18 decembrie, 2011
TRANSILVANIA L!VE
In această seară, 19 decembrie, la ora 18.00, începem!
Proiectul Transilvania L!VE iese din laborator și umbră. A născut speranțe și spaime încă înainte de a se arăta lumii. Dacă speranțele sunt îngerii buni ai proiectelor, complexele și spaimele unora pentru faptele lor trecute, prezente sau făptuirile viitoare, nu ne privesc. Sunt spaimele lor și le vor căra după ei cât timp vor prefera să se ascundă sau să caute mereu să acționeze departe de moralitate, călcând in picioare valorile și principiile. Ei se vor speria de fiecare dată când va apărea o instituție pe care nu o pot controla sau un competitor și poate că aceasta este cea mai mare pedeapsă pentru ei.
Noi ne propunem doar să construim un proiect pozitiv, o scenă, o vitrină, tablouri care să arate lumii ceea ce avem noi mai interesant. Vrem să arătăm că țara are dreptul, dar mai ales resurse, pentru a furniza subiectele agendei publice naționale. De multă vreme visam să particip la aducerea României dinafara Bucurestiului pe agenda de lucru a demnitarilor din capitală și să arătăm colțuri de țară care sunt eclipsate de cancanurile de pe malurile Dâmboviței sau de poftele unor conducători fără chemare.
Nu pornim cu suficiența că am avut revelația unei căi unice, nu venim să spunem că aceasta este cea mai bună cale. Nu, noi vrem ca proiectul să crească odată cu maturizarea echipei noastre și împreună cu marile schimbări prin care trec comunitățile noastre. Vrem să înțelegem mai bine cât de mult își doresc oamenii un nou tip de media și ce nu le place din oferta de acum. Știm însă că un demers făcut cu sinceritate are mai șanse să fie recunoscut, respectat și chiar iubit. Nu vom alerga după audiența care derivă din noutatea urâtului și nici cea din surpriza și spaimele date de dezastre și nenorociri. Căutăm ca selecția pe care noi o s-o facem să fie un râu de imagini și cuvinte care să semene cu viața, nici doar cu roz, nici doar în negru, ci adevărat, veritabil, credibil. Televiziunea nu are șanse de a înfrumuseța pentru mult timp viața, dar paradoxul este că o poate schimonosi dacă alegem mereu urâtul, vulgarul, facililul, scandalul.
Avem ambiția de a crede că vom ști să vorbim cu oamenii, nu să ne erijăm în purtătorii lor de cuvânt. Deja românii au delegat majoritatea formelor libertății lor: puterea o dau din patru în patru ani politicienilor, libertatea cuvantului a devenit un lux în condițiile unui nivelul de trai care se îndepărtează de zona decenței, iar flacăra protestului si speranța dreptății nu mai fac nici măcar obiectul preocupării societății civile. Un grup de media nu poate suplini aceste lucruri fundamentale pentru sănătatea democrației, dar poate pune întrebări și căuta răspunsuri alături de oamenii reali din comunitățile noastre. Dar cel mai important este, credem noi, că o televiziune îi poate arăta comunității pe cei care acționează, pe cei care gândesc sau pe cei care nu cedează, pe cei care nu se lasă învinși de lehamite sau pesimism. Transilvania L!VE vrea să rupă spirala tăcerii, cercul indifentei generale și să dea timp de antenă celor care nu se refugiază, nu fug din calea vieții, celor care își păstrează demnitatea și aleg acțiunea.
Nu vom face politica vreunui partid, dar nu ne vom feri să spunem ceea ce gândim despre societate sau politică. Consider că este o lașitate să te ascunzi după false echilibre statistice sau fluxuri de stiri fără de relevanță pentru oameni. Cred că oamenii au nevoie de înțelesuri, au nevoie de intelectuali care să le traducă viața, de elite, de oameni în care să-și pună speranțele. Vom avea porțile deschise pentru cei care arată sau încarnează diferențele dintre noi, dar și celor care vin cu partea prin care ne asemănăm. Vom căuta să mobilizăm pentru schimbarea necesară, dar și pentru stabilitatea unor valori și moduri de viață.
Nu am emoții, ci simt doar o căldură amețitoare care vine din suprapunerea amintirii obstacolelor ultimelor șapte luni cu îngrijorarea legată de modul cum vom putea explica proiectul în fiecare zi, în fiecare ceas, oamenilor, instituțiilor, chiar celor care susțin acest proiect. Marile proiecte au o parte ascunsă, un miez care nu se dezvăluie oricui, se camuflează ușor după stereotipuri și parcă îl împing pe cel care nu le simte să găsească similitudini cu altele de pe piață, pentru ca să se înșele mai ușor. Sper că proiectul nostru să se arate așa cum este celor care vor dori să-l înțeleagă și să participe la el, sper că noi vom avea înspirația să-l facem înțeles. Dar am putea spera mai mult, ca sa folosesc termenii unei minunate parabole pe care o datorăm lui Geo Bogza, cred și sper să-i ajutăm pe ardeleni, și pe români în general, să-și vadă sufletul!
Speranța noastră este să punem scheletul a ceea ce încă nu există: NOUA TELEVIZIUNE REGIONALĂ. Prieteni, nu ne urați noroc, success sau baftă. Mai bine haideți alături de noi. Vreau să construim împreună o variantă a intelectualului colectiv de care România are nevoie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Nu striga niciodată ajutor
Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...
-
Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...
-
Cine construiește un drum, deschide o cale spre viitor și spre noi înșine. Via Transilvanica este proiectul care ne arată că trebuie să n...
-
Zilele trecute, un prieten bun al meu, îi spune unui alt prieten că useliștii (sau poate pesediștii, asta nu am întrebat) mă urăsc stra...
Domnule profesor ...multumesc de invitatie! Vreau si eu sa pun umarul sa aratam ca Transilvania ... traieste! :) Spun prezent !
RăspundețiȘtergereBuna dimineata,
RăspundețiȘtergereAm avut ocazia sa lucrez cu Dvs. si stiu ce puteti face. Desi spuneti sa nu va uram succes ci sa fim efectiv alaturi de Dvs, imi pare rau dar departarea ma obliga sa ma limitez la urarea "succes si viata lunga".
Cu toata stima,
Maria Rascanu
Am fost si vom fi alaturi mereu de performanta.
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereCum puteti spune ca nu veti face politica vreunui partid cand chiar Dvs sunteti toata ziua la Realitatea atacand guvernul si presedintele?
Arpi probabil tot din placere a investit :)
Sa fie intr-un ceas bun domnule Profesor! Exista sanse sa il putem vedea cumva online pe internet intr-un viitor apropiat?
RăspundețiȘtergerecu urari de succes, cristina poponete
Ok, va sugerez sa intrati Live si pe On Line. Sunt multi care in timpul zilei acceseaza de calculatorul de job transmisiunile. Succes domnule profesor.
RăspundețiȘtergereÎmi doresc din tot sufletul ca proiectul dvs să aibă succes! Mult succes!!
RăspundețiȘtergereSe bucura foarte multa lume ,insa pe moment e greu de cuantificat pentru ca inca suntem ,retinuti,discreti,inghesuiti de un sistem care ne cere sa induram in loc sa ne depasim,sa rabdam in loc sa ne incurajam.Sper sa fii mai ramas putere de reflectie in mintea romanilor desi s-au cultivat obedienta,automatizarea lor in ultima vreme ca sa poata totusi simti ceva din ce veti transmite.Vreau sa se poata desfasura proiectul pe un teren al fair-play-ului, in rest cred ca va decurge totul foarte bine.Multumesc si Sarbatori Fericite!
RăspundețiȘtergereVa doresc succes! Cand intrati si pe RDS digital sau pe net, ca sa va pot vedea si eu? :-)
RăspundețiȘtergereSa fie intr-un ceas bun domnule profesor!
RăspundețiȘtergereIi astept cu nerabdare opiniile celor "care nu se refugiază, nu fug din calea vieții, cei care își păstrează demnitatea și aleg acțiunea". Va doresc succes si reusita de a fi difuzat si pe Dolce, care nu difuzeaza inca nimic local!
Sarbatori Fericite!
Buna ziua, Sunt un cetatean al muinicipiului Cluj Napoca care practica activitatea de taximetrie in municipiu.
RăspundețiȘtergereIn urma unor articole cu privire la activitatea de taximetrie din Bucuresti transmise pe posturile TV din capitala (dar care emit la nivel national) as dori sa abordati acest subiect in cadrul unor emisiuni destinate acestui subiect.
S-a aratat in emisiunile sus mentionate cum s-au "nesimtit" taximetristii din capitala in noaptea de revelion. Doresc sa va aduc la cunostinta ca aceste emisiuni sunt vizionate de intreg poporul si oamenii generalizeaza acest comportament pt. toti cei care practica aceasta activitate. Fapt care ne pateaza imaginea noua celor care dorim sa practicam aceasta activitate cinstit si civilizat.
As dori sa punctez unele aspecte pe care sa focusati in cadrul emisiunilor dvs.(daca vor exista ele) :
La Cluj toate companiile de taxi au tarife unice.
La Cluj nu exista Taximetrist care sa nu fie afiliat unui dispecerat de taxi.
La Cluj fiecare masina echipata Taxi are pe bordul masinii o lista de tarife unde sunt afisate si numerele de telefon ale dispeceratului, ale protectiei consumatorului si ale primariei ( emitenta autorizatiei taxi), unde calatorii pot suna pt.eventualele reclamatii.
Dorec sa invitati unii sefi ale companiilor de taxi in cadrul unor emisiuni unde sa discutati pe larg pt. publicul calator cum se circula si ce insemna sa circuli civilizat cu taxi. Cum sa recunoasca calatorii un taxi autorizat, cum sa se fereasca de unii tzepari. Cum sa procedeze daca si-au facut comanda prin telefon la o companie de taxi, cum sa-si recunoasca masina care i-a fost comunicat ca-i vine, nu sa se urce in primul taxi care opreste langa el. Cum se face comanda la un taxi, si unde trebuie sa astepte masina care a solicitat-o.Sa comunice dispeceratului adresa exacta, eventual detalii necesare , ex: " va comunica ca numarul 12 se afla dupa nr.8, intre 8 si 10, nu unde ar trebui el sa fie" , nu afirmatii de genul " langa tomberonul de gunoi" sau la fostul magazin "X" Noi taximetristii nu suntem computere sa stim unde au fost nenumarate magazine care intre timp s-au desfiintat. Se conoaste foarte bine ca numerele strazilor in unele zone sunt puse haotic, fapt care ne induce in eroare pe noi taximetristii. Aceste aspecte ar trebui comunicate dispecerelor nu informatii care nu ajuta cu nimic in gasirea rapida a adresei.
In speranta ca veti da curs solicitarilor mele care cred ca sunt binevenite pt. intreaga urbe, Va multumesc anticipat. Stima!
domnule Dancu,voi crede ca ar trebui sa se tina cont de protestele din strada ,atunci cand voi vedea si pancarte cu jos judecatorii cu salarii si pensii de sute de milioane,sau cu jos cu coruptii mari ca Voiculescu.pana atunci,insa(stiind cat de nemultumiti suntem cu totii de justitie )nu cred ca cei din strada sunt scosi de nevoie,caci cine nu a avut de furca,macar o data ,in acesti 22 de ani,cu justitita?
RăspundețiȘtergeredeci,stiu ca sunt trimisi in strada in proportie de 80%,sunt platiti.Si va rog,de ce nu faceti un sondaj printre ei si sa intrebati ce posturi tv urmaresc cu precadere?nu indrazniti caci stiti ca ei urmaresc cu totii antena3?????????in acest caz cat de veridice sunt sondajele daca nu urmaresc in profunzime un fenomen ca cel al miscarilor de strada(si sa fim seriosi,astea sunt miscari?chiar nu mai stiti, cand in 90 eram sute de mii si..........tot degeaba?de ce se cere acum ,imposibilul guvernarii?de ce nu vrem sa fim corecti cu adevarat?)si mai ales,de ce Transilvania live da atata importanta protestului din strada?ce se ascunde de fapt in spatele a tot ce se intampla?un om normal,nu mai intelege nimic