28 iulie, 2021

La 65 de ani de prezență a României în UNESCO

 





Excelențele voastre domnilor miniștri,

Excelența voastră, doamna consilier prezidențial,

Excelențele voastre, doamnelor și domnilor ambasadori,

Distinși secretari de stat, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, conducători ai instituțiilor din domeniile educației, culturii și științei,

Onorata audiență,

 

Sunt extrem de onorat, ca, în calitate de reprezentant al Parlamentului României și al Comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO, să fiu alături de dumneavoastră în această seară. Să celebrăm împreună, într-un templu al culturii române, un templu al valorilor universale.

Consider cei 65 de ani de prezență a României în UNESCO ca pe o invitație la reflecție. Într-o lume globală și secularizată, în care conflictele și extremismul capătă forme dintre cele mai diverse, suntem invitați la colaborare între națiuni, la respect universal pentru dreptate, la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale individului. UNESCO ne aduce o lecție de umanism clasic, în care educația, știința, cultura, comunicarea rămân fundamentele ce pot crea frumusețe și pace în lume. 

Pentru România, cu siguranță că cei 65 de ani au însemnat o sumă de provocări, dar și un succes al diplomației românești, o recunoaștere a muncii și valorii specialiștilor noștri, a implicării mediului neguvernamental. Tocmai pentru a repara o serie de lacune fundamentale, generate de anii de comunism și descoperite în anii post-revoluție, Parlamentul României a fost unul dintre puținele din lume care a înființat o Comisie permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.O comisie extrem de activă și eficientă, care, în decursul timpului, a armonizat legislația, dar a avut și o serie variată de intervenții din sfera diplomației parlamentare. Membrii comisiei au susținut dosare ale României depuse la UNESCO, s-au implicat în prevenirea unor derapaje privind patrimoniul românesc, înscris sau nu în UNESCO, au făcut demersuri pentru deblocarea unor situații care nu aduceau beneficii României și românilor. Da, cred cu tărie în misiunea nobilă a acestei comisii, care, deși alcătuită din oameni cu convingeri diferite, proveniți din trunchiuri politice diferite, au înțeles că valorile UNESCO și patrimoniul românesc au nevoie de respect.

Dar pentru a ne ridica la înălțimea acestui moment permiteți-mi să fac apel la realism, luciditate și ratiune nealterată în colaborarea noastră cu UNESCO, dar și în cea internă privind temele UNESCO. Mă îndeamnă la asta decizia de astăzi a celei de a 44-a Sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial privind includerea Peisajului cultural minier Roșia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Atunci când sunt promovate proiecte la un asemenea nivel, guvernele României ar trebui să caute consensul, dialogul cu societatea și, mai ales, cu comunitățile locale în inima cărora se află aceste proiecte și cine poate oferi cadrul cel mai bun de dialog și mediere dacă nu Parlamentul României.

Dar, dincolo de asta, este nevoie de o asumare a responsabilității pentru asemenea proiecte și, când spun responsabilitate, mă gandesc la: fonduri pentru conservare, legislație de protecție, dar și parteneriat și de sprijin pentru comunitățile locale care găzduiesc asemenea zone.

Atunci când prezintă propuneri pentru orice organism internațional, România va fi credibilă doar dacă va prezenta o singură voință, o voce unitară și proiecte pe care este pregătită să le ducă la îndeplinire.

Din partea Parlamentului României, aduc un omagiu tuturor celor care au contribuit la clădirea templului UNESCO românesc. Felicit ambasadorii care au condus și conduc Delegația Permanentă a României la UNESCO. Urez ani mulți Comisiei Naționale a României, care împlinește și ea, astăzi, 65 de ani. Le asigur de respect, pe toate organizațiile, guvernamentale sau nu, care își desfășoară activitatea după valorile și principiile UNESCO.  

Am toată convingerea că, împreună, într-o colaborare care să nu țină seama de nicio simpatie politică, vom reuși să menținem România ca un partener constant și serios, cu aceleași obiective de dezvoltare durabilă, pe care UNESCO le-a definit în Agenda 2030.

Vă mulțumesc și vă asigur de întreaga deschidere a Comisiei parlamentare pentru UNESCO.

(Discurs susținut la evenimentul aniversar „65 de ani România în UNESCO - Arc peste timp al cooperării România – UNESCO”, București, 27 iulie 2021, Opera Națională din București)


Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...