de texte primite ...

      Ștergere
    3. Un mitic cu radacini ardelenesti31 iulie 2012 la 10:18

      Servus la toata lumea!
      Nu-mi treba nica, dom' profesor, nici palinca, nici slana, ca am, multumesc pentru oferta. Iar acum is la alt calculator.
      Ziceam asa, pe scurt, ca sa nu mai intru acum in detalii nesemnificative: se face o separare artificiala si falsa, daca nu chiar periculoasa, intre Ardeal si Regat. Dumneavoastra, ca sociolog, ar trebui sa stiti foarte bine, pe langa cele pe care le-ati scris, si ca, in ultima instanta, diferenta de procente intre Ardeal si rest este data mai putin de ne-conectarea politica a Ardealului la Romania (sau invers, mai bine zis), ci mai mult de cultura politica, de civilizatie si de educatie, in cele din urma. Una e sa stai sub turci, alta sub austrieci, zice un aproape-proverb de pe la noi. Bref, ca sa nu mai bat campii: in Regat s-a furat la urna, in Ardeal nu. Si, daca nu mai faceti politica, nu ar trebui sa va fie teama sa atacati si aceasta latura a problematicii, mai ales dupa ce se vor publica toate datele. Marea diferenta de procente provine mai mult din furt (asta da chestiune "istorica" in Regat) decat din motivele de "istorie electorala" pe care le invocati dvs. Sincer sa fiu, mi-e greu sa-mi inchipuiesc personaje ca Dragnea, Constantinescu-Constanta, Oprisan sau Mantog etc, ca nu-s eu insumi conectat politic prea bine :) , venind in fata alegatorului la Cluj, la Alba sau la Sibiu :) ...
      PS: ia dati-i un telefon domnului Rus si vorbiti cu el cinci minute. Nu cumva au inceput miticii veritabili sa faca presiuni asupra lui in legatura cu listele? Mi-as dori sa nu fie asa, dar am eu niste banuieli (nu informatii, atentie).
      No, promit ca am sa mai scriu si alta data, c-acuma mi-s cam pe fuga.
      Sanatate si voie buna!

      Ștergere
  10. Domnule Dancu, explicatii sunt multe si in extreama putem explica orice. Realitatea acestui referendum este explicabila pentru mine prin "disponibilitatea" tot mai pronuntata a maselor de-a urma indemnurile manipulatorii, privatoare de libertati ale spiritului si mintii, ale politicienilor. Acest referendum a fost o buna ocazie pentru fiecare cetatean de a-si evalua presedintele. Succes pe mai departe!

    RăspundețiȘtergere
  11. De peste munți eu le-aș striga să lase Transilvania!
    Hristoși nu suntem, dar nici voi
    Doar trăitori pe-un plai cu boi
    Democrația vine-așa: Pornește din Germania.
    Ungaria e prima ea, care-și învață lecția
    Urmează Transilvania și România după ea
    Iar de va vrea Hristos așa, urmează Basarabia
    Și de ce nu pe viitor, schimba-vom soarta rușilor…și nu uita frate șohan! Vă spune baciul Ardelean.

    RăspundețiȘtergere
  12. De peste munți eu le-aș striga să lase Transilvania!
    Hristoși nu suntem, dar nici voi
    Doar trăitori pe-un plai cu boi
    Democrația vine-așa: Pornește din Germania.
    Ungaria e prima ea, care-și învață lecția
    Urmează Transilvania și România după ea
    Iar de va vrea Hristos așa, urmează Basarabia
    Și de ce nu pe viitor, schimba-vom soarta rușilor…și nu uita frate șohan! Vă spune baciul Ardelean.

    RăspundețiȘtergere
  13. Traian:

    de cand este Orban "extremist fascist"?

    nu uita: este vicepresedintele PPE...

    RăspundețiȘtergere
  14. Si Bucurestiul. Transilvania SI capitala. Asta ca sa fim corecti pana la capat. Si sa nu fim prea pretiosi. Prea anti-mitici, asa, degeaba.

    E totusi o diferenta minima, de 4.6% intre cele doua regiuni.

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cum doriti, dar ceea ce scriu eu nu este impoptriva miticilor.
    Bucurestiul este tratat separat in oruice studiu. Sun 2 milioane de oameni cu alte caracteristici socio-demo-economice. Capitala este o cimunitate urbana standard, cu un nivele de trai mai ridicat, alta structura etnica etc. Si comportamentul lor electoral este diferit de cel al Transilvaniei.Parerea mea ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Dancu, faptul ca Transilvania alege drept repere ale democratiei pe Victor Orban si Laszlo Tokes spune foarte mult despre cultura politica a populatiei ardelene.

      Ștergere
  16. Domnule Dâncu: de unde știți că "ungurii nu mai ascultă pe Orbán"?

    asta se cheamă generalizare. Eu de exemplu ascult pe Orban:)

    Mă gândesc că vorbiți numai cu cripto-comuniștii de la UDMR

    totodată eu m-am referit ca Partium sau Crișana (deși nu este același lucru) nu are treaba cu Transilvania, vă rog să luați în considerare de acum încolo. Altfel: devine superficial analizele Dvs.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasati-ma sa fiu superficial. Am scris si eu niste ganduri langa 2 harti. Stiu ca sunt si alte modalitati de impartire a spatiului numit generic Trasnsilvania. Chestiunea cu Orban este treaba Dvs. si eu, roman fiind, il citesc pe Orban, sunt atent la ceea ce face si ce spune. De multe ori este un tip interesant, dar pentru Transilvania este putin relevant, dupa parerea mea de generalizator. Ar trebui sa scriem tratate adevarate tratate la fiecare comentariu pentru a defini termenii, pozitia etc.

      Ștergere
  17. Un partid regional este o solutie "necoapta" intotdeauna.Personal ,cred ca ar fi necesare negocieri intre maghiari,sasi/svabi si ardeleni astfel incat sa se creeze o baza de discutii reala, eliminand suspicinile legate de incorporarea Transilvaniei la Ungaria in viitor.Sunt multiple forme de autonomie care pot fi luate in discutie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred acelasi lucru ca si Dvs despre partidele regionale.

      Ștergere
    2. Un partid regional nu este posibil în România. Pentru înființare e nevoie de 25.000 de semnături din minim 18 județe. Aceste 18 județe exclud posibilitatea crearii unui astfel de partid.

      Ștergere
    3. Cred ca, acu vreo doi sau trei ani in urma, si eu ii "postam" d-lui Dancu ca nu-i inteleg "optiunea" de stanga, dar ca i-o respect. Dar, in acelasi timp, ii ziceam ca ce-ar fi sa se gandeasca, d-lui si alti politicieni ardeleni/banateni, la un partid "...al Romanilor din Ardeal si Banat"? Atunci, cand nu eram in criza, nu era nici coapta si nici oportuna ideea. Va fi in viitor? Om trai s-om vedea!

      Ștergere
  18. Adevarul e ca, noi, ardelenii am contat doar atunci in 1918..Si atat..De cand s-au cam secat muntii si raurile, nu mai suntem asa importanti...Dar cu siguranta o regioanlizare dreapta ar rezolva aceasta problema...

    RăspundețiȘtergere
  19. Poi.. în lumina celor de mai sus mă întreb: oare n-a hi fain dacă Muntenia și Dobrogea și-ar declara autonomia, cu capitala la București?

    RăspundețiȘtergere
  20. Un mitic cu radacini ardelenesti31 iulie 2012 la 11:36

    Servus la toata lumea!
    Nu-mi treba nica, dom' profesor, nici palinca, nici slana, ca am, multumesc pentru oferta. Iar acum is la alt calculator.
    Ziceam asa, pe scurt, ca sa nu mai intru acum in detalii nesemnificative: se face o separare artificiala si falsa, daca nu chiar periculoasa, intre Ardeal si Regat. Dumneavoastra, ca sociolog, ar trebui sa stiti foarte bine, pe langa cele pe care le-ati scris, si ca, in ultima instanta, diferenta de procente intre Ardeal si rest este data mai putin de ne-conectarea politica a Ardealului la Romania (sau invers, mai bine zis), ci mai mult de cultura politica, de civilizatie si de educatie, in cele din urma. Una e sa stai sub turci, alta sub austrieci, zice un aproape-proverb de pe la noi. Bref, ca sa nu mai bat campii: in Regat s-a furat la urna, in Ardeal nu. Si, daca nu mai faceti politica, nu ar trebui sa va fie teama sa atacati si aceasta latura a problematicii, mai ales dupa ce se vor publica toate datele. Marea diferenta de procente provine mai mult din furt (asta da chestiune "istorica" in Regat) decat din motivele de "istorie electorala" pe care le invocati dvs. Sincer sa fiu, mi-e greu sa-mi inchipuiesc personaje ca Dragnea, Constantinescu-Constanta, Oprisan sau Mantog etc, ca nu-s eu insumi conectat politic prea bine :) , venind in fata alegatorului la Cluj, la Alba sau la Sibiu :) ...
    PS: ia dati-i un telefon domnului Rus si vorbiti cu el cinci minute. Nu cumva au inceput miticii veritabili sa faca presiuni asupra lui in legatura cu listele? Mi-as dori sa nu fie asa, dar am eu niste banuieli (nu informatii, atentie).
    No, promit ca am sa mai scriu si alta data, c-acuma mi-s cam pe fuga.
    Sanatate si voie buna!

    RăspundețiȘtergere
  21. Bine punctat, lipsesc cateva aspecte: a dezamagit felul in care USL a impins limitele legalului, felul in care din primele zile de guvernare au fost atacate elitele prin atacul la ICR, declaratiile ministrului de externe ca ar trebui sa ne apropiem de Rusia pentru ca Rusia de astazi este o forta democratica, cand este destul de clar pt toata lumea cam de cata democratie vorbim si, in ultimul rand, sfidarea inteligentei noastre a tuturor prin nerecunoasterea unui plagiat batator la ochi si desfiintarea din mers a unor comisii, eu cred ca astfel s-au pierdut multe procente si cred ca se va observa diferenta la alegerile parlamentare fata de locale.

    RăspundețiȘtergere
  22. In Constanta a fost prezenta mare la vot, deaorece erau mii de turisti pe litoral. Asta este motivul procentului asa mare. Dobrogea nu voteaza foarte diferit de Ardeal. In fond, ardelenii au fost printre primii romani in aceasta regiune. La prezidentiale, Constanta a votat PDL, spre diferenta de Muntenia. Daca va mai aduceti aminte, supararea lui Mazare, spunand ca renunta la postul de primar, deoarece constantenii votasera masiv PDL. Si sunt de acord cu regionalizarea, Dobrogea cu capitala in orasului lui Ovidius, nu a lui Bucur...

    RăspundețiȘtergere
  23. Vă dau dreptate parţial pentru că aţi adus discuţia doar până la jumătate. Din ce observ în jurul meu, nu apartenenţa la o identitate politică este principala cauză pentru care acest referendum a picat cu brio. De la revoluţie încoace, toată clasa politică a forţat în permanenţă nota, considerând poporul român drept imbecilul de serviciu, bun de pus ştampila odată la 4 ani. Iar acest referendum e cel mai bun exemplu în acest sens. "Încălcarea constituţiei" e similară cu "iepure, de ce n-ai bască?!" din celebrul banc. Nu neg că există şi oameni mai săraci cu duhul în ţara asta, care chiar cred orice vrăjeală servită de majoritatea liderilor politici. Dar marea majoritate a celor care nu s-au prezentat la vot - având ca exemplu persoanele din cercul meu de cunoştinţe - au făcut-o din silă la adresa întregii clase politice.
    Mai nou, văd că USL-ul ia în considerare un "al doilea tur" pt a-l debarca pe Băsescu. N-avem bani să dăm pensionarilor minimul necesar pentru supravieţuire, dar aruncăm pe geam sute de milioane de euro că nu ne place chelia sultanului de la Cotroceni. Personal, cred că acest lucru nu va face decât să inflameze spiritele, iar sila se va transforma în ură. Iar când ura intră-n horă... Am mai văzut filmul ăsta prin anii '30.

    RăspundețiȘtergere
  24. Cum comentati procentul de 8,27 participare la referendum in localitatea d voastra RUNCU SALVEI.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar asa de mic? nu am verificat, dar e primar Pdl si cred ca i-a sfatuit pe oamnei sa nu mearga la vot. Acolo probabil ca USL nici nu exista, la asemenea procent. Merg rar in satul copilariei mele si nu ma intereseaza ce politica fac cei de acolo.

      Ștergere
  25. Un mitic cu radacini ardelenesti2 august 2012 la 11:06

    Sara buna!
    Domnule profesor, ce studii stiintifice si ce analize si interpretari sociologice si antropologice vreti sa faceti dvs in momentul in care, dupa cum puteti observa, astia, ca sa le zic asa, au ajuns sa relativizeze totul? As vrea sa fac un ramasag cu dvs si as vrea sa-l pierd si sa nu patesc ceea ce am patit in legatura cu presupunerile mele legate de domnul Rus. Asadar, facem pariu ca pentru miticii astia mici nu ar fi prea mult, la un moment dat, sa trimita la TV pe unul dintre ei si sa pretinda ca nu scrie in nicio lege ca numaratorile se fac in baza 10, asa incat ele se pot face in orice baza, in functie de nevoi si de ordonante sau de legi "cu dedicatie"? Exemplu (la intamplare): numarul alegatorilor care au ales "x" se calculeaza in baza 2, iar al celor care au pus stampila pe "y" se calculeaza in baza 22. Credeti ca e imposibil? Mie a inceput sa nu mi se mai para nimic potential absurd in Romania. Ramasagul, daca il acceptati, ramane pe aceeasi palinca, nu multa, dar tare de sa-i poti da foc cu ghiufele.
    Stima mea!
    PS: Inteleg ca nu mai faceti politica. Foarte bine, ca oricum nu faceati parte din filmu' ala.

    RăspundețiȘtergere
  26. imi cer scuze. in SPAM am gasit comentariul pierdut. Din neferici aveti mare dreptate, in Romania a inceput sa nu mai conteze nimic. am scris o carte POLITICA INUTILA si mi-a parut rau dupa ce am publicat-o pentru acest titlu. acum insa cred ca era prea bland, traim intr-un adevarat Absurdistan.

    cu prietenie,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine ma mira ca CENTRALISTII nu au inteles inca acesta situatie. Surprinzator este si faptul ca nu reactioneaza concret pentru a rezolva situatia.

      Ștergere
  27. :))) Pai, e simplu, ardelenii gandesc foarte incet. Cand o informatie pleaca de la Bucuresti, receptivitatea e mai mare in restul tarii pentru ca viteza de reactie e mai mare. La ardeleni mai dureaza, pentru ei ar trebui facut un referendum special, cam la o luna mai tarziu :)))))

    RăspundețiȘtergere
  28. Da. ardealul, probabil pentru ca traieste pe un platou cu altitudine ridicata, nu se poate amesteca in mocirla asta regateana. Poate doar asa, cu degetul mic ridicat a delicatete si superioritate, sa culeaga numai beneficiile zbaterilor noastre inferioare.
    Nu cred nimic din toate astea. Cred ca poulatia din acel spatiu este chinuita de amenintari, promisiuni, manipulari cu gadilarea nationalitatii. Nu stiu cum se face mamaliga in acea parte a tarii, dar stiu explodeaza mai lent, mai ardeleneste.
    Nu e bine sa va jucati cu viata oamenilor. e posibil ca supapa sa cedeze iarasi pe acolo, pe la Timisoara.

    RăspundețiȘtergere
  29. Io mi-s tare nedumerit: e mai usor sa avansam ipoteze si pareri in loc sa punem un sondaj pe blog sau pe site cu cateva variante de raspuns si sa vedem de ce au fost sau n-au fost la referendum cei care intra pe aici? Stiu, o sa spuneti ca esantionul nu e reprezentativ. Da, dar spre deosebire de pareri, macar ne facem o idee mai clara despre cum gandeste o parte din generatia din fata monitorului.

    RăspundețiȘtergere
  30. Îmi cer scuze că intervin atât de târziu în discuție (dar într-un fel e mai bine, pentru că patima politică s-a mai stins).

    Sunt ardelean și subscriu la ideea (exprimată mai la deal în discuție) că "civilizația din Transilvania" este diferită. Nu zic că este mai bună (deși admit că sunt ardeleni care își manifestă un firesc patriotism local prin contrast cu regățenii), spun doar că este diferită. Diferențele vin din conjuncturi istorice diferite și nu de la cine știe ce accident în ADN-ul nostru. De fapt, România este o creație istorică târzie și chiar și astăzi este un soi de "federație culturală", cu diferențe uneori spectaculoase între diversele zone ale țării. În mod oarecum miraculos, limba este cea care ne leagă și ne dă cea mai mare parte a identității naționale comune. Mult mai mult decât obiceiurile sau mentalitățile.
    Da, cred că sudul este oarecum mai balcanic, dar nu zic că asta e musai rău. E mai plin de viață, mai comunicativ, are mai mult umor și agerime. Pe de altă parte, văd în Moldova o componentă slavă mai pregnantă. Și nici asta nu e rău, iar numărul mare de artiști care provin din această zonă cred că are legătură cu această particularitate. Cineva din Moldova îmi spunea cu mândrie că o statistică polițienească din perioda interbelică evidenția faptul că majoritatea crimelor (omucideri) din Moldova erau pasionale, în vreme ce în Transilvania aveau la bază conflicte legate de proprietăți. Trebuia să rezulte că noi, ardelenii, suntem mai reci, mai materialiști (și chiar mai "cărpănoși" - dar nu subscriu). Poate avea dreptate.
    Dacă mă uit la pasca bucovineană (exuberantă, chiar barocă) și o compar cu lipia austeră pe care o făcea bunica mea din Câmpia Transilvaniei, am uneori senzația că suntem pe continente diferite. Dacă compar o călătorie cu autobuzul în București sau Craiova, gălăgioasă și uneori punctată de accente agresive, cu una în Târgu Mureș (uneori e așa o liniște încât tresar când sună un telefon) am, din nou, senzația că suntem în lumi diferite. Nu zic că e mai bine aici (lumea e mai distantă, începem să semănăm cu nemții din acest punct de vedere). Spun doar că e altfel.
    Ok, asta este anecdotică subiectivă. Însă se poate lua orice cercetare IRES care face "slice" pe dimensiunea regională și se poate argumenta statistic, riguros, caracterul diferit al transilvănenilor și bănățenilor în comparație cu regățenii. Suntem mai bogați (dar nu semnificativ), însă avem (semnificativ) mai multă atitudine de oameni mai bogați: suntem mai încrezători în șansele noastre la o viață mai bună (sau măcar nu suntem atât de pesimiști) și suntem de părere că dăm țării mai mult decât ne dă țara nouă (și ne revoltă că trebuie să întindem pentru ceea ce Bucureștiul binevoiește să ne returneze).

    Da, Bucureștiul e altceva. Circulă pe aici o zicală: orice țară are o capitală, numai Bucureștiul are o țară. E ceva adevăr aici :-)

    RăspundețiȘtergere
  31. Bun comentariul de mai sus. Subscriu in cea mai mare parte. Un lucru pe care as vrea sa il corectez este expresia "Suntem mai bogați (dar nu semnificativ)". Din punctul meu de vedere se poate spune doar: "suntem mai putin saraci (dar nu semnificativ)", pentru ca "bogatia" nu este inca o realitate romaneasca. Fireste, este doar o chestiune de semantica si nimic mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  32. Intrati pe Google, pe “Fara secrete Romania”. Recent a aparut: “Scrisoarea maestrului mason de grad 33, Albert Pike, catre Gp. Mazzini, in care se planuiau cele 3 razboaie mondiale. Din aceste 3 razboaie trebuie sa rezulte o Noua ordine Mondiala, cu Guvern Mondial Totalitar…”. Pana acum, totul a fost “ca la carte”, ceea ce ne face sa credem ca si urmatoarele se pot intampla in acelasi mod. Surprinzator e faptul ca pana la distrugerea Crestinismului, Sionismul politic (cel care pare ca, acum, isi exercita conducerea lumii si pare partener al Iluminatilor) va fi pus in conflict direct cu islamismul (“de catre agentura Iluminatilor”), conflict ce trebuie sa duca la DISTRUGEREA TOTALA a celor doua tabere !!! Ulterior, mai puteti intra pe Google si pe “Efemeride.ro” si “Secretele lui Lovendal”.

    RăspundețiȘtergere
  33. Mi-e scarba de cum unii inculti pun botul la treaba cu "WOW,da sunteti inapoi rau voi romanii din restul Regatului Romaniei".E o aberatie si doar o incercare de a ne separa SI ASTA VA SPUN EU,DIN SATU MARE.

    Bozgorii ca sa se laude ce grija aveau ei de terenul furat de la Vechiul Regat Dac (pe atunci sub alt nume),cum se trezeau in fiecare dimineata nestiind ce sa mai faca ca Romanii sa se simta bine PE PAMANTUL NOSTRU,inventeaza povesti de genul iar mie nu-mi vine sa cred cum pun anumiti Romani botul la asemenea ABERATII.

    Tineti minte un lucru.Transilvania A FOST TOT DIMPUN INDEPENDENTA,uneori doar,vasala turcilor sau condusa DIRECT DE LA VIENA,dar tot timpul independenta.

    Inca din 1200 de la infiintare,a fost independenta,pana s-au gandit bozgorii sa incerce sa ne cucereasca nu numai pe noi,Romanii,incepand cu transilvania ci toti vecinii.Atunci si-au luat-o pe coaja de la toti.
    In 1500 si ceva vin otomani si ii cuceresc,bozgoria practic DISPARAND DE PE HARTA SI INCETAND SA EXISTE CA STAT dar transilvania ramane totusi INDEPENDENTA platind doar tribut.
    In 1800 in timp razboaiolor napoleonice aproape toata europa pana la rusia cucerita de Napoleon,insa noi am fost lasati in pace pt ca eram si rude,si aliati cu Franta.
    Abia pe la inceputul anilor 1800,TERITORIUL bozgoriei (ia tot nu exista ca stat) a fost asimilat de austrieci.
    In 1867,dupa mar presiuni interne a tarilor si/sau natiunilor cu teritoriul RAPIT vor sa scape din imperiul austriac,si neintelegerile si razboul dintre Regatul Prus si Imperiul German,imperiul Austriac,sa castige sustinere din partea cuiva,inventeaza imperiul "austro-ungar" "bozgoria" existand prima oara de cand a fost desfintata in 1500 de catre otomani.

    Evident,bozgoria "mare" e o aberatie,o "greseala" administrativa pentru ca daca o suprapuneti peste imperiul austriac o sa vedeti ca si din teritoriul de azi al austriei,au ciobit umpic,iar credeti voi ca din controlul absolut,imparatul ar fi predat controlul 90% bozgorilor ? Nu ... e o aberatie si un lucrur care PRACTIC,n-a existat niciodata,decat pe hartie.

    In 1918 datorita Romanilor din toate teritoriile fostului Regat Dacic,majoritatea teritorilor se unesc si Transilvania revine la Tara Mama,Regatul Romaniei.

    In tot acest timp,Romanii au fost considerati INEXISTENTI,nu erau considerati a fiind o natiune,dar furtul la vot era generalizat,in imperiul austriac,insa nu si in MORALUL SI ETICUL,Regat Roman.

    Asa ca nu vorbiti prostii.Romanii nu au votat niciodata in Imperiul Austriac,pentru ca nici nu se considera ca ei exista,facand toata imbecilitatea din povestea promovata de bozgori si la care unii pun botul,IMPOSIBIL DE INTELES.

    Pentru mai multe informatii despre cat de "bine" si cu cata "dragoste" erau tratati Romanii in imperiul austriac,uitati-va aici https://www.youtube.com/watch?v=pJRVEcDFrnU

    RăspundețiȘtergere
  34. corect spus. uitati-va bucurestenilor ceea ce spune george si invatati odata istoria ardealului si terminati cu crezutele voastre doar. romanii ardeleni au avut pamanturile lor pana la 1400. doar la 1400 dupa 400 de ani de lupte ungurii au pus mana pe multe din pamanturile romanilor ardeleni asta rezulta din documente. sunt multe documente care descriu razboaie intre unguri si romanii ardeleni pana in 1439. situatia transilvaniei pana in 1400. insa doar incepand din 1200 fiindca pana atunci tot ardealul a fost a romanilor fiindca ungurii s-au putut instala in unele zone doar dupa ce au adus sasi si secui in alte zone pentru a-i ajuta impotriva romanilor si pentru a desparti blocurile de populatie romaneasca

    judetul bistrita era administrat o parte de sasi si o parte de romani
    judetul mures era adiministrat o parte de sasi, o mare parte de secui si o mai mica parte de romani
    judetul brasov era adiministrat de sasi o parte si o parte de romani
    judetul sibiu era administrat aproape in totalitate de sasi
    judetul alba era administrat de romani, sasi si orasul alba iulia cu zonele aferente orasului de episcopia catolica(insa au fost perioade cand episcopatul a fost desfiintat)
    judetul hunedoara era administrat de romani in cea mai mare parte
    judetul timis era administrat de unguri o parte si o parte de romani
    judetul arad era administrat in cea mai mare parte de romani
    judetul bihor era adminstrat o parte de unguri o parte de romani
    judetul satu mare era administrat de unguri o parte si o parte de romani
    judetul salaj era administrat in mare parte de romani
    judetul cluj era administrat de romani o mare parte, orasele de sasi si o mica parte de episcopia catolica de la manastur insa aici erau dese razboaie ale ungurilor cu romanii fiind si episoade care reies din documente in care romanii si-au recuperat si in acea parte din pamanturi

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...