26 noiembrie, 2007

Sfârsit de campanie - între Africa si America



Campania electorală nu a avut loc! Am putea spune asta fără să căutăm un efect de stil. Pur si simplu, dincolo de afişe si nişte emisiuni de televiziune în care s-a sters pe jos cu candidaţi din coada listei, trimisi pentru a ostoi setea de sânge a televiziunilor, nu a fost nimic. Nu s-a transmis vreo idee, nu s-a operationalizat vreun concept. Poate doar Partidul National Liberal, uzând de bani multi si outdoor menit sa complexeze, a avut o oarecare coerenţă stilistică, nu a fost ceva deosebit de creativ, dar s-a lucrat corect si decent. PSD a avut program politic in 10 puncte si o idee dar lipsa fondurilor si creatia modestă au facut să nu aibă vizibilitatea necesară si, probabil, nici impactul asteptat.
Dincolo de asta, am văzut doar încercări modeste şi realizări de amatori. Niciunul din partide nu a reusit să transmită o idee pe care să o pună intr-o poveste simplă, care prin imagini si tipologii de personaje să transmită ceva despre oamenii, despre Europa sau despre partidele implicate, măcar. Pînă la urmă tot ideea vechii securităţi că ea promovează Romania in afară, a fost cea mai clară poveste spusă in acestă campanie si s-a şi potrivit accidental pentru că scandalul cu Italia a arătat că bravii nostri liberali au un concurent puternic in promovarea ţării: tiganii nostri rătăcitori prin Schengen.
Mi-am adus aminte că mai toate partidele au experti străini, plătiţi cu milioane de euro sau experti români pe care îi schimbă intre ei ca echipele pe fotbalişti. Recent am citit o mai multe studii despre campaniile electorale din Africa si am observat că marii lideri africani aveau in echipele lor, dar si au si acum, experti in magie, un fel de luptatori cu spiritele, clarvazatori, numiti nganga. Bokassa, Sekou Toure sau Mobutu au avut la dispositie un fel de Witch – doctors, meseriaşi pusi să influenteze ocult masele in favoarea lor. Sigur, dacă Mama Omida sau alte vrajitoare de pe langa Bucuresti ar vorbi am afla cu surpriza că si mari polkiticieni romani le-au trecut pragul, ei personal sau nevestele lor grijulii. Tot mai mult, in ultimii ani, cercetatori occidentali in comunicare demonstrează că luptatorii africani cu spiritele si vrajitoarele nu sunt cu mult deosebitii de spin – doctorii care sunt priviti ca salvatorii candidatilor, mai ales in America, experti in publicitate capabili sa schimbe radical imaginea candidatilor si să ghidoneze opinia publică spre a vedea vultur acolo unde e cioară, sau tigru acolo unde, in realitate, avem doar un pisoi alăptat de curva politică.
Cultura politică de la noi predispune la o apropiere mai mare a consultatilor politici de ngangi din Africa, decât spin-doctorii americani. Consultantii apar la televizor si explică faptul că totul tine de bani, cine bagă multi bani in opera lor, are cele mai multe şanse de castig. Si in Africa interviurile facute de sociologi, in Camerun sau Nigeria, arată o explicatie asemanatoare: cine a avut mai multi bani sa-si ia cei mai tari nganga, va castiga orice alegeri.
Atit consultatantii politici cît si clarvazatorii africani işi crează o mitologie bine alimentată prin prietenii lor din mass-media. Una din este ca sunt creatorii adevarati ai personalitatilor politice, sau cei care i-au reinventat. Un lucru care-i apropie si mai mult pe toti consultatntii politici, africani americani sau români este mitologia echidistantei ideologice: ei sunt amorali, obiectivi si neatinsi de vreo ideologie, Deci pot lucra cu oricine si mai ales pot lucra chiar si simultan cu candidati care sunt in competitie. A fost cazul si la marele James Carville si sotia lui, care a lucrat pentru Clinton si George Bush in acelasi timp. La noi sunt cazuri destule, chiar si in campania aceasta, dar in Romania functionarea este si mai interesantă, sunt consultanti care anticipează crize si atacuri ale adversarilor, pe care ei insisi le produc, prin sfaturile date celorlaţi. Isi spun mercenari si afirmă peste tot că absenta convingerii ideologice face parte din meserie si doar aşa pot păzi un candidat de capcane, ceva apropiat de teoria eunucilor care păzesc haremul.
La noi, de la cazanul lor de intelepciune incearcă să-i hraneasca pe toti combatantii: in acesta campanie, un slogan destul de prost a fost vandut unui alt partid, după ce primul plătitor si-a ales deja. Ca si nganga, care pleacă din localităţile lor si consultatntii politici sunt meseriasi nomazi: fie calatoresc departe de profesia care le-a oferit diplomă si specializarea, fie se mută de la un partid la altul, fie umblă de la tara la tară. Ngangii africani spun ca au încă o pereche de ochi, dobandita prin initiere in vrajitorie, spin-doctorii americani fac previziuni pe baza sondajelor secrete (si in general sunt sociologi sau politologi) la noi sursa specializării este la fel de secretă ca a ngangilor.

Dar ceea ce-i apropie pe spin doctori sau pe ngangii din Romania sau Africa de spin doctorii americani este că isi părăsesc stapânii care le un moment dat nu mai pot plăti (si Clinton a recunoscut) si apoi scriu carti, marturisesc pe blog sau la televiziune multe lucruri penibile despre fostii stăpâni. Ngangii de peste tot au transmis o idee pe care o cred si clientii lor, dar si publicul: ei sunt sursa secretă de putere a omului politic. Si îi mai apropie ceva, fie că sunt nganga, consultatnti, consilieri, spin-doctori sau clarvazători: ei niciodată nu sunt responsabili pentru esecuri, nu îşi asumă responsabilitatea. Mereu este de vină partidul, candidatul sau opinia publică. Ei nu-si contabilizează eşecuri, doar presupusele victorii. Campania electorală nu a avut loc, dar ngangii si-au luat cu siguranţă banii si fac deja proiecte pentru locale.
publicat in 26 noiembrie 2007
in Qmagazine

10 comentarii:

  1. "Problema cu Dâncu, în umila mea chinezească părere, e că încă nu s-a decis ce vrea să facă şi să fie. Om politic sau analist? Lider de partid sau şef de firmă? Pentru că ajungi să nu ştii dacă vorbeşte socio-Dâncu sau demisionaru-din-funcţia-de-vicepreşedinte-PSD Dâncu. Şi asta e chiar enervat."

    RăspundețiȘtergere
  2. Ptr CHINEZU

    E chiar asa de greu sa citesti un text fara sa-l interpretezi in functie de parearea ta despre om?
    Gandeste-te ca este o parere scrisa de un anonim, fixarea fiecarui autor intr-o tipologie sau un stereotip bruiaza interpretarea. Eu citesc cu atentie ce scrii, de multe ori imi place , si fac abstractie de povestirile altora blogeri chinezu si pasiunile lui politice.

    Imi pare rau ca te enervez dar este dreptul meu de a a crede macar ca raman acelesi in toate ipostazele (trecatoare) ale existentei mele. Poate ca ideea unei dentitati de imprumut nu este rea, totusi. O sa ma gandesc la si la asta!

    Cu prietenie

    un om din Cluj

    RăspundețiȘtergere
  3. Intre Africa si America, poate noul cristal de putere economico-geografica, le da si chinezilor dreptul la identificare cu liderul sau cu mesajul. Sau nu? prietene de la Cluj… Cand dansul politic este atipic, centrat pe un cameleon uman nascut din constructii esuate - de mesaj si leader – pana si mitul nascatorilor de personalitati politice prezinta forme perverse ale anomaliilor genetice. In aceste conditii, campania inexistenta, mai este oare un fenomen total necontrolat sau orice intrebare mai are sanse de reusita doar in situatia in care se defineste din start retorica?

    RăspundețiȘtergere
  4. Campania electorală nu a avut loc din lipsa de respect pe care partdiele au dovedit-o fata de electorat.
    Expertii straini nu se vor adapta in opinia mea nicodata la politica romaneasca. Mai ales cand ei vin din tari cu un grad de civilizatie ridicat. As vrea tare mult sa aud cum isi explica un expert din acesta strain popularitatea discursului lui Basescu. Cred ca as fi uimit.
    Campanile electorale au venit in intampinarea unui electorat tot mai dezinteresat si au ajuns sa nici nu mai existe, iar daca au exista anumite batalii, acestea s-au dau la un nivel josnic. Cred ca in curand marile batalii electorale se vor da la OTV in pauzele dintre episoadele 5789 si 5790 din "telenovela Elodia".

    Cu amaraciune insa trebuie sa recunosc ca electoratul din Romania are campaniile electorale pe care le merita, la dezinteresul pe care il arata de fiecare data. Mai cred insa ca nu electoratul trebuie sa faca primul pas ci clasa politica.

    RăspundețiȘtergere
  5. Vasile Dancu:
    stiti de ce va bag atata in seama, cum imi spun unii din kisselef (care spun si ca nu meritati atata bagare in seama)?
    pentru ca, in felul meu, va apreciez foarte mult
    si, de aceea, nu am inteles si nu inteleg nici acuma unele viraje pe care le executati
    nu am cum sa fac abstractie de cine sunteti cand spuneti ce spuneti
    e ca si cand ar fi tot una ca imi spune "buna ziua" vecinu de la 2 sau andrew latimer (creierul trupei camel)
    nu imi cereti sa fiu politically corect pentru ca nu o sa fiu niciodata asa ceva
    e mult spus ca ma enervati
    dar, din punctul meu de vedere, ati facut multe greseli ca si politician (cea mai mare cea cu demisia)
    desi ca analist sunteti, de multe ori, right on
    poate ca gresesc, poate ca nu
    oricum de azi inainte va stimez un pic mai mult pentru ca ati dovedit ca sunteti deschis la dialog
    personal cred ca mai aveti multe de spus in politica
    dar si mai tare cred ca aveti multe de spus politicienilor care trebuie sa le spuna..

    RăspundețiȘtergere
  6. Un film de succes are nevoie de un scenariu pe masura. Apoi de un regizor bun si de actori pe masura. Lipsa oricarui scenariu si amatorismul actorilor politici nu poate fi suplinita de regizor, oricita notorietate ar avea.

    RăspundețiȘtergere
  7. O să-mi exprim şi eu părerea cu privire la direcţia pe care ar trebui să o adopte partidul domniei voastre la şedinta Comitetului Executiv National al PSD.
    Ar trebui să se hotărească ca plan pe termen scurt: Doctrină, Reprezentativitate teritorială, Integrarea TSD, Reforma instituţională a PSD şi, la final de reformă, alegerile din interiorul partidului pe baza noii organigrame.
    Asta e părerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  8. ptr BIBLIOTECARU

    100% DE ACORD. Am obosit rugandu-mi colegii din conducere sa ierarhizam obiectivele pe termen lung si cele pe mediu si scurt si sa facem cateva optiuni strategice explicite. Nu prea am avut succes, decat in declaratiid e intentii. Multumesc de sfat, mi-a intarit o convingere.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cateva reflectii inrudite:
    http://ratingpolitic.wordpress.com/2007/11/16/consultanta-politica-astrologie-filosofie-sau-praxis/

    Alte analize, de aceasta data mai "tehnice", aici:
    http://ratingpolitic.wordpress.com/2007/11/22/campanie-dar-sa-stim-si-noi/

    http://ratingpolitic.wordpress.com/2007/12/05/pd-pld-pro-si-contra/

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua. E prima data cand intru pe blogul dvs. E o situatie complicata si o buna intuitie a dumneavoastra ar putea face istorie. Pe scurt:ardelenii nu iubesc PSD(Geoana,Iliescu ,Nastase,Mitrea etc.) dar sunt multi care admnira grupul de la Cluj.De asemenea cei mai mnulti dintre ardeleni sunt dezgustati de politica damboviteana si de gusturile politice ale celor din sud. Un partid de stanga al transilvanenilor ar pute fi solutia sau eliminarea dumneavoastra din politica. Cu respect,

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...