19 septembrie, 2008

INGERI BĂTRÂNI

Nu mă satur să recitesc o povestire a lui Gabriel Garcia Marquez intitulată ”Un domn foarte batrân cu niste aripi enorme”. Este o poveste despre un batran cu două mari aripi albe (să-i zicem înger) găsit intr-o curte a lui Pelayo politistul și Elisandei, după o ploaie. Este tinut in coteț cu găinile, devine o atractie de circ, loc de pelerinj pentru bolnavii disperați, stapânii casei reusesc să-și facă o pensiune de pe banii castigați de pe urma îngerul ciudat. Este ignorat apoi, pentru că vin atractii de circ mai tari, atentia lumii mutându-se intr-o altă parte.

Imi aduc aminte de această povestire aproape in fiecare zi pentru că politica noastră se ocupă, in ani electorali, aproape în exclusivitate de ei batrânii nostri pensionari. Sunt cel mai mare grup social iar politica românescă a devenit un uriaș circ de păcălire a bătrânilor. Politicienii umblă cu alba neagra printre ei în căutare de voturi. Bătrânii de azi sunt cei pe care s-a sprijinit comunismul pentru a face marile proiecte de sacrificiu social. Postcomunistii reconvertiti se sprijină si ei tot pe voturile lor si dacă nu ar fi atat de trist aș putea scrie că politica romanescă de bazeză doar pe un marketing adresat senectuții și pe un cleptocratism al proprietății publice .

Bieții bătrâni sunt victimele unei atenții direcționate electoral. Stau la cozi infernale pentru medicamente și sunt păcăliți cu mici reduceri electorale, deși au contribuit o viața la fonduri de sănătate si la constructia de fabrici de medicamente. De sărbători fac maraton prin oraș pentru a găsi oase mai ieftine, adidași de porc sau labe de pui.

Politicienii, mari iubitori de proverbe si vorbe de duh, au inteles proverbul cine n-are bătrâni să-și cumpere intr-o manieră de marketing electoral: toti vor să-și cumpere batrâni pentru o duminică. Batranii sunt inventariati cu grijă acum si sunt duși la vot cu limuzine, ca vitele la abator. S-au inventat organisme politice in partide special pentru batrani si eufemisme pentru a-I peria(la PSD se numnesc seniori) iar primarii le dau pișcoturi si diploma celor care implinesc cinzeci de ani de casătorie. ”Oamenii de vârsta a treia merită atenţia şi grija noastră pentru efortul pe care l-au depus în timpul vieţii. O viaţă liniştită, tihnită şi lipsită de griji este esenţială pentru cei care sunt la o vârstă înaintată”, a spus cu ingrijorare bine simulată Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, la Baia Mare, unde a participat la Festivalul „Nunta de Aur”.

Una din situațiile care m-a convins că trebuie să caut o iesire din saloanele politicii a fost o sedintă în care l-am auzit pe Radu Mazăre cum a explicat reţeta trimfului sau electoral, aceasta fiind „am dat gratis de mâncare la babe o dată pe lună“. „De acum o să le dau de două ori“, iar babele mi-au rămas fidele: „Mă iau babele şi mă aruncă pe sus, ca pe fotbalişti”. Nu am vazut pe niciunul din liderrii providentiali prezenți in sală, să aibă vreo mică tresărire de decență și să-l trimită in mă-sa pe cocalarul cu limuzine și gagici.

Obsesia măririi pensiilor pe care o flutură toți politicienii este o dovadă de impotență și lipsă de gândire sau imaginație. Din când in când se măresc pensile, cu adevarat. A două zi insă șmecherii capitalismului românesc scumpesc produsele cu creșterea respectivă, iar guvenul măreste preturile la utilitati cel putin cu procentul crestertii pensiei. De fapt, bieților pensionari li se trec niste bănuți pe sub nas, ei fiind imediat recuperati de sistem.

Am participat, ca sociolog, la multe sesiuni ale comisiilor cu relevanță pentru protectia socială din Parlamentul European. Crezi că te afli pe altă planetă când vezi despre ce se discută acolo. In toate țările normale si cu politicieni decenți, scopul ca sfârșitul vieții sa se producă intr-o manieră demnă este o preocupare serioasă, nu electorală. Se caută mereu formule pentru intărirea autonomiei individuale a persoanei in vârstă și a autodeterminării in materie de mobilitate. Am fost la o conferinta specială privind adaptarea cartierelor, mobilierului urban si transportului public perntru persoanele cu mobilitate redusă. Expertii inovează pentru a găsirea unor formule cat mai flexibile pentru reangajarea varstnicilor, pentru ajutorul la domiciliu sau pentru a infiinta retele de solidaritate socială. Tinerii care nu fac armată participă la aceste retele iar bătrânii participă ca voluntari la centre pentru ingrijirea copiilor, crese, crese scoli sau grădinițe.

La noi, cuvântul solidaritate intergenerațională nu are aproape nici un sens, fiecare guvern se plange că sunt prea mulți varstnici si prea puțini salariați. Nici o urmă de gândire cu premeditare, nici o intenție de a realize cu bună credință politici sociale pentru a rezolva decent acestă problemă.

Nivelul de civilizatie al unei țări se vede cel mai bine pe chipul bătrânilor. Timpul lasă urme adânci oriunde in lume pe fetele lor, dar ochii nu îmbătrînesc decât de tristețe. Părinții si bunicii nostri sunt niște ingeri bătrâni cu ochii triști. Sunt, cum zice Ana Blandiana intr-o poezie: ”Prea trişti pentru bunevestiri/Prea slabi pentru sabia de foc/Se lasă îngropaţi dormitând/Ca nişte seminţe pe care le sameni/Cu durerile reumatice la încheieturile aripelor/Tot mai ascunse-n pământ/Tot mai moşnegi/tot mai oameni”.

Ingerul lui Marquez si-a luat zborul intr-o dimineață, asta am uitat să vă spun la început. Ingerii batrâni din poezia Anei Blandiana devin pe zi ce trece tot mai oameni. Noi, cei aflati la amiază, intr-un individualism criminal, îi ignorăm cu egală răceală și pe cei tineri. Ne vor impinge si ei in cotețul de păsări când ne va veni rândul. Măcar noi, politicieni sau votanții politicienilor de azi, o merităm cu asupra de masură, pentru noi asta va fi o plată corectă.editorial publicat in www.ziuadecj.ro

...

3 comentarii:

 1. Grabriel Gracia Marquez a scris cartea ”Un domn foarte batrân cu niste aripi enorme” pentru Fidel Castro si in aceasta carte celebrul politician este personificat.

  RăspundețiȘtergere
 2. Voi cei aflati la amiaza, uitati pentru o vreme mitul mioritei si nu le lasati si celor tineri doar optiunea individualist criminala, sau ma rog- pragmatica -de a va desena de pe acum cotetele si de a va tunde aripile din timp, cat mai estetic, pentru economia de spatiu, pentru certitudinea ca ingerii vor pali pana la involutie in oameni. Ati supus si voi aceluias botez jalnic al maturizarii politice, fiecare pornire entuziasta, fiecare embrion ingeresc si ati asigurat linia vesnic vie a celor care s-au perfectionat in marketingul de tinichea al comertului electoral. Pe-afara inca sunt credinte oneste in meritul batranilor nostri, prin sali sunt inca si cei caliti sub sabia voastra, mai buni sau mai rai, dar peste tot sunt inca si pasiuni si vointe si proiectii vesele si cat timp este asa, ingerul nu va alege sa stea pe prispa cotetului, asteptand cu trista acceptare romaneasca, securea flamanda a baciului muntean, sau a celui moldovean…

  Claudia

  RăspundețiȘtergere
 3. ...Ingerul este unul ale carui aripi au fost strasnic patate cu sange, colateral si uneori vitalitatea plasmei din sange isi face din vreme in vreme drum in dilatatii si contractii... Cineva zicea ca Apocalipsul acum are sa fie sau va sa vie cam pe cand batranii Ierusalimului se vor raspandii pe strazile Orasului Sfant punctand nu doar pasajul vietii ci si permanentizand mesajul trairii.

  ...Ingerul de langa cetateni astazi s a cam incetatenit insa cu ale lor metehne tumefiate de incuibare si aneantizate in deriziunea puterii, ma refer fireste la "politicieni", pervertirea acestuia fiind atat de grobiana incat cetatea actioneaza gregar la stimulii sai inaripati pavloviano/mesianici, tocmai din pricina starnirii de Eu cu nuantari dinspre Sine...

  ...Candva de 1 mai muncitoresc, prin Cluj era pustiu DAR totusi ciclicitatea umilintei si obidei se putea lesne observa, batranii stateau la cozi imense pe la farmacii, asa ca ei dadeau orasului culoarea de trista savoare a sarbatorii, in vreme ce altii isi acaparau intr o tandrete lasciv morbida si pe alocuri demagogic necrofila(unii de foame aratau undeva intre cadavre si spectre)afinitatile electorale, micii si berea fiind noul regim de marketing politic, discursul, acoperit de fumul micilor si desigur in afara aburelii berii, ramanand doar spre deliciul venal doar al unor tv uri si ele afectate de modalitatile banului(o campanie electorala sau de presa putand fi un reazam irefutabil pentru salvarea de la iremediabulul falimentului)...

  Sa re(De)vin la Inger, care se pare ca mai da dovada si de momentele minimei luciditati, si astfel pune cand si cand pe buzele uscate de atata birocratie perfida si arghirofilie rapace a "maretului politician" putine adevaruri INSA vai!!! voua dragi pensionari, iata ca penumbrele celui rau si vag isi lasa doar ecoul numai spre smulgerea suspinului/// ca totusi uite pe asta il intereseaza de noi/// ca mai apoi ingerul sa fie uitat negurii si durerea in cot revenita la dezordinea injosirii... uite de aia nu il cred prea tare de Inger pe acest individ Tariceanu ...

  Radu Mazare, exemplul tipic de chemare a pomanagiilor si mai ales de sclavaj electoral, "mai da le Radule si masa de seara si aia de cu zori si te ai scos pe viata, primar... insa din cate stiu eu pensionari is multi in tara, ma refer nu la aia iesit din securitate, ci la cei care au muncit pentru tara, asa ca daca le dai tata cate o masa pe tara poate ajugi presedinte in locul marinelului care doar le a urat de bine nu le a si promis binele... daca la o urare romanasul reactioneaza asa apoi la 3 mese pe zi cred ca este in starea de NEspirit sa voteze la cel mai mic stimul culinar...
  cred ca stiu de ce nu s a ridicat nimeni sau cel putin banui, unii din lasitatea camuflata intr o asa zisa discretie specifica peste tot "intelighentiei", altii dintr o nepasare specifica celor care oricand injura si isi bat joc de cetate si interesele nationale(le pasa doar de afacerile lor) cei mai multi poate din faptul ca sunt absolut siguri ca si asa nu rezolva nimic...

  Cat priveste marirea pensiilor situatia este la fel cu aceea a maririi salariilor, sunt absolut convins de jenanta atitudine a "politicienilor" fata de acest aspect, astfel in zadar mi se mareste salarizarea daca maine taxele si impozitele si pretul la produse creste concomitent cu maririle salariale, este doar impresia ca ti a mai dat ceva bani. In fapt este la fel cu atitudinea lui Radu Mazare doar ca in cazul asta avem a face cu o minciuna la nivel cam de 322 plus restul de la marinel pana la cei mai mici aezi ai "tagmei de jefuitori"...

  Intr o zi am intalnit si eu acest inger blazat, inca mai avea pe aripi o pata dar care nu mai era de sange ci era doar o urma din cenusa celor ce au sperat in zadar si au aflat in desertaciune ragazul lacrimilor pe aripile lui INSA lacrimile lor ale batranilor nostrii s au transformat subit in chiar clipa caderii in cenusa DAR nu orice fel de cenusa ci urma cenusii era grea fiind izvorul suferintei care a dus ispita umilintei si a savarsit povara obidei. Dupa atata si atata tristete pe chipuri si dupa atatea si atatea lipsite vitalitati ale NEasemanarii, Ingerul nostru era tot mai pamantiu iar ochii lui au pierdut orice expresie a privirii celor pe care candva a crezut ca ii poate atent pastorii spre bucuria de a vietuii...

  Celor langa care Ingerul nostru si a aplecat capataiul insa le a ramas doar sarea din lacrimi si amarul plansului, judecata nu i va risipii in tinut ci ii va ascunde in anonimatul irelevantei din toate punctele de vedere... cam asa poporul roman pare se ca a pierdut un Inger iar "politicianul" inteleptirea benevola...

  www.fanu.wordpress.com

  RăspundețiȘtergere

Iliberalism și sindromul Trianon. Regimul Orbán și susținerea paralelismului etnic în Transilvania

NOTĂ: Articolul de mai jos a fost scris în ianuarie 2020 și a apărut în volumul Trianon, Trianon! Un secol de mitologie politică r...