21 ianuarie, 2013

PREDICȚII PENTRU ANUL POLITIC 2013

Ce așteptă românii de la politică în acest acest an

După un an 2012 foarte încărcat de evenimente politice și sociale, 2013 se prefigurează a fi și el un an în care evenimentele de pe scena politică suscită un interes ridicat pentru cetățeni.
Aceasta este una din concluziile cercetării realizate, la începutul lunii ianuarie, de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES cu privire la așteptările românilor de la anul politic 2013. Vă prezentăm mai jos câteva din rezultatele acestui studiu comparativ cu o cercetare similară realizată la finele anului 2011.

Românii se consideră interesați și bine informați cu privire la politică
Interesul pentru politică atinge cote ridicate – peste 70% dintre respondenți sunt interesați mulți și puțin de politică, doar un sfert se declară neinteresați de acest domeniu.
Peste 60% dintre români se consideră informați cu privire la politică, procent în creștere față de anul 2011. Principala sursă de informare cu privire la politică rămân posturile de televiziune (81%), urmate la mare distanță de internet (7%) și ziare (4%).

Preferințe politice
O treime dintre respondenți declară că au un  partid politic preferat, cu 5% mai mulți decât la sfârșitul anului 2011. 37% dintre participanții la studiu susțin că au și un om politic preferat, cu 9% mai mulți decât la cercetarea similară din 2011.
Unul din patru români recunoaște că, în ultimii 10 ani, a votat cu mai multe partide. Dintre aceștia, 53% au votat cu 2 partide, 30% cu 3 partide, 6% au votat cu 4 partide, iar 6% cu mai mult de 4 partide.

Predicții electorale ale românilor
Românii sunt consumatori ai datelor furnizate de sondajele de opinie, proporția lor crescând cu 10 procente până în ianuarie 2013, ajungând la 72%.
Estimările populației pentru PDL sunt semnificativ mai rezervate, în timp ce estimările populației pentru USL, așa cum este de așteptat, sunt semnificativ mai optimiste.
Peste 60% dintre români NU ar vota cu un partid nou înființat. Cei care sunt mai nehotărâți privind acest aspect spun că determinant în luarea deciziei ar fi membrii care alcătuiesc organizația și platforma/strategia politică a acestui, aici înregistrându-se o răsturnare de criterii față de anul 2011.

Așteptările privind evoluția partidelor în sondaje
Majoritatea românilor sunt de părere că PDL va scădea în sondaje – 50% (2011) și 40% (2013).
În general, despre UDMR, PRM, UNPR și PNȚCD, oamenii tind mai degrabă să afirme că acestea vor rămâne la fel în ceea ce privește preferințele reflectate în sondaje.
În ceea ce privește evoluția Uniunii Social Liberale în sondaje, cele două studii nu indică tendințe de schimbare foarte pronunțate.Procente relativ apropiate preconizează creșterea acestei alianțe în sondaje (33%), menținerea la același nivel (29%) sau scăderea în sondaje (29%).
Partidul înființat de patronul OTV, Dan Diaconescu, are, în continuare, șanse de a evolua pozitiv în statisticile preferinței de vot. 29% îi dau șanAnchorse să crească în sondaje, în 2013, același procent consideră că va scădea, iar 28% cred că va rămâne la fel.

Un alt președinte?
Peste jumătate dintre români (51%) cred că liderul USL, Crin Antonescu, are șanse să devină Președintele României.
Dacă în 2012, 70% dintre respondenți considerau că USL nu va reuși să îl suspende pe Traian Băsescu, la începutul lui 2013, doar 52% sunt convinși de acest lucru.

Opinii cu privire la principalele teme de dezbatere pe scena politică
Peste jumătate dintre români cred că numărul parlamentarilor nu va fi redus
68% dintre respondenți cred că Parlamentul va continua să funcționeze cu două Camere
Majoritatea românilor (52%) nu crec că, în 2013, se va realiza împărțirea pe regiuni a României, dar, comparative cu 2011, crește proporția celor care cred că acest lucru se va produce

Românii sunt optimiști
Optimismul populației a evoluat semnificativ (70% - 2013 față de 60% în 2012). Optimismul în creștere se reflectă și în modul în care oamenii se raportează la propria viață. Dacă în 2012, doar 32% dintre respondenți afirmau că pentru ei lucrurile vor evolua în bine, o astfel de convingere se manifestă mult mai pronunțat la începutul anului 2013 – 46%.

Intenții de vot
În ianuarie 2013, USL cunoaște o creștere semnificativă a intenției de vot, 62% față de 45% în 2011. În consecință, fostul partid de guvernământ – PDL – a scăzut cu zece procente - de la 27% în 2011 la 17% în 2013.

Previziuni privind principalele evenimente politice anunțate pentru 2013
74% dintre români sunt de părere că în anul 2013 se vor aduce modificări Constituției, iar 56% dintre aceștia sunt încrezători că alianța USL nu se va rupe.
65% dintre respondent cred că anul acesta se va adopta noua lege a sănătății.
51% dintre participanții la studiu cred că USL nu va reuși să crească nivelul de trai și să relanseze economia în 2013.

Jumătate dintre români nu cred că va funcționa coabitarea dintre Președinte și Premier.
Mai mult de jumătate dintre respondenți nu cred în obiectivul Guvernului de a readuce TVA la 19%
Românii sunt optimiști cu privire la reușita unui referendum de modificare a Constituției (53%), dar și în ceea ce privește rezistența țării în fața plății datoriei externe și altor obligații financiare ale statului (56%).


 
Caracteristicile cercetării:
Volumul eșantionului: 1.411 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național.
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,6%
Perioada anchetei: 10 ianuarie 2013

Mai multe informații găsiți în raportul de cercetare și în analiza datelor.


2 comentarii:

  1. Asteptarile mele sunt legate de cu totul altceva, sper ca intr-o buna zi vom avea la conducerea tarii oameni capabili, lideri in adevaratul sens al cuvantului, cu un nivel ridicat de moralitate si inteligenta. Atunci ne va fi mai bine tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asteptarile romanilor sunt mari si numeroase. Statisticile si sondajele nu reflecta adevaratele asteptari ale romanilor , deorece in mare proportie acestea sunt trucate, falsificate, facute la comanda. Ce astept eu ca si cetatean roman de la 2013? schimarea clasei politice romanesti din radacini , condamnarea tuturor politicienilor corupti indiferent de culoarea politica, o justitie dreapta si echidistanta , crestere economica si o viata mai buna.

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...