16 iunie, 2021

UN FAKE NEWS ÎN-GRO-ZI-TOOOR!

                                             PNNR nu a fost retrimis!

 

 


Ingrat popor trebuie să fim noi, românii, din moment ce acuzăm guvernul că le-a fost trimis înapoi pachetul cu PNRR. Să nu mai vorbesc de pesediști, care au și nerușinarea de a ieși public cu asemenea minciuni. Nici vorbă, marele proiect al ministrului care a inaugurat eticheta ”zero fonduri europene” nu avea cum să fie trimis înapoi, el fost aruncat la coș sau, în forma lui fizică, trimis la tomberonul de hârtie reciclabilă. Oricine vede pachetul  de cereri de clarificare poate spune că europenii nu au înțeles aproape nimic sau poate doar că vrem să-i șmecherim. Natural  că nu au trimis înapoi acest fake-proiect doar îl pot păstra în arhiva UE la capitolul aberații și nonsens administrativ.

La câte clarificări a cerut Comisia Europeană este limpede că avem de-a face și cu rea-voința funcționarilor europeni care nu au înțeles profunzimea lui. În plus sunt și chichiricioși (supărăcioși, pretențioși conform DEX). Da, poate că sunt prea chițibușari europenii și nici nu pricep subtilitatea ethosului românesc răvășit printre tabelele din Word și din Excel. De ce trebuia să fie datele la fel și în document și în anexe ? Nu e mai interesantă această incertitudine, care oricum este baza pentru testarea rezilienței? Pentru că, nu-i așa, după pandemia asta asemănătoare cu ciuma roșie, trebuie să antrenăm Europa tocmai în capacitatea de reacție la crize neașteptate. Să fim cu toţii antifragili, cum ar zice Nassim Taleb, dar cum să realizezi asta dacă ești organizat ca un neamț, dacă vrei costurile să fie exacte și vrei să ți se spună cum s-a procedat în procesul de costing.

Păi, dragi bruxellezi, în această țară condusă în cele din urmă de niște luminați savanți, piața este dinamică, nu ca la voi, la noi prețurile se schimbă în funcție de cine este la putere, de câte partide trebuie să împartă banii, de nivelul de șpagă ori de costurile cu campaniile electorale.

Da, poate nu vom primi avansul de câteva miliarde, dar asta a fost tot o strategie subtilă a marelui strateg Chichiricescu: de fapt, nu ne trebuie banii acum, avem cea mai tare creștere economică  din Europa și… apoi vine vara. Există pericolul să cheltuim banii pe mici și bere, pe concedii la bulgari, iar noi vrem să rămână bănuții în țară, dacă vin toamna târziu este perfect, am făcut deja vinul, tăiem porcul și atunci sigur banii vor merge pe investiții mari, epocale. 

De ce se plâng europenii că sunt prea mari costurile? E un pic de ipocrizie acolo, dar nu putem s-o spunem chiar direct. Păi, este vorba despre proiecte nemaivăzute până acum, se cer costurile înainte, pe când la alte proiecte, cele pe care le cunoaștem, dar la care nu am fost performanți, se pornește proiectul și apoi se aduc facturi pentru a se justifica niște cheltuieli. Corect! Bine a zis Domnul Ministru! De unde să știm costurile înainte, să aștepte băieții de la Comisie să mergem cu facturile în 2026 și o să vadă ei cât a costat toată paranghelia cu penerereul ăsta. De unde atâta grabă? De ce să fie justificate costurile la fiecare capitol? Este chiar culmea, ce, nu are UE încredere în guvernul Cîțu? Acum nu mai este PSD la putere, avem la guvern omul nou, nepenal și de o cinste ireproșabilă. Este chiar enervant să scriem costuri pe care nu avem cum să le cunoaștem, bine zice Domnul MIPE.

Auzi, ce răutate! Să se ceară costuri standard la nivel național? Adică vor mercurial ca în comunism! Nici vorbă, la noi e chiar liberalism autentic! De exemplu, un cloud guvernamental care era 45 de milioane la Viorica pesedista (umflat de corupție) acum costă 500 de milioane și Premierul ne spune că este prea ieftin, că mai trebuie bani. E mai scump, probabil e mai complex, experții știu cel mai bine.

Nici încredințările directe, fără nicio competiție, nu au nimic ilegal, cum zic pesediștii. Pur și simplu, firmele de consultanță și celelalte private știu cel mai bine de ce bani au nevoie, știu ce costuri de campanie au avut și doar, vorba unor mari luminați liberali, și statul este ca o firmă, mai bine să-l conducă firmele private decât comuniștii de pesediști.

Cum să faci moțiune de cenzură și să spui că se cheltuie enorm pe consultanță şi pe noi structuri guvernamentale? Da, se cheltuie 10% din bani pe consultanță, dar nu este normal să ajutăm firmele să trăiască? Sunt firme private și statul le capitalizează, este normal, pentru ca Statul să fie tot mai minimal.

Ce dacă am amestecat cifrele și tabelele cu costuri la care nu este menționat dacă sunt cu TVA sau fără? Păi,  așa merge șmecheria, am pus TVA, dar dacă se aprobă, o mai punem o dată și câștigă țara, credeţi că nu ne-am gândit? Ce vreți să spuneți, clienții de partid nu sunt români?

Sau chestiunea cu formarea în care avem un cost de 130.000 de euro pentru formarea unui singur om. Nu este mult, dar sunt oamenii cârcotași. Pai, noi ne gândim la pregătire complexă, la educație pe tot parcursul vieții, că după 2026 noi rămânem cu fraierii, reciclați sau nu, și ne mai rămâne si nouă ceva din suma asta pentru educație remedială. Vă place cuvântul? Auziți cum sună: educație re-me-di-a-lă, dragi europeni, la noi e nouă expresia, dar este spusă în  fiecare zi la televizor de toți guvernanții, încât dau toți din cap în semn de aprobare. Ce ne rămâne băgăm în fondul clasei, că acolo e mereu nevoie de bani și cetățenii noștri s-au săturat să mai bage bani în meditații și tot felul de strângeri de fonduri.

Cum am calculat noi costurile la canalizare cu valori de la mare la mic (70% la 30%),  de iese media în partea superioară, este un aspect pe care nu ne puteam aștepta să îl înțeleagă birocrații de la Bruxelles. Au avut ei atâția campioni mondiali și medaliați la olimpiadele internaționale de matematică? Nu au avut, deci nici nu le mai explicăm asta. Dacă vrea Nicușor Dan să se distreze cu ei, îl trimitem la Bruxelles o săptămână să se tundă și să le dea și niște lecții de matematică. Și nici pesediștilor nu are sens să le explicăm pentru că ei, oricum, nu înțeleg nimic.

Sunt prea multe clarificări cerute, zic unii. Nicio problemă, este clar că avem un dialog intens și apropiat cu Comisia. Ne permitem, suntem între noi. Dacă erau pesediștii, nimeni nu le cerea nicio clarificare, chiar dacă le aprobau proiectele. Erau aprobate direct, dar cu dispreț și scârbă.

Le propunem pesediștilor un pariu, dacă îi ține brăcinarul. Să-și facă toți  sepuku dacă în septembrie se aprobă totuși penerereul, dar, cu toate astea, noi nu luăm decât avansul și foarte puțini bani. Avem curajul să spunem asta, noi suntem la putere: ce ne spun europenii sunt suprainterpretări, iar ce ne spun adversarii noștri politici sunt subinterpretări răuvoitoare. Ne permitem pentru că ceea ce nu înțeleg dușmanii este, de fapt, un complex de paradoxuri, rodul gândirii noastre superioare. Vreți un exemplu, unul pentru voi, cei care oricum nu înțelegeți? Coborâm la nivelul vostru și vi-l dăm:  vedeți că vrem să îi facem vânt preşedintelui  PNL pentru că a pierdut alegerile, dar noi, totuși guvernăm. Vă plac paradoxurile noastre?

Și mai este un lucru: vă uitați ca maimuța la algoritmi. Dar, fraierilor, noi ne uităm la PNRR ca maimuța la banane. Adică voi vă bateți capul să verificați tabelele, iar noi luăm un aperitiv, pregătiți să molfăim tainul. 

În final, vă mai spunem încă o dată: nu mai veniți cu fake-uri! Penenereul nostru nu a fost trimis înapoi, este doar analizat cu atenție de bruxellezi pentru că vor și ei să înțeleagă cum crește ”puternic” puterea de cumpărarea a românilor în timp ce pensiile și salariile sunt plafonate, iar prețurile de consum cresc în fiecare lună. Este o chestiune științifică de serendipitate, nu știți voi ce e aia, nu vă bateți capul! Staţi linisțiți la locurile voastre și nu mai umblați cu fake-newsuri îngrozitoare!

 

PS. Acest text este un pamflet, dar exemplifică un mod de dialog și un stil de argumentare.

Vasile DâncuNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...