24 februarie, 2010

Efectul PONTA asupra PSD












Mai multi prieteni politicieni si jurnalisti insista sa le dau date despre o cercetare interna pe care am facut-o pentru a intelege efectul Congresului PSD asupra pozitionarii si brandului PSD. de regulă, nu fac publice datele calde legate de un eveniment pentru ca efectul emotiei si mediatizării puternice apar efecte emotionale care nu sunt durabile, in schimb bulversează inclusiv evaluarile celorlalti actori de pe scena politica.

Iata cateva raspunsuri la intrebarile pe care le-am primit frecvent de vreo doua zile:

1. Cu ajutorul televiziunii Congresul PSD a fost un eveniment care a bulversat efectiv agenda publica, beneficiind de o atentie majoră. Este clar, fara televiziune nu exista politica, la noi;

2. Partidul a facut un salt de 6 procente in urma acestui eveniment si a alegerii unui presedinte tanăr. Numesc asta "efectul Ponta";

3. Credibilitatea partidului a crescut in ceea ce priveste potentialitatea de vot. Doar ca trebuie sa nu fie inselate asteptarile de la Congres.

4. E adevarat, la intrebari gen turul doi, intrebari cu caracter ipotetic, V. Ponta i-ar invinge in acest moment pe Crin Antonescu si Emil Boc, dar fiindcă alegerile nu sunt maine, acest fapt nu are prea mare valoare de anticipatie (iar ca sa nu ne imbatam cu apa rece si deoarece Ponta are treburi mai important la inceputul acestui drum, evident, nu public graficele respective). Si mai trebuie sa tinem cont si de Sun Tzu care ne zice "Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic"

5. Exista o asteptare pozitiva privind relansarea PSD.




Daca ne uitam la dinamica, deocamdata presupozitiile noastre legate de vot de stanga sau vot de dreapta nu functioneaza. PSD si PNL se bat pentru voturile adversarilor PDL si Traian Basescu.





Cateva grafice



















































5 comentarii:

  1. "Efectul Ponta" constă deci în 2 zile de mediatizare excesivă şi se concretizează în 6 puncte procentuale. Atunci PSD nu are decât să păstreze alianţa cu PC (pentru Antene), să cumpere şi Realitatea şi să fie non-stop la televizor. Nici nu mai contează cine e preşedintele partidului :)

    Am scris doar pe jumătate în glumă, e de discutat cât din saltul de 6 procente e doar conjunctural, efect al mediatizării. Să ne amintim efectul similar asupra PNL la alegerea lui Crin Antonescu, cu care s-au îmbătat cu apă rece liberalii până ce candidatul lor a ieşit pe locul 3.

    PSD are o altă problemă: nu capitalizează nicicum gafele în lanţ ale Guvernului şi imaginea covârşitor negativă creată de mediatizarea acestora. Totul merge prost, Guvernul nu are soluţii, iar principalul partid de opoziţie are nevoie de 2 zile de show televizat ca să-şi mai amintească electoratul de el. Să vedem cum rezolvă Ponta problema asta!

    RăspundețiȘtergere
  2. E interesant ca procentele cu care a crescut PSD sunt aproximativ egale cu cele cu care a scazut PNL. Sa fie asta din cauza faptului ca Ponta poate accesa un segment din electoratul tanar si dinamic, care vota cu Antonescu si nu s-a regasit pana acum in oferta PSD?

    RăspundețiȘtergere
  3. Are PDL-ul 42 % in sondaj in timp ce 80% nu au incredere in guvern!? Ce studiu este asta, Vasile draga!? Sau ce tara este cea pe care e facuta cercetarea!? Daca-i Romania, dilema pare simpla - acceptam ca suntem masochisti sau ne luam lumea in cap...

    RăspundețiȘtergere
  4. ptr Gabi,

    cercetarea este ok din pdv tehnic, tara este insa o alta problema. Capitalizarea greselilor guvernamentale este decalata cu cateva luni si cand are loc are loc brusc, catastrofic. Este un proces de acumulare ce se foloseste opoi de un eveniment detonator care creaza un trend descendent. Dar erodarea partidului de la guvernare este legata si Alternativa. Au fost Vanghelie si Geoana cei care sa poata capitaliza?

    Draga Gabi,nu trage in mesager! Mai bine mobilizeaza-i pe colegii nostri.

    Cu Drag.

    RăspundețiȘtergere
  5. Prea fluctueaza valorile alea... Cred ca ar trebui sa va ponderati esantioanele mai bine, pentru a putea apoi sa comparati ce si de unde se schimba. CATI asta, bata-l vina, nu e chiar pentru toata lumea... :)

    In alta ordine de idei, efectul Ponta nu e de atat de mare, in conditiile in care, cu doua saptamani inainte, efectul ...Geoana ducea partidul la 30%. As sustine mai degraba ideea ca alegerea lui Ponta a atras maxim 4%, de la o medie de 28% pana in ziua congresului la una de 32%, ceea ce oricum e de apreciat. Era interesant daca mai adaugati un val dupa 22 februarie...

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...