13 martie, 2008

Dacă aş fi clujean ….. (un pamflet de weekend)Dragă Domnule redactor de la SitiNius,

Venind io in Cluj, ca student, m-am tot mirat cât de fraieri sunt băstinaşii din târgul ăsta. Ioi, nu speriaţi la dumneavoastră, dragi prieteni maghiari, dar nu mă refer în primul rând la domniile voastre. Sunt păcăliţi de un secol de bistriteni, nasăudeni, moroseni sau satmareni să facă diferite chestii si ei nu se prind. Până si albanezii (din judetul Alba), sebesenii (cei care au inventat tineretul sebeşesc) ori beonistii (adicatelea cei din Beius) vin aici la şcoli si apoi nu mai pleacă. Unii le-au schimbat chiar şi numele orasului, in Napoca, dar ei au protestat doar in ungureste încât nimeni nu o înţeles mare lucru, aşă că numele o rămas schimbat. Li s-o umplut oraşu de statui şi nici lucru asta nu le-o dat de bănuit, eventual o cerut si ei in compensare să pună niste statui mai cu mustati, ori niste plăcute mai bilingve. Nu stiu cum dracu o votat vreo 12 ani la rand pă un domn vinit de undeva din sud, cu niste pixuri tricolore pe care le punea pe orice masă pe la telvizoarele pe unde umbla. Le-o spus domnu ăla că vin ungurii dinspre Oradea si toţi s-o pregatit, l-o votat si iar s-o pregatit sa sa bată cu ungurii, pâna intr-o zî când s-o prins că ungurii erau în oras de câteva sute de ani, ba chiar inaintea lor, şi că nu sunt chiar asa de periculoşi daca nu depăsesc 50%. L-o votat apoi pe unu mai mititel care o pus mâna pă Cartea Sfântă şi le-o promis că n-o sa facă nici o cumetrie cu ungurii cei răi, da repede o făcut-o dupa alegeri o alianţă, evident, cu ungurii cei buni, băietii seriosi, vechi la conducere si buni de prietesug cand este vorba de filleri ori forinti . Nu-i nici o problema căci la viteza de reactie a ardelenilor (romani si unguri, deopotrivă) lor le trebuie tri mandate ca să se prindă! Le-o promis că scapă si de baronii locali dar aci bastinasii nu s-o prins că putea fi vorba doar de niste grofi, da pă ăia i-o fugarit armata sovietică in toamna lui 1944. O făcut ei o echipă cu care o ocupat primaria, prefectura. consiliul judetean, posta, gara si tăte cladirile. In timpu asta, le-o aratat avioane pe cer clujenilor si in timp ce ei se holbau să-şi salute primarul ce se uita la ei cu drag de pe hublou, smecherii le construiau blocuri prin curtile lor cu verdeaţă, le tăiau copacii de la poartă, le inventau dări si biruri . Apoi unii baietii deştepţi le-o spus că special pentru ei le-o adus tot felul de investitori străini, care nu o venit pentru profit si forta de munca plătită in batjocură, ci pentru că să arate ce sprijin international au politicienii aliati. Ceilalti le-o spus ca sunt plecati 3-4 zile pe săptămână la Bucuresti la târg, pentru că acolo se tipăresc bani şi cum se termină cate o transă ei umplu gentile si-i aduc la Cluj.

Insă fiindcă se apropiau alegerile s-o gandit să se imparta iar in două echipe, să facă o batalie de să stea clujenii gură cască, să vadă ce luptă morală se intânde. Si-au cumparat niste geamuri de televizor si stau acolo toată ziua să-i vadă poporul, cu pixu in mană, cum scriu ei toate dolentele si cum le rezolvă ei direct. Cetatenii le spun „Domnu” si le mulţumesc pentru grija cu care fericesc ei orasul.


Ce as face dacă aş fi .... spun ei din varful buzelor, ca domnisoarele când se gandesc melancolic la fecioria piredută din greseală sau din ... prea multa dragoste. Isi aruncă uşor câte o manusă si celalalt o ridica elegant, o sterge de praf si si-o pune in colectie. Eu daca aş fi fost ... spune celălalt, aş fi făcut mai putine căsătorii in balon şi m-as fi concentrat pe montarea unor plăcute roz pentru ca plimbarea dragilor nostri clujeni sa câstige in onirism şi melancolie iar ritmul deplasării să nu le subtieze prea tare tălpile pantofilor. Vai, vai, ce cruzime spune primul, ce dur esti adversarule sangeros cu mine... o sa te critic si eu la fel de sălbatic: cum ti-ai permis să laşi avioanele să zboare deasupra orasului nostru drag, produc zgomot sau murdăresc cu dâre de fum, albastrul cer mostenit de la romani si huni. Replica vine necrutătoare: Scutierii domniei tale au dat semne că ar fi corupti, da acesta este cuvantul si crudul adevar, se spune ca au fost vazuti cum culegeau aplauze de la trecatori, si nici macar nu le-au scris in declaratiiile de avere. Ce duritate, mamă ce cruzime, ce luptă politică extraordinară .... se entuziasmează jurnalistii. punând titluri de o schioapă. Cine va câstiga această luptă pe principii morale si mari strategii urbaistice, va face să curgă lapte si miere, va fi eroul nostru, Cidul, Arthurul, Spartacusul, marele cruciat impotriva, pardon, pentru dreptate si adevar.

Dacă aş fi clujean le-aş da cu eleganţă un un sut un posteriorul lor grăsut si i-aş fugari nitel pe după constructii ilegale, pe după mesele din pietele ocupate de clientii lor politici, printre telefoanele de felicitare aranjate la televiziuni, printre gropile din asfalt, prin colbul care te face sa crezi că vine ciurda .... şi când colo e doar troleul. Le-aş trasmite salutari cu un deget fluturat in vânt si le-as spune intr-o latină curată: Te, politikus huligán!

Da noroc că io nu-s clujean, io îs runcan din Bistriţa şi venind la oraş m-au civilizat domnii astia de la Cluj, iar primul lucru care m-o invaţat este să nu scot brişca la orice supărare. Nici n-o scot, decat după amiază când o sa-mi tai slana, da atunci sa deie Domnu sa nu treacă vreunu din ăia prin dreptu meu, că poate alunecă pe vreo coaja de banană. Onoare muncii!

Al Dvs

Vasile Runcanu

(pentru conformitate V. Dancu)


publicat pe www.citynews.ro

7 comentarii:

 1. remarcabil pamflet, felicitari

  RăspundețiȘtergere
 2. foarte fain scris, si la Timisoara situatia este asemanatoare

  Vio Bota

  RăspundețiȘtergere
 3. Sunt si eu bistriteanca si mereu am urat Clujul - am refuzat sa merg la facultate in acest oras. Are enorm de mult snobism, aroganta si o infumurare cum nu gasesti decat in Bucuresti. Noroc ca Bucurestiul e mare, si nu vezi aceste chestiuni asa de des cum le vezi in Cluj - un oras care nu a iesit din starea de lighean. Un lighean in care baietzii destepti se spala si se balacaresc impreuna. Norok ca mai avem brisca si pita, sau penita si netul ca sa-i aratam cu degetul si sa-i facem de ras.

  RăspundețiȘtergere
 4. In sapte ani si jumatate de mandat, Vanghelie a reusit sa construiasca o adevarata mafie in sectorul 5. O increngatura de rude plasata in functii de condudere si o serie de clienti politici care au devenit sponsori ai primarului “care este”. Presa a semnalat in repetate randuri aceste aspecte iar institutiile statului au incercat sa “descifreze” afacerile primarului facute pe banii publici. In perspectiva finalului de mandat, Vanghelie ajuns acum pe cai mari - Presedinte PSD Bucuresti si candidat la Primaria Capitalei, are o problema in a isi “asigura spatele”, adica sa isi lase un om de incredere la Primaria Sectorului 5. Practic sistemul creat si condus de el are acum un efect de bumerang. Din toate “resursele umane” nu poate gasi un candidat credibil si fara bube in cap pentru a il lasa mostenitor la sectorul 5.
  Vanghelie a propus oficial candidatura lui Bogdan Georgescu-Presedintele TSD Bucuresti pentru Primaria Sectorului 5, un candidat care are multe calitati: este vechi in partid, are experienta in administratie, este tanar si mai ales este un bun executant al ordinelor lui Vanghelie. Acesta are doar in aparenta sanse de cistig pentru ca la o analiza mai atenta, tanarul Bogdan Georgescu este un mic “mafiot local” croit dupa chipul si asemanarea mentorului.
  Georgescu este in primul rand este un exponent al clientelei politice. Nasul de cununie al lui Georgescu este Radu Badica, cel care controleaza firma SC Bodyghost SRL si cu care “a conceput” si pus in practica un sistem prin care “sifoneaza” fondurile electorale, incarcand nota de plata a partidului-(articol Gardianul). Nasul de cununie la lui Radu Badica este Iulian Lupeanu – un om de afaceri asociat in diverse firme de constructii, abonat la lucrarile publice de la Primaria sectorului 5. Firma lui Lupeanu, SC Star Construct SRL s-a ocupat numai de “modernizari”: a “modernizat” Piata Rahova, magazinele Economat, diverse scoli si parcurile din sectorul 5.
  Desigur nu este interzis ca o firma foarte buna si “moderna” sa realizeze atatea lucrari dar toate acestea s-au intamplat cand la conducerea Administratiei Pietelor Sector 5 si la SC Ecomonat Sector 5 SRL, s-a aflat succesiv in calitate de Director General, nimeni altul decat Bogdan Georgescu – “finul ala mic”. Practic Nasu centreaza si finu marcheaza, adica semneaza devizele de lucrari umflate de catre firma SC Star Construct SRL (dosare TMB si Judecatoria Sectorului 5).(Dosar nr. 31367/3/2006 TMB). Totul se face in interesul cetateanului din sectorul 5. Georgescu, este un cetatean de vaza al sectorului 5, care pentru a se gandi in liniste la problemele comunitatii locale si-a sporit confortul construind o vila cu piscina pe numele parintilor in inima saraciei din Rahova - cartierul Teius. Tot sub mandatul lui Georgescu, SC Star Construct SRL a construit magazinul Economat din Cotroceni cu japca pe terenul unor cetateni, care isi cauta dreptatea de ani de zile in instanta, fiind plimbati prin tribunale in timp ce magazinul Economat functioneaza pe terenul lor-(Dosar nr. 17542/3/2005 (2632/2005) TMB). Desigur ca toate aceste aspecte au fost semnalate de presa dar se pare ca dosarele lui Georgescu nu sunt interesante pentru sistemul care imparte dreptatea in Romania.
  Aproprierea campaniei electorale ii determin a pe sustinatorii lui Georgescu sa participe si sa castige cat mai multe licitatii pentru lucrari publice. La echipa care il sustine pe Georgescu s-a aliniat si Hociota – patronul BTG, firma care furnizat echipamente moderne de calcul pentru sistemul de invatamant( vestita Scoala Dorneasca) si pentru Economat (scandal ultima licitatie de la Economat contestata de catre Asesoft). Hociota pariaza pe candidatura lui Georgescu la Sectorul 5 chiar daca este amic foarte bun cu Ionut Popa - candidatul PDL, pentru simplul fapt ca Georgescu este angajatul BTG. In mod sigur cand va fi Primar la Sectorul 5, Georgescu va executa rapid ordinele si va dota din nou tot sectorul cu echipamente performate supraevaluate. Un alt “obiectiv electoral” va fi reabilitatea lui Lupeanu, care intre timp s-a bagat in bransa asfaltarilor si comenzile vor curge pe banda rulanta. Acesta s-a asociat cu Han Construct si a preluat deja o serie de pachete de strazi din sectorul 5 pentru a le asfalta. Georgescu nu isi face probleme ca ar intampina rezistenta din partea directorului ADP Octavian Mirea, pentru ca a fost martor intr-un dosarul penal in care Mirea era inculpat si i-a salvat pielea astfel ca Mirea va executa comenzile politice ale viitorului Primar al sectorului 5.(Dosar nr. 7970/302/2005 (7907/2005)
  Toate aceste incregaturi de rude si relatii si sietemul mafiot creat si coordonat de Vanghelie il determina sa caute cu disperare solutii pentru protejarea mafiei locale si impingerea in prim plan a lui Bogdan Georgescu in pozitia de candidat la Primaria Sectorului 5 pare cea mai buna solutie pentru a nu supara “sponsorii” politici.

  RăspundețiȘtergere
 5. Va spun asa ca de la senator la senator......trebe musai sa punem steagul stangii pe primaria Cluj-napoca.Is satul sa ma reprezinte Traian Ba-sexu la nivel national.....dapi de'a lu'Boc deja mi sanvarte tati cele cand il vad cum cerseste de la marinar.
  Vorba dumneavoastra:''Am respect pt capitala.......insa casa mea este la Cluj!!!''
  In final va spun ca nus clujean (ma trag de prin Silvania....mai exact Zalau),Clujul este doar pe jumatate casa mea (fiind student)insa aici imi doresc din toata inima sa castigam alegerile locale si s-al punem pe Bou(c) acolo unde este locul sau.Am incredere ca vom avea un candidat ''perfect'' pt functia de primar. trebuie sa inteleg insa k cea mai buna modalitate de a reusi.....este sa invingem PeDaLele cu armele lor. Asta inseamna: contactul direct (si coborarea la nivelul sau) cu alegatorul de fiecare data cand este necesar. Un simplu cetatean nu va uita niciodata ca a dat mana cu Dumneavoastra si va vota cu psd la fiecare scrutin.
  Va doresc sa fiti acel ''candidat perect'' si sa reusim impreuna sa facem o treaba buna pentru toti clujenii!!!
  Vrei schimbare si viitor??Oros florin senator!!! :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Domnule Dincu dumneavostra nu sunteti spectator la circul politic clujean, sunteti partas la spectacol, frumos pamflet, dar cand vine de la un politician te intrebi oare de ce? Campania infloreste sub toate formele desi ati ochit si lovit punctul.

  RăspundețiȘtergere