31 iulie, 2012

REFERENDUM UCIS DE ARȘIȚA VERII ?


Încă o iluzie colectivă


 Când vorbim despre voturi si explicația votului în Romania nimeni nu se apucă să facă o minimă cercetare, măcar cu instrumentele simple pe care le oferă observația. Nu se caută explicații, nici informații , nu se încearcă măcar a se verifica ipotezele, nu îi consultă nimeni pe specialiști. Sunt însă explicatii de tipul  pret –a- penser, cum ar spune francezul, pe care le împartășesc și vlădica și opinca. Una dintre aceste iluzii colective este legatura dintre vot și meteorologie, îndelung teoretizată de analiștii politici, comentatori și marii strategi din politică. Dacă plouă, absenteismul se datorează ploii, iar dacă ninge, oamenii nu ies din casă datorită frigului. Acum, la referendum, a fost caniculă și toată lumea a spus că din cauza caniculei nu s-a realizat cvorumul necesar. Ba chiar unii politicieni au mulțumit reverențios maselor pentru că s-au dus la vot pe asemenea caniculă criminală.

Dar nimeni nu s-a gandit să compare hărțile cu averizarea de cod galben de la INMH cu hărțile prezenței la vot din cadrul raportarilor de la orele 14.00 si 17.00 ale BEC.  Să vedem mai întâi harta avertizării de cod galben de la INMH:


Se poate vedea că pentru aproape tot sudul României și pentru Moldova erau temperaturi care puteau deveni periculoase pentru sănătate. Dar dacă ne uitam la harta raportarilor Biroului Electoral Central o să observam că oamenii din aceste județe se luptau cu canicula și o învingeau, mânați fiind, probabil, de o sete de democrație directă nemaîntâlnită.
Se vede că Transilvania și Banatul, unde era mai răcoare, oamenii nu se înghesuiau la urne. Dacă mergem mai departe și facem harta prezenței raportate la orele 17 nu găsim ceva mult diferit.

E adevărat că nu crește prezența foarte tare între 14.00 și 17.00, oamenii și-au mai tras sufletul, au mers la masă, poate au băut o bere, pentru asaltul de seara și noaptea, perioade în care setea de democrație a fost ostoită prin ștampilarea multor buletine. Este un ritm valabil și pentru ardeleni și bănățeni. Nu mai vorbesc de ungurii de la polul frigului harghitean care au reușit să tragă o gaura albastră în stratul de ozon verde. 
 Dar răcoarea de seara este mai bună oare decât cea de dimineată, sau altul este factorul care influențează mai puternic. Poate întunericul care i-a ajutat pe oameni să-și înfrângă timiditatea? Per total, zona Moldovei și cea a Sudului țării a avut o prezență la vot superioară și nu cred că putem spune că arșița i-a dus pe oameni la vot pentru a sta la umbra cabinei de vot.

Dincolo de glumă, dacă arșița verii se vede că nu este un factor care explică mobilizarea la vot, deci nici nu este o frînă, alți factori au avut impact mai mare asupra prezenței. Echipa tinerilor mei de la IRES a demonstrat prin câteva cercetări din ziua votului și după referendum că un factor mai puternic pentru mobilizare este culoarea politică a primarului localității, factor mai puternic cu precădere în rural. Puteți găsi studiile sociologice pe http://www.ires.com.ro/articol/209/referendum-2012.

În zilele următoare voi încerca să aduc și alte fațete ale unei explicații legate de radăcinile comportamentului politic de la noi. Pînă atunci însă, haideți să nu mai dăm vina pe vreme, mai bine să căută explicații în felul în care sunt vremurile. Poate e aici o meteorologie politică: unii gândesc mai la rece, alții sunt înflăcărați mai ușor cu ideologii sau alte mijloace.


PS.

Le mulțumesc tinerilor mei colaboratori Ionut Bageac și Silviu Iosif pentru munca sisifică de concepție și desenare a acestor hărți.

14 comentarii:

 1. se vede ca, in Transilvania si Banat, combinatia de Mittel Europa si Middle East a dat un tip de cetatean definit, popular, prin sintagma "ca bou-ntr-o piele" :)))

  RăspundețiȘtergere
 2. Un mitic cu radacini ardelenesti1 august 2012 la 04:40

  Ziua buna!
  Ca tot s-a ajuns la sintagme, expresii celebre etc, plus c-am promis c-o sa mai scriu: la Bucuresti s-a tradus de mult pret-a panser, prin "gandirea d-a gata"... Si apropo de subiectul dvs: nici nu stiu care sunt mai d-a gata la cap in ziua de azi, politicienii sau jurnalistii? La politicieni parca ar fi mai firesc, ca lor "li se da linie" de la partid, dar jurnalistii? Pe dvs nu va enerveaza, spre pilda, chestia aia cu " a pierdut controlul volanului" (dintre alte zeci de d-astea, evident)? :)
  Sanatate si toate bune!
  PS: abia astept rezultatele defalcate si explicate asa cum trebuie.

  RăspundețiȘtergere
 3. D-le Dancu, n-as fi crezut, ca aveti atita umor. Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 4. Un mitic cu radacini ardelenesti1 august 2012 la 13:07

  Ziua buna!
  Ca tot s-a ajuns la sintagme, expresii celebre etc, plus c-am promis c-o sa mai scriu: la Bucuresti s-a tradus de mult "pret-a panser", prin "gandirea d-a gata"... Si apropo de subiectul dvs: nici nu stiu care sunt mai d-a gata la cap in ziua de azi, politicienii sau jurnalistii? La politicieni parca ar fi mai firesc, ca lor "li se da linie" de la partid, dar jurnalistii? Pe dvs nu va enerveaza, spre pilda, chestia aia cu "a pierdut controlul volanului" (dintre alte zeci de d-astea, evident)? :)
  Sanatate si toate bune!
  PS: abia astept rezultatele regerendumului, defalcate si explicate asa cum trebuie.
  PPS: azi iar am patit faza de ieri, cu deosebirea ca azi nu a mai aparut comentariul deloc. Poate apare acum, dintr-a doua... N-o sa mai scriu, daca va deranjeaza.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru comentarii, nu am sters nimic. faceti cum doriti.

   Ștergere
 5. Argumentatia dvs. imi aduce aminte de un celebru discurs oratoric din Roma antica, despre cauza si efect si cum ele pot fi usor confundate. (studiati daca aveti timp, e o lectura interesanta - un indiciu, e vorba de pirati)

  Sa fie oare apartenenta la USL a primarilor cauza prezentei ridicate? Sau nu cumva e invers? Adica mai pe scurt de ce n-ar fi logic ca in comunele in care Basescu e masiv impopular la locale cetatenii sa fi votat un primar SUList, adica dusman al lui Basescu?

  RăspundețiȘtergere
 6. Ce bine ca acum e clar tuturor ca "nu a fost vina diaspora":)))))
  cu drag, cristina p.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Diaspora esra un bun tap ispasitor. Acum diaspora sunt ardelenii. am promit deja o gramada de reprosuri din partea unor amici cu capul bagat in cazanul fierbinte al politicii

   Ștergere
 7. Noi vietuim in practica politica, nu in aerul rarefiat al silogismelor. Am fost vicepresedinte al PSD si senator deci am invatat ceva despre mobilizarea la vot. strict teoretic ati putea avea dreptate, dar nu e cazul aici. Verificarea legaturii de cauzalitate se poate face in mai multe feluri, noi in sociologie facem analize multifactoriale. Cei mai multi romani, vreo 70 de procente , nu sunt interesati de politica, nu ar merge la vot, nu cunosc mizele politicii. Nu sunt nici anti, nici contra.

  RăspundețiȘtergere
 8. Excelent, domnule Dâncu. V-aș sugera doar o mică corecție. Titulatura de INMH (Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie) nu mai există de ani buni. Instituția actuală poartă numele de Administrația Națională de Meteorologie și se prescurtează Meteo Romania. ANM fiind acronimul Administrației Naționale a Medicamentului.

  RăspundețiȘtergere
 9. E dragut ca mai exista pesedisti relaxati si cu simtul umorului. Pe aici prin sud, o fi si caldura de vina dar nici in familii nu mai putem discuta relaxati pe teme politice. Cat despre harta votului si explicatia esecului Marelui Plan pe langa cauzele climatice m-as gandi imediat la Huntington si Ciocnirea Civilizatiilor;

  RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...