25 ianuarie, 2012

Drogurile manifestantilor din Piața Universității




Era prin februarie 1999 când m-am reapucat de scris în presă. Cred că era în perioada ultimei eclipse de soare mai serioase de la noi. Am reînceput să scriu din indignare și revoltă. Era în timpul mineriadei a cincea și presa se mobiliza sănătos să apere țara de pericolul ce pornise din Valea Jiului. Acum observ, seară de seară, că televiziunile de stiri umplu din nou ecranele cu banderole galbene și stirea că au fost găsite dropguri la vreun manifestant din Piata Universității. Are asta vreo relevanță pentru chestiune?
Inutil să mai întreb ce laboratoare are jandarmeria sau jurnalistii încât determina cu atata precizie ce contin pliculetele descoperite prin buzunarele tinerilor.

 

Enervantă îmi pare nu doar lipsa de imaginație, dar mai ales faptul că nu evoluăm. Si din inventarul tehnicilor de influență se vede că am făcut foarte mici pasi din 1990 până acum. Ce, dracu, să înțelegem din 20 de ani de Piata Universității? Că acei ce care protetestează musai sunt drogați?


Am găsit un articol scris de mine acum 13 ani? Am senzatia că nu ne-am indepărtat prea mult de 1990. Tristă stabilitate ...

Pastila L 452 şi eclipsa

În 1990, când Piaţa Universităţii a fost desfiinţată cu ajutorul minerilor, presa puterii şi politicienii au căutat un mijloc de a stigmatiza acţiunea partidelor istorice, mai ales a PNCŢD ului, şi atunci când minerii le au devastat sediile, s au făcut tot felul de încercări de a demonstra că s au găsit droguri şi dolari. Erau cele două elemente prin care propa¬ganda comunistă devaloriza capitalismul mânjit cu sânge şi noroi. Şi atunci ca şi acum jurnalistul mioritic (vorba lui Alexandru Andrieş) suferea de lipsă de imaginaţie şi verticalitate morală.

Mulţi au crezut atunci că bătrânul Coposu şi aristocratul Ratiu sunt nişte ordinari traficanţi internaţionali dependenţi de prafuri halucinogene. Cu timpul, probabil că şi cei mai creduli cetăţeni ai României şi au dat seama că totul era o uriaşă minciună, o minciună care prin simplitatea sa, trădează o părere proastă despre publicul românesc. Credeam cu toţii că mijloacele de manipulare s au rafinat mult, că jurnaliştii şi politicienii au devenit mult mai inteligenţi şi mai liberi, mai stăpâni pe mijloacele lor. Ne am înşelat!

Ceea ce credeam că nu se va mai întâmpla s a întâmplat joi. O agentie de stiri importanta, privata, nu de stat, a publicat următoarea ştire, reluată de televiziunile surori şi de unele dintre ziarele centrale:

Asupra minerilor internaţi în spitalul din Horezu s au găsit pastile halucinogene. Cadrele medicale ale Spitalului din Horezu au găsit la minerii internaţi săptămâna trecută, după confruntările de la Costeşti, pastile marcate L 452, care ar putea avea efect halucinogen, şapte astfel de pastile fiind predate autorităţilor, au declarat,  joi, surse judiciare. Mai mulţi specialişti în produse farmaceutice au declarat că, în mod cert, pastilele marcate L 452 nu sunt medicamente comercializate prin unităţile româneşti de profil. Păstrarea numărului de cod pe tablete atestă faptul că acestea se află în stadiul de cercetare sau că sunt utilizate în condiţii speciale, în unităţi cu circuit închis. Experţii susţin că, în acest caz, este posibil ca aceia care le au adus să fi ştiut faptul că halucinogenele, luate în cantitate mare, stimulează agresivitatea, mergând până la intenţia de a ucide cât mai multe persoane. Toţi cei 18 mineri internaţi la Horezu aveau, în 21 ianuarie, o stare de exaltare, ochii le erau măriţi şi pupilele dilatate. După două ore de la internare, cei mai mulţi dintre mineri au început să şi revină, iar nouă dintre ei au fugit.

Acest text este o capodoperă a informării din România. El este încununarea unei săptămâni a ruşinii pentru presa independentă de la noi. Jurnaliştii participanţi la mineriadă şi au publicat pozele de grup pe primele pagini, au fost invitaţi la primul ministru, apoi la Preşedinţie, fiind felicitaţi pentru cât de bine au servit puterea într un moment în care, probabil, guvernaţii s au gândit măcar o clipă la vremelnicia ei şi s au înfiorat. A plătit puterea chiar şi un chef barosan la Clubul A, pentru că, nu i aşa, jurnalistul român este puţin flămând şi, de regulă, aspiră să se bată pe burtă cu demnitarul. Şi ei, jurnaliştii, fragili la flatare ca tot poporul, nici nu şi au dat seama că prin aceasta au trecut de partea cealaltă, că nu mai sunt cavalerii societăţii civile, ci saltimbancii puterii. Au uitat pe moment câţi jurnalişti au fost condamnaţi din '90 încoace, s au dus să şi primească arginţii şi probabil că majoritatea nici nu şi au dat seama ce fac.

Deşi e trist, ne vine automat în minte un gând şugubăţ: putem ghici de unde au avut minerii drogurile, fantasticele pastile L 452. Le au capturat în 1990 la sediile PNŢCD şi PNL împreună cu dolarii falşi. Dolarii i au cheltuit, că este vreme de criză economică (dar o criză care nu poate produce manifestări de stradă, nici proteste violente, să fim bine înţeleşi!), iar pastilele le au păstrat pentru vreo lovitură de stat ce s ar ivi.


5 februarie 1999





10 comentarii:

  1. Televiziunile de stiri publica cu obstinatie asemenea stiri. Drogati exista peste tot asa ca e firesc sa fie si in Piata Universitatii, care ,sa fie vorba intre noi, este foarte departe de piata care a fost in 1990. Daca nu s-ar fi intamplat in 199o ceea ce s-a intamplat, azi am fi altundeva.
    Unii nu ii vom putea ierta lui Ion Iliescu mineriadele NICIODATA! Am fost rusinea Europei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Atunci era eclipsa. acum au fost eruptii solare:-)
    In rest? PSD se vede.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand in schimb aia de la MISA au fost acuzati ca se drogheaza, toata lumea a pus umarul la minciuna.

    Tin minte ca politia dadea declaratii ca "prafurile confiscate de la yoghini s-ar putea sa fie droguri".

    Pai ei stiau ca NU SUNT, si preferau sa dea declaratii inainte de analizele de laborator. Ei altfel cum contribuiau la diseminarea minciunii?

    RăspundețiȘtergere
  4. As remarca o premiera in Romania, dupa cat se pare ignorata de sociologi:folosirea galeriilor de fotbal ca berbeci in lupta poltica.Tehnica nu e noua in Balcani, galeriile echipelor croate si sarbesti au avut si ele rolul lor in razboaiele civile din fosta Iugoslavie.
    Galeriile de fotbal, in lipsa fortei brute a minerilor, sunt extrem de atractive pentru a fi dirijate ca spargatori de front (vorba aia, ca cele mai inaintate forte) in conflicte civile.
    Iar daca o galerie de fotbal poate fi un instrument util, cu atat mai mult se califica o galerie de hochei.Daca tot s-a spart gheata in Romania in ceea ce priveste instrumentarea galeriilor de fotbal, de ce nu s-ar incerca de exemplu ranforsarea unor viitoare revendicari politice zonale prin utilizarea galeriei echipei de hochei din Miercurea Ciuc?La nevoie, este o galerie mult mai determinata decat orice galerie de ultrasi si decat orice formatiune de mineri.Pentru ca, spre deosebire de ultrasi si mineri, poate fi motivata etnic.
    Recentele tehnici de dirijare a galeriilor sunt pline de invataminte practice.Nicio tactica de succes nu ramane nereprodusa.Asa cum si tiparul generic al mineriadei a fost reprodus de mai multe ori.Pronosticul meu este ca vom asista si la alte evenimente in care galeriile vor fi dirijate in prima linie a revendicarilor politice si extrem de probabil, etnice.In secuime nu au existat mineri care sa poata fi dirijati in avangarda revendicarilor etnice.Dar exista o puternica galerie sportiva.Cutia Pandorei a fost deschisa.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ p

    Tu ești exact tipul de receptor perfect al elucuberațiilor emise de jurnaliștii fomiști descriși de dl. Dancu.

    ...""spre deosebire de ultrasi si mineri, poate fi motivata etnic""....

    Te-ai contrazis mai sus spunând că galeriile sârbilor și croaților s-au implicat in războiul interetnic. Asta pentru că tu știi clar de la jurnaliștii de doi lei că "galeriile sunt organizate ca grupuri paramilitare".

    Dacă mulți sârbi, bărbați tari in primul rând, nu pisici ca noi, in frunte cu Arkan, care făceau parte din galerii, au decis să mergă la război pentru patria lor (deasemenea croații)... nu inseamnă că au fost folosiți și manipulați, ci că au crezut in ceva, au iubit ceva (poate chiar greșit), le-a păsat, așa cum spune dl. Dancu in articolul precedent.

    Și ca să te liniștești... galeria maghiară a echipei de hochei din Ciuc nu ar putea mișca in front in fața ultrașilor români. La niciun capitol... dar nu e cazul unei discuții de genul ăsta, nici măcar când iși dă cu părerea un agitator perfect ca tine. Cum nu e cazul nici ca ultrașii să dea explicații privind apariția lor total apolitică. Cine i-a văzut și gândește limpede, știe adevărul!

    RăspundețiȘtergere
  6. Libertatea şi Democraţia pot fi numite droguri?

    RăspundețiȘtergere
  7. ˝au crezut in ceva, au iubit ceva (poate chiar greșit), le-a păsat,˝

    Atat de mult au iubit si le-a pasat incat au fost instrumentele perfecte de distrugere tocmai a ceea ce voiau sa apere.Domnule, uneori exista vremuri in care prostia devine un lux.Un lux care costa atat de scump incat nimeni n-ar trebui sa si-l permita.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cand eram copil, in satul bunicilor din Ardeal eram fascinat de randuiala din curtile oamenilor. Cu respect fata de imparat, bunicul imi povesetea cum habsurgii ne-au disciplinat si ne-au invatat sa facem lucrurile cum trebuie.
    Dupa 100 de ani de romanism de la Marea Unire pur s-a dus naibii si bruma de randuiala care a ramas si in satele din Ardeal. Totul arata jalnic.

    Avem doua solutii:

    1. Cea mai indicata! Sa vorbim cu dna Merkel si sa devenim colonie germana pentru 30 de ani. Ii imploram si ii invitam pe nemti sa se ocupe ei de de parlament, de guvern, de prefectura, consiliul judetean, de servicii publice. Suspendam functia de presedinte si desemnam un guvernator neamt care sa formeze guvernul. Ministrii, directorii, prefectii, sefii ISU, primarii etc. sa fie nemti. Pe Arafat il pastram la SMURD pt ca e bun. In felul asta, dupa 30 de ani, poate ne mai schimbam dracului si noi, astfel incat sa nu se blocheze Bucurestiul la o zapada de 30 cm, sa avem si noi autostrazi si sa invatam ce inseamna respectul reciproc intre stat si cetatean. Daca le dam 10% pentru acest serviciu de management al natiunii romane, tot ar fi mai mult dacat suntem in stare sa facem singuri cu un management execrabil.

    2. Transilvania - stat independent. Cu doua limbi oficiale: romana si maghiara, dupa modelul elevetian. Am dubii nu in ceea ce priveste plauzibilitatea, ci fiabilitatea solutiei. Spiritul ardelean s-a viciat atat de mult, incat in multe aspecte negative i-am intrecut pe mitici. Aici ar trebui sa vedfem cat mai putem recupera. Dupa modelul Soros, dupa separare, sa ii trimitem pe toti ardelenii de vreo 2-3 ori in Germania si Austria sa isi aduca aminte ce inseamna lucrul bine facut. Apoi, dup 2-3 ani sa facem curatenie. Tot ce viciaza spiritul ardelean si ordinea germana sa dispara. La inceput, pe cale amiabila!

    RăspundețiȘtergere
  9. OBS. APELUL de mai jos a fost transmis in seara de 25-01-2012, spre difuzare publica, urmatoarelor posturi TV: 1. Antena3, atat in copie Xerox, cat si pe site si Email; 2. Romania TV, atat in copie Xerox, cat si pe site si Email; 3. B1TV, doar pe site si pe Email; 4.Realitatea TV, doar pe site si pe Email!
    APEL
    catre protestatarii din Piata Universitatii, 2012!
    Dragi confrati!
    Dupa 11 zile de exprimari haotice, ce pot fi manipulate usor de regimul Basescu-Boc, TREBUIE ca VOCEA Pietei Universitatii, sa fie clara si fara echivoc! Trebuie sa fie limpede pentru TOATA LUMEA, ca chiar daca oamenii au o parere proasta fata de TOTI politicienii, ei fac o delimitare clara intre partidele coalitiei de guvernare (PDL, UDMR, UNPR si Minoritati) -- ale caror conduceri “sufera” de “dementa Puterii”, si refuza, poporului, dreptul de a-si exercita vointa politica -- si partidele de opozitie, oricare ar fi ele (USL, PRM, PNG, PPDD, etc.), care cer ca poporul roman, sa HOTARASCA, prin ALEGERI anticipate, cine sa conduca Romania! VOCEA Pietei Universitatii CERE “ultimativ” coalitiei de guvernare, ca pana in 26-01-2012, sa se “lecuiasca” de “dementa Puterii”, si sa accepte ALEGERI anticipate in DOUA, sau maximum TREI luni de zile! Daca partidele coalitiei de guvernare nu accepta CEREREA noastra, din 27-01-2012 Piata Universitatii nu va mai fi apolitica, ci Pro-Opozitie si Anti-Putere! Nu vom face campanie electorala, favorizand un partid sau o alianta, ci vom avea sloganuri Pro-Opozitie! Sloganurile Anti-Putere vor viza entitatile politice componente (PDL, UDMR, UNPR, etc.)
    Domnilor MANIPULATORI basisti, politicieni, jurnalisti, analisti, etc.! Daca nu aveti rusine, aratati-ne ca aveti, totusi, minte! Iar mintea TREBUIE sa va ajute sa intelegeti ca in 1990, numarul celor din Piata, care era mult mai mare decat al celor de azi, reprezenta o foarte mica minoritate sociala (“Dovada”, rezultatul alegerilor din 20-05-1990). Acum numarul celor din Piata, mult mai mic decat atunci, reprezinta a majoritate sociala! Daca va intrebati de ce apare aceasta “inversiune”, raspunsul este urmatorul: 1. Atunci, “cosul” cu sperante era plin ochi! Acum, toate sperantele au fost spulberate! 2. Atunci, oamenii aveau incredere in politicienii pe care urmau sa-i voteze! Acum, dupa 22 de ani, nu mai exista nici “urme” din increderea de atunci! 3. Nici iarna nu e ca primavara! Acum este Ianuarie, atunci era Aprilie! (Primele doua motive sunt hotaratoare pentru “inversiunea” existenta). ALEGERILE anticipate, vor confirma adevarul acestei “inversiunii”! Si inca ceva. Cita minte si cita buna credinta, se gasesc in capetele basistilor care PREFERA ca ALEGERILE sa aiba loc la capatul unei perioade de 7 sau 9 luni de HAOS social, de contestatii, de dezordini si de activitate sociala marcata de spectrul alegerilor, DECAT ca acestea sa se incheie in maximum trei luni de zile, dupa care sa avem Parlament legitim si Guvern reponsabil??? Sa nu spuna nimeni ca nu se poate, caci nu exista prevederi interne, internationale sau”extraterestre”, care sa se opuna vointei clasei politice, cu exceptia “dementei Puterii”!(continua in com. urmator).

    RăspundețiȘtergere
  10. (continuarea com. anterior).

    ACUM optiunea poporului roman se face intre o Putere abuziva si sfidatoare, dupa chipul si asemanarea “dirijorului” ei, si o Opozitie, care este mai apropiata de sufletul poporului! Chiar daca stim ca toti politicienii sunt IRESPONSABILI si NESIMTITI, schimbarea la Ciolan este absolut necesara, atat pentru a evita o perioada de 7 sau 9 luni de HAOS social, cat si pentru ca este benefica pentru noi si Tara, deoarece “noii veniti”, vor fi, cel putin pentru o vreme, mai “curati” decat “manjitii”, care au fost pana acum la Ciolan!
    DOVADA de necontestat ca toti politicienii actuali sunt IRESPONSABILI si NESIMTITI, este Scrisoarea Nr.11270/03-05-2011, adresata presedintelui Basescu, si transmisa, ulterior, tuturor partidelor politice, si care le cerea sa ALEAGA, pentru Romania si poporul roman, cea mai benefica situatie dintre doua posibile! NICIUN RASPUNS, dupa 8 (opt) luni de zile!!! [(Textul Scrisorii 11270/…, poate fi citit in COMENTARIUL MEU (la articolul “Cutremurul din 2012”, din 30-12-2011 de pe blogul lui Sorin Rosca Stanescu)]
    Aceasta trista situatie nu trebuie sa ne influenteze OPTIUNEA ferma de inlocuire a actualei Puteri, cu partidele din Opozitie, ci doar sa ne motiveze sa cerem, fara incetare, liderilor Opozitiei sa se debaraseze de IRESPONSABILITATEA si NESIMTIREA dovedite pana acum! Aceasta cerere nu trebuie sa supere pe nimeni! Reiau aici o intrebare adresata dlor PONTA si DRAGNEA:
    “Ce este PSD-ul, dlor lideri??? Este un PARTID RESPONSABIL, sau este o ADUNATURA de MAFIOTI???”
    Intrebarea concreta a fost adresata PSD-ului, dar situatia este identica pentru orice Partid!
    Sper ca cel putin acum, politicienii Opozitiei sa arate ca se pot smulge din mlastina IRESPONSABILITATII si NESIMTIRII in care baltesc de 22 de ani! Ne pot face aceasta dovada, contactandu-l pe subsemnatul, care li s-a adresat! Este nefiresc SA NE CERETI VOTUL si sa continuati SA NE SFIDATI cu IRESPONSABILTATEA si NESIMTIREA voastra! Va asiguram ca avem “solutia” care sa va “spele” inima si mintea, de “mazga” IRESPONSABILITATII si NESIMTIRII, care le-au acoperit!
    Unele “ingrediente” ale “solutiei” amintite, se gasesc in COMENTARIILE MELE ( la articolul “De ce nu iese afara?”, din 22-01-2012, de pe blogul lui Sorin Rosca Stanescu).
    Bucuresti, 21-01-2012 D.Rizoaica, Fost detinut politic in 1958-1963 si febr.-aprilie 1986.
    PS. Sa nu uitam!!! Din 27-01-2012, daca Puterea nu accepta ALEGERI anticipate in max. trei luni, Piata Universitatii va “face” politica” Opozitiei, si nu a unei forte politice anume!

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...