Ce rămâne?
Timp de vreo două săptămâni, piețele publice au fost cotropite de proteste. Sincere sau organizate, infiltrate sau nu, reprezentative statistic sau nu, cred că protestele din România se apropie de final. Cel puțin pentru această fază. Ce va fi mai încolo vom vedea, dar, pentru moment, cred că merită să încercăm analiza a ceea ce rămâne după proteste. A fost o revoltă înfrântă? A obținut demiterea unui ministru și renunțarea la alegerile comasate, precum și readucerea lui Arafat la Guvern. Unii ar spune că este prea puțin, opoziția poate că nu este mulțumită, pentru că guvernul a fost aproape la fel de surd la cererea străzii cum a fost la cererile sale și a rămas în picioare. Unii au încercat să spună că este vorba doar de manipulări ale maselor, alții că lumea se schimbă și că aceasta este Revoluția cea izbăvitoare. Nu a mai strigat nimeni ”Vom muri și vom fi liberi!” ca în 1989, dar nici ”Vom munci și vom fi liberi!”, cum le-ar cere-o unii apologeți ai dreptei de la noi.
Personal, m-am convins că revoluțiile televizate în direct nu au cum să schimbe România și nici măcar cum să-și atingă scopurile, chiar și pe cele mai înguste. Televiziunile fac să prevaleze partea de spectacol și să conteze doar ce apare în cadru. A venit ninsoarea, iar televiziunile și-au mutat în altă parte atenția, deci, adio, revoluție! Unii vor spune că doar televiziunile sunt de vină, alții că televiziunile nu au fost destul de bărbate și s-au predat puterii (cu o excepție). E adevărat că trebuie să ne consolăm: nu există decât ceea ce apare la televizor, însă nici măcar televiziunea nu poate suplini pasivitatea generală sau frica ori lașitatea. Să nu cerem televiziunilor mai mult decât pot da!
Ce rămâne, totuși, în urma unor proteste de stradă care au înfricoșat puterea și care au dat speranțe unei opoziții care aștepta deja cuminte să treacă timpul actualei puteri și să se înscăuneze elegant și democratic prin alegeri libere (evident dacă puterea nu mai găsea ceva pentru a amâna, comasa, coresponda sau reglementa în materie electorală)? Chiar dacă orice revoltă este înfrântă, uneori chiar de către cei pe care îi aduce la putere, alteori de cei cu care se luptă, în urma tuturor ridicărilor sociale a rămas ceva. Uneori se vede mai târziu efectul oricărei contestări, alteori îl putem descrifra, cel puțin în parte, chiar atunci când mișcarea se află spre final. Dacă ar fi să sintetizez, aș putea spune că nici o revoltă socială, indiferent cum este etichetată, nu este fără de rost și fără de urmări. Mă gândesc că până și ceața care rămâne în urmă, pe care, de regulă, puterea o răspândește, ne arată că mișcarea a fost aproape să atingă miezul puterii, altfel nu se cheltuia atâta energie.
Când mă gandesc la ceață îmi vine în minte faptul că nu o să aflăm niciodată cine a tras în noi înainte de 1989, așa cum nu o să tranșăm nici la revoltele din ianuarie 2012 răspunsul la întrebarea: „De ce s-au revoltat oamenii?”. De foame, de sărăcie, din spirit de revoltă; împotriva sistemului, contra unor oameni ai puterii, manipulați de opoziție, manipulați de moguli; din imitație pentru alte mișcări, nu știu nici ei de ce, aiurea etc. Marele efort al puterii a fost mai puțin îndreptat înspre a asculta cererile oamenilor sau înspre a dialoga cu opoziția, ci mai mult înspre a furniza explicații care respingeau o cauză socială justificată, legitimă. Deci, putem lăsa așa, să-i zicem ”enigma din ianuarie 2012” și s-o trecem lângă ”enigma teroriștilor din decembrie 1989”, care, la rândul ei, se află lângă alte enigme ale istoriei noastre pe care nu suntem vrednici să le spunem răspicat, deși răspunsul îl știe toată lumea.
1. Rămâne intactă concluzia că noi nu gândim viitorul decât formal, fără dedicație și raționalitate. Putem face maxim ”profeții despre trecut”, cum ironic și obraznic ne spunea la ore de maximă audiență un mag roșu, torționar devenit apoi mare politolog, venerat de golanii, șmecherii și fraierii postrevoluționari. Spun asta pentru că nimeni nu s-a gândit că va mai exploda mămăliga, deși erau semne cu duiumul. Sondajele arătau o stare tensionată fără precedent, o percepție a corupției cum n-a mai fost înregistrată. În februarie 2011, toată presa noastră a preluat un articol din publicaţia Wall Street Journal, care a realizat un clasament privind probabilitatea declanşării unor revolte, fiind analizate 85 de state. Studiul acela analiza trei criterii: gradul de nedreptate socială, tendinţa populaţiei de a se revolta şi ponderea produselor alimentare din totalul cheltuielilor unei gospodării (ca element declanşator).
2. O primă consecință a fost o spaimă grozavă pe care a tras-o puterea, mai ales Guvernul. Nici parlamentarii nu au rămas mai liniștiți la casele lor, deși, spre norocul lor, erau în vacanță și nu s-a mai luat cu asalt Palatul Parlamentului. Politicienii de la putere au realizat pentru prima dată că este o situație gravă, care poate deveni ireversibilă. Dacă, înainte de revolte, exista speranța că USL nu va face 51%, acum speranța a început să fie la fel de subțire ca un fir de pânză de păianjen. Deja foarte mulți au început să se gândească la opoziție și mulți îl fac țap ispășitor pe Președintele României. Boc a început să umble nebărbierit și să tragă din nou la lopată. Ninsoarea a dat ocazia unor nesfârșite liturghii politice televizate, cu prefecți, miniștri și arafați cu fețe îngrijorate. Nu este rău, guvernul și-a adus aminte de populație, a realizat că trebuie să țină cont nu doar de indicațiile FMI, ci, măcar din când în când, să fie atent la electori.
3. Președintele României a înțeles în fine, după ce toți încercau să-l aburească privind faptul că poporul aflat în criză înțelege pe zi ce trece tot mai bine austeritatea și că se apleacă tot mai tare spre dreapta, că acestă criză este una de legitimitate. Adică legătura sa cu o parte din popor s-a rupt, iar pentru această parte el trebuie să facă ceva. Cu siguranță, Traian Băsescu va căuta să facă mișcări spectaculoase, indiferent de consecințele pentru propria imagine, însă, pentru a reuși, ar trebui să găsească sprijin total în partidul care este încă îngrozit de ce se poate întâmpla la alegeri.
4. Cred că după ce FMI ne va fi controlat la batistă și unghiuțe tăiate, se va încerca schimbarea guvernului. Măcar în parte, dacă nu total. Dar mai este un lucru: nu este ușor de găsit un premier pentru un asemenea dezastru și doar pentru un timp scurt. Sunt, probabil, destui doritori, dar aceștia nu sunt decât aventurieri sau politruci fară talent, iar oameni de sacrificiu este greu să găsești în politica mare.
5. Spaima de deteriorarea imaginii României în lumea finanțelor a fost doar o manevră de inhibare a opoziției sau o alarmă falsă. Vedem acum că, deși am avut proteste în ultimele 2 săptămâni, prima de risc a României a scăzut cu 12,2% de la începutul anului, chiar dacă rămânem pe locul șase în rândul celor mai riscante țări din Uniunea Europeană, același loc pe care îl ocupam și la începutul lunii decembrie. Deci, în urma protestelor nu a rămas o Românie devastată, necredibilă. Probabil că și docilitatea guvernului față de FMI și față de investitorii străini ne face încă foarte competitivi.
7. Ne-a rămas și mai acută prezidențializarea puterii. Revoltele centrându-se pe ”Jos Băsescu”, paradoxal, au întărit nevoia de tătuc. Prevăd că va fi destul de greu de promovat o republică parlamentară, chiar după ce Traian Băsescu va fi plecat din funcție. Oamenii se simțeau trădați de Președinte, mulți dintre ei poate îl votaseră înainte în luptele lui cu sistemul. Acum, prin proteste și înjurături, oamenii au cerut doar un tătuc și mai bun, și mai darnic, nicidecum o republică parlamentară.
8. Și parlamentarii opoziției au tras o mică spaimă, cea generată de faptul că ar trebui să demisioneze dacă se face această strategie de blocare a sistemului politic. Proiectul liberalilor i-a înspăimântat și pe liberali, dar și pe pesediști, mai ales că nimeni nu era sigur de efect. Gândul că s-ar organiza parțiale pentru colegiile lor era un stimulent destul de puternic pentru a se pune pe picioarele din spate. Noroc că nu a mai fost cazul.
10. Dan Diaconescu a devenit deja un pericol pentru toți. Această criză majoră pe care a folosit-o cum a știut i-a dat o legitimitate neașteptată. În timp ce politicienii și analiștii de dreapta căutau să arate că este o revoltă împotriva sistemului politic în general, că opoziția este la fel de urâtă de popor, toți făceau propagandă singurului partid care nu a condus, care nu are nimic în comun cu politica (poate doar calitatea umană îndoielnică a unora dintre cei propuși ori autopropuși pentru funcții). Partidul lui DD câștigă, pe zi ce trece, aproape tot ce cade de la partidele puterii. A făcut în acele zile și un congres violet la Palatul Parlamentului, practic mergând în recunoaștere, deci să nu vă mirați dacă va reuși la alegerile viitoare un scor neașteptat nici chiar de ghicitorii și vrăjitoarele de pe la emisiunile lui Diaconescu.
11. Televiziunile ar fi putut învăța o lecție importantă. Realitatea este mai tare decât divertismentul vulgar, decât mondenizarea. A face spectacol din realitatea care curge este o artă, nu ușor de mânuit, dar sigură pentru succes. De data asta, strada a făcut spectacolul, iar televiziunea a adus doar țeava pe care a băgat imaginile.
13. A rămas în urma revoltelor și speranța că încep să apară fragmente de memorie socială. Oamenii și-au adus aminte de multe din păcatele politicienilor, dar pe care le vor uita, probabil. Este interesant, însă, că au prins curaj în a-i întreba pe politicieni despre decont, un decont târziu și care îi enervează, cu siguranță. Am văzut asta în mai multe dintre manifestațiile Pieței Universității, dar mi-au atras atenția strigătele celor care îl înghionteau pe Orban să iasă din Piață: Pleacă, ai fost ministru, unde-i autostrada?
Nu sunt un fan al revoluțiilor sau al revoltelor de stradă. Știu că ele sunt făcute să moară într-o zi și că, poate, în construcția civilizației sunt mai utile munca de zi cu zi și schimbarea lentă. Nu cred că revolta este starea de normalitate a omenirii și, de aceea, poate, orice revoluție este făcută să moară. Vom vedea că unele eșuează lamentabil, altele mor eroic, iar altele sunt asfixiate în tăcere. Cu toate acestea, există un moment al revoltelor și al revoluțiilor, în care milioane de oameni se gândesc cu drag la manifestanții întotdeauna prea puțini. Chiar dacă stau în fața televizorului, mulți dintre semenii celor ieșiti în stradă - oameni mai pașnici, mai civilizați, mai educați, cu un self control mai bun, poate chiar și mai frumoși decât acei disperați - simt că ar trebui și ei să fie acolo, simt imboldul să lase totul și să plece în stradă, să devină eroi. Bineînțeles că acest imbold este repede ucis de rațiune, de comoditate, de frică sau chiar de ignoranță, iar cei din stradă rămân izolați. Dar acel fior pe care oamenii l-au simțit măcar o secundă este important, este o dovadă că nu le-a murit instinctul libertății, că mai au șanse să se elibereze de convenții, de mecanicisme, de apatie, indiferență si egoism... Că nu sunt doar indivizi în stare de libertate și că, într-o zi, ar putea chiar să devină oameni liberi.
Cat de triste adevaruri...dar adevaruri. Sper ca ele sa ajunga cat mai adanc in constiintele de oricare nivel.De pretutindei unde sunt romani dar si cetateni romani, indiferent de nationalitate...Atat de mari sunt necesitatile de schimbare de atitudine, de responsabilitate a celor ce conduc, dar si a celor ce se lasa condusi..
RăspundețiȘtergereProbabil de aceea am ajuns pe locul 59 la 'democratie' deoarece am uitat sa ne aparam drepturile de cetateni. Nu vreau sa va contrazic, deoarece apreciez volumul articolului, dar din cate am inteles cei din Coreea de Nord traiesc intr-o democratie perfecta intrucat se duc la munca in fiecare zi si nici nu se gandesc sa demonstreze vreodata. O solutie de compromis ar fi alegerile la interval de 2 ani cum am citit intr-un articol mai devreme.
RăspundețiȘtergerehttp://www.marianpetrache.ro/alegeri-parlamentare-la-doi-ani
Observaţiile dumneavoastră sunt corecte şi stimulează la gândire. O întrebare legată de punctul 7: dacă scandarea "Jos Băsescu" ar fi fost absentă, nu s-ar fi ajuns la aceeaşi concluzie - adică: "românii îşi protejează preşedintele/tătucul pentru îl consideră nevinovat de orice se întâmplă rău"?
RăspundețiȘtergereNu vreau să mă înţelegeţi greşit, cred că o nevoie de stabilitate şi certitudini există (... şi ştim unde poate duce, şi cu ce bune intenţii este pavat acel drum), dar e posibil ca ea să nu se concretizeze în căutarea unui nou "tătuc". Mai ales că mandatul lui Traian Băsescu va fi probabil dus până la capăt - având în vedere efectele paragrafului Şova şi determinarea preşedintelui întru a nu demisiona.
Legat de punctul 10, vă susţin perspectiva cu o ecuaţie retorică:
Noiembrie 1999: PRM: 8% (sursa: Barometrul Soroş)
Noiembrie 2000: PRM: 21% (alegeri)
Ianuarie 2011: PPDD 13,9% (sursa: IMAS)
şi
Ianuarie 2011: PPDD + PRM + PNG = 22,1% (sursa: IMAS)
Noiembrie 2011: PPDD ?
Dar PPDD + PRM + PNG?
Praful de pe toba...Pana si ca numar posibil de protestatari suntem mai putini decat s-ar fi temut statul, pentru ca e oficial: Romania are numai 19 milioane de locuitori:
RăspundețiȘtergerehttp://camarasdelumini.wordpress.com/2012/02/02/romania-are-numai-19-milioane-de-locuitori/
Dle Dancu! Detestati votul de tip Miss sau Eurovizion, numit vot Uninominal, care niciodata nu va putea fi vot politic!
RăspundețiȘtergereCel mai politic vot, este votul proportional pe lista de partid! Numai cei "luati de val", sau redusii mintal, pot sa sustina votul de tip Miss (Uninominal), la concurenta cu votul politic, proportional pe lista de partid!
Scrisoarea prezentata mai jos a fost transmisa partidelor politice cu urmatoarele Nr. de inregistrare:
RăspundețiȘtergerePDL, cu Nr.4/31-01-2012.
PSD, cu Nr.35/31-01-2012.
PNL, cu Nr.33/31-01-2012.
PC, cu Nr.86/31-01-2012.
UDMR, cu Nr.12/31-01-2012. (La UNPR, nu a fost cine sa inregistreze Scrisoarea!).
Peste DOUA ZILE, voi sti, si voi face publice numele acelor partide care accepta ca reprezinta /mizeria Romaniei/, si deci nu-si vor preciza optiunea fata de cele 6(sase) /CERINTE IMPERATIVE…/ ce le-a fost transmise cu prezenta Scrisoare!
DOMNULE PRESEDINTE
si Domnilor Lideri
ai —————————————————————–
Va transmit alaturat, spre analiza si deliberare, in regim de URGENTA FULGER, (sau /ATOMICA/!), /CERINTELE IMPERATIVE… pe care le-am /cules/ de la protestatarii /iernii romanesti/!
As dori sa sper ca toate partidele politice, parlamentare sau nu, care vor primi aceasta Scrisoare, vor dovedi reponsabilitate si maturitate si, vor sustine aceste 6 (sase) /CERINTE…/, care, finalmente, vizeaza realizarea celui mai elementar lucru al DEMOCRATIEI, si anume, acceptarea VOTULUI SUVERAN al societatii romanesti!
Daca prin acceptarea si sustinerea celor 6(sase) /CERINTE…/, se arata respectul clasei poltice fata poporul roman si fata de principiile democratice, sustinerea /CERINTEI…./ Nr.6, respectiv, /Reformarea clasei politice/, este ESENTIALA pentru a depasi /mizeria/ in care societatea romaneasca balteste de 22 de ani!
Exprimandu-mi regretul pentru lipsa de responsabilitate pe care o vor dovedi partidele care nu accepta /CERINTELE…/ alaturate, si in special COROLARUL acestora, care este /Reformarea clasei politice/, le informez ca optiunea lor va fi cunoscuta de poporul roman din relatia:
(partidele); X+Y+…+Z = ACEEASI MIZERIE!!!
Deci, partidele care nu ma vor contacta, sau nu-si vor EXPRIMA PUBLIC optiunea in maximum DOUA ZILE, vor face parte din relatia detestabila de mai sus, care va indica masura IRESPONSABILITATII si NESIMTIRII lor! Iar electoratului roman ii va reveni
(continuarea com. anterior).
RăspundețiȘtergereDeci, partidele care nu ma vor contacta, sau nu-si vor EXPRIMA PUBLIC optiunea in maximum DOUA ZILE, vor face parte din relatia detestabila de mai sus, care va indica masura IRESPONSABILITATII si NESIMTIRII lor! Iar electoratului roman ii va reveni sarcina separarii graului de neghina! Este vremea optiunilor responsabile si in regim de MAXIMA URGENTA!!! Caci citandu-l pe Ioan Buduca, va intreb:
/Stiti voi, onestamente, ce o doare pe Romania, ori stiti voi, onestamente, doar ce va doare pe voi?/
Bucuresti, 31-01-2012
Ing. pens. Dumitru Rizoaica, Tel.0723966732. Fost detinut politic 1958-1963 si febr-apr.1986!
CERINTELE IMPERATIVE
ale protestatarilor /iernii romanesti/,
transmise clasei politice, in numele societatii romanesti, care, prin Votul ei Suveran, ii conditioneaza existenta!
1. Demisia presedintelui Traian Basescu.
2. Demisia premierului Emil Boc.
3. Alegeri anticipate, prezidentiale si parlamentare, in cel mult doua luni de zile, stabilite in consens de catre partidele parlamentare, noul Guvern /de serviciu/ si presedintele interimar.
4. Eliminarea votului de tip Miss sau Eurovizion, numit Uninominal, si adoptarea votului politic, proportional pe lista de partid, cu prag electoral de 1 sau maximum 3%, pentru ca cvasitotalitatea alegatorilor sa se simta reprezentati.
5. Consensul clasei politice pentru eliminarea traseismului politic (consens ce se va regasi si in Constitutia modificata), prin pierderea mandatului de catre parlamentarul care paraseste partidul pe lista caruia a primit acel mandat!
6. Reformarea clasei poltice prin functionarea ei intr-un alt /cadru democratic/, care nu va mai favoriza EXISTENTA minciunii, lacomiei, hotiei, tradarii Interesului National, iresponsabilitatii, nesimtirii, etc., si care se va obtine din cel actual, caruia i se aplica doua amendamente!
MOTIVARI! (Rezumat)
Motivarea generala are in vedere /decuplarea/ clasei politice de la problemele societatii romanesti si ale Romaniei! 1. Presedimtele Romaniei trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru aceasta situatie, deoarece in cei 7 ani de mandat a dezbinat, n-a coagulat, n-a fost preocupat sa realizeze o agregare a responsabilitatilor la toate nivelurile, ci, dimpotriva, a promovat discordia in societate, invrajbind categoriile sociale intre ele, iar prin discreditarea Institutiilor Statului, a contribuit la disolutia acestora!
(continuarea com. anterior).
RăspundețiȘtergere1. Presedimtele Romaniei trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru aceasta situatie, deoarece in cei 7 ani de mandat a dezbinat, n-a coagulat, n-a fost preocupat sa realizeze o agregare a responsabilitatilor la toate nivelurile, ci, dimpotriva, a promovat discordia in societate, invrajbind categoriile sociale intre ele, iar prin discreditarea Institutiilor Statului, a contribuit la disolutia acestora! A ignorat imensul capital de inteligenta si buna credinta al poporului roman, lipsind astfel societatea romaneasca de solutii eficiente in toate domeniile, inclusiv de cele ce puteau promova concordia si solidaritatea in societate! (A se vedea Scrisoarea Nr.11270/03-05-2011, adresata presedintelui Basescu)! Prin demisia lui URGENTA, dl Basescu, va dovedi curaj si demnitate, iar amanarea acesteia, pe modelul Mubarak, va fi dovada lasitatii lui si a sfidarii poporului roman!
2.Demisia guvernului Boc, nu mai trebuie motivata!
3.De ce alegerile anticipate sa se organizeze in doua luni si nu la toamna? Pentru ca noul Guvern, de /cursa lunga/, sa-si ia cat mai repede in primire dificila misiune de reorganizare a /dezorganizatei/ si slabitei societati romanesti, de cei 22 de ani de conducere politica iresponsabila si haotica!
Prin organizarea in doua luni a alegerile anticipate, se protejeza la maximum stabilitatea poltica si economica!
Sustinerea presedintelui Basescu din 24-01-2012, cum ca demisiile amintite mai sus ar face Romania neguvernabila, sunt neavenite si manipulatoare! Caci odata cu demisia sa, dl Blaga devine Presedinte interimar, pana cand noul Presedinte ales va fi validat de Curtea Constitutionala! Guvernul Boc, demisionar, va functiona pana cand noul Guvern /de serviciu/,..(continuarea se citeste in com. mele la articol. din 29-01-2012, blog S.R.Stanescu).
Uite c-a plecat guvernul Boc! Dl. Dancu, pe aia cu Dumnezeu cand vrea sa te pedepseaca iti indeplineste dorinta o stiti?
RăspundețiȘtergere