21 ianuarie, 2013

PREDICȚII PENTRU ANUL POLITIC 2013

Ce așteptă românii de la politică în acest acest an

După un an 2012 foarte încărcat de evenimente politice și sociale, 2013 se prefigurează a fi și el un an în care evenimentele de pe scena politică suscită un interes ridicat pentru cetățeni.
Aceasta este una din concluziile cercetării realizate, la începutul lunii ianuarie, de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES cu privire la așteptările românilor de la anul politic 2013. Vă prezentăm mai jos câteva din rezultatele acestui studiu comparativ cu o cercetare similară realizată la finele anului 2011.

Românii se consideră interesați și bine informați cu privire la politică
Interesul pentru politică atinge cote ridicate – peste 70% dintre respondenți sunt interesați mulți și puțin de politică, doar un sfert se declară neinteresați de acest domeniu.
Peste 60% dintre români se consideră informați cu privire la politică, procent în creștere față de anul 2011. Principala sursă de informare cu privire la politică rămân posturile de televiziune (81%), urmate la mare distanță de internet (7%) și ziare (4%).

Preferințe politice
O treime dintre respondenți declară că au un  partid politic preferat, cu 5% mai mulți decât la sfârșitul anului 2011. 37% dintre participanții la studiu susțin că au și un om politic preferat, cu 9% mai mulți decât la cercetarea similară din 2011.
Unul din patru români recunoaște că, în ultimii 10 ani, a votat cu mai multe partide. Dintre aceștia, 53% au votat cu 2 partide, 30% cu 3 partide, 6% au votat cu 4 partide, iar 6% cu mai mult de 4 partide.

Predicții electorale ale românilor
Românii sunt consumatori ai datelor furnizate de sondajele de opinie, proporția lor crescând cu 10 procente până în ianuarie 2013, ajungând la 72%.
Estimările populației pentru PDL sunt semnificativ mai rezervate, în timp ce estimările populației pentru USL, așa cum este de așteptat, sunt semnificativ mai optimiste.
Peste 60% dintre români NU ar vota cu un partid nou înființat. Cei care sunt mai nehotărâți privind acest aspect spun că determinant în luarea deciziei ar fi membrii care alcătuiesc organizația și platforma/strategia politică a acestui, aici înregistrându-se o răsturnare de criterii față de anul 2011.

Așteptările privind evoluția partidelor în sondaje
Majoritatea românilor sunt de părere că PDL va scădea în sondaje – 50% (2011) și 40% (2013).
În general, despre UDMR, PRM, UNPR și PNȚCD, oamenii tind mai degrabă să afirme că acestea vor rămâne la fel în ceea ce privește preferințele reflectate în sondaje.
În ceea ce privește evoluția Uniunii Social Liberale în sondaje, cele două studii nu indică tendințe de schimbare foarte pronunțate.Procente relativ apropiate preconizează creșterea acestei alianțe în sondaje (33%), menținerea la același nivel (29%) sau scăderea în sondaje (29%).
Partidul înființat de patronul OTV, Dan Diaconescu, are, în continuare, șanse de a evolua pozitiv în statisticile preferinței de vot. 29% îi dau șanAnchorse să crească în sondaje, în 2013, același procent consideră că va scădea, iar 28% cred că va rămâne la fel.

Un alt președinte?
Peste jumătate dintre români (51%) cred că liderul USL, Crin Antonescu, are șanse să devină Președintele României.
Dacă în 2012, 70% dintre respondenți considerau că USL nu va reuși să îl suspende pe Traian Băsescu, la începutul lui 2013, doar 52% sunt convinși de acest lucru.

Opinii cu privire la principalele teme de dezbatere pe scena politică
Peste jumătate dintre români cred că numărul parlamentarilor nu va fi redus
68% dintre respondenți cred că Parlamentul va continua să funcționeze cu două Camere
Majoritatea românilor (52%) nu crec că, în 2013, se va realiza împărțirea pe regiuni a României, dar, comparative cu 2011, crește proporția celor care cred că acest lucru se va produce

Românii sunt optimiști
Optimismul populației a evoluat semnificativ (70% - 2013 față de 60% în 2012). Optimismul în creștere se reflectă și în modul în care oamenii se raportează la propria viață. Dacă în 2012, doar 32% dintre respondenți afirmau că pentru ei lucrurile vor evolua în bine, o astfel de convingere se manifestă mult mai pronunțat la începutul anului 2013 – 46%.

Intenții de vot
În ianuarie 2013, USL cunoaște o creștere semnificativă a intenției de vot, 62% față de 45% în 2011. În consecință, fostul partid de guvernământ – PDL – a scăzut cu zece procente - de la 27% în 2011 la 17% în 2013.

Previziuni privind principalele evenimente politice anunțate pentru 2013
74% dintre români sunt de părere că în anul 2013 se vor aduce modificări Constituției, iar 56% dintre aceștia sunt încrezători că alianța USL nu se va rupe.
65% dintre respondent cred că anul acesta se va adopta noua lege a sănătății.
51% dintre participanții la studiu cred că USL nu va reuși să crească nivelul de trai și să relanseze economia în 2013.

Jumătate dintre români nu cred că va funcționa coabitarea dintre Președinte și Premier.
Mai mult de jumătate dintre respondenți nu cred în obiectivul Guvernului de a readuce TVA la 19%
Românii sunt optimiști cu privire la reușita unui referendum de modificare a Constituției (53%), dar și în ceea ce privește rezistența țării în fața plății datoriei externe și altor obligații financiare ale statului (56%).


 
Caracteristicile cercetării:
Volumul eșantionului: 1.411 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național.
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,6%
Perioada anchetei: 10 ianuarie 2013

Mai multe informații găsiți în raportul de cercetare și în analiza datelor.


15 ianuarie, 2013

Cum au perceput românii anul politic 2012 ?



Unul dintre cei mai agitați ani din punct de vedere politic din ultimul deceniu, anul 2012 a fost marcat de schimbarea a trei guverne, de 3 scrutine electorale în mai puțin de 6 luni, dar și de mișcări sociale de amploare sau de scandaluri cu privire la integritatea unor miniștri sau a unor persoane propuse pentru funcții de înaltă demnitate publică.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat o cercetare cu privire la modul în care cetățenii au perceput evenimentele majore de pe scena politică în anul 2012.

În opinia respondenților participanți la studiul menționat, principalul eveniment politic al anului 2012 a fost referendumul pentru suspendarea Președintelui Traian Băsescu (35%).Următoarele evenimente cotate de respondenți drept marcante pentru scena politică în anul care a trecut au fost: învestirea noului guvern după alegeri (19%), de alegerile parlamentare (18%) și de schimbarea guvernului Ungureanu (13%).

Responsabilitatea pentru felul în care au mers lucrurile în România anului 2012 revine, potrivit respondenților participanți la acest studiu: autorităților române (la modul general) - 48%, poporului (18%), FMI (11%), dar și UniuniiEuropene (9%). 

Traian Băsescu este indicat de jumătate dintre respondenți drept vinovat, dintre oamenii politici, pentru ce a mers prost în anul 2012, urmat fiind de Victor Ponta – 13%, Emil Boc – 11% și Crin Antonescu – 6%.

Respondenții notează activitatea Guvernului Ungureanu cu note care ajung la o medie de 4,86, în timp ce notele pentru activitatea guvernării Ponta ating o medie de 6,15. 

Din perspectiva stării de spirit a populației, datele analizate de prezentul studiu arată că în 2012 evenimentele cheie care au marcat anul politic – alegerile locale și alegerile parlamentare – cresc proporția respondenților care apreciază pozitiv direcția în care merge țara. Totuși, optimismul general al românilor cu privire la viitor nu cunoaște variații semnificative în 2012 – media celor care se declară optimiști fiind de 47%. 

Totuși, când vine vorba despre predicțiile privind propriul nivel de trai de peste un an, 32% dintre persoanele intervievate consideră că peste un an vor trăi mai bine comparativ cu 20% câți spuneau acest lucru în decembrie 2011 cu privire la anul 2012.  În același timp, crește și aprecierea respondenților privind felul în care a fost anul încheiat pentru România: 21% dintre respondenți consideră că, în comparație cu 2011, anul 2012 a fost unul mai bun, în timp ce în 2011 doar 13% dădeau același răspuns când făceau o comparație cu anul precedent. Procentul românilor care consideră că anul care urmează va fi mai bun decât cel care se încheie se dublează în 2012 comparativ cu 2011, ajungând la 36%. 

Dincolo de optimism, românii continuă să fie nemulțumiți de modul în care trăiesc: 72% dintre ei afirmând că sunt mai degrabă nemulțumiți față de doar 28% care spun că sunt mulțumiți și foarte mulțumiți. 

Și în anul 2012, precum în 2011, îngrijorările împărtășite de cei mai mulți români au fost legate de pierderea sau nesiguranța locului de muncă, cu toate că se remarcă o ușoară atenuare a acestei îngrijorări pe parcursul anului scurs între realizarea celor două studii. O îngrijorare care se acutizează în 2012, în schimb, este cea privind starea politicii din România, care este văzută ca fiind în criză de către 17% dintre cei intervievați, această îngrijorare neapărând într-o proporție semnificativă în anul precedent.

În acest context, încrederea în instituțiile statului este una fluctuantă pe parcursul anului. Partidele politice câștigă, la nivelul încrederii, 13 procente din ianuarie până în decembrie. Instituțiile cu rol în siguranța cetățenilor sau a țării beneficiază de cote relative constant de încredere, pe parcursul anului 2012. În timp ce Armata pierde 3 procente la nivelul încrederii, în decembrie față de ianuarie 2012, Poliția și SRI câștigă fiecare câte 7 procente.
58% dintre persoanele intervievate susțin că prioritatea Guvernului USL în anul 2013 ar trebui să fie crearea locurilor de muncă. 16% consideră că prioritară este realizarea de investiții, în timp ce 10% consideră că guvernul ar trebui să își concentreze atenția asupra stării agriculturii. Cât privește politica externă, Guvernul USL ar trebui să se concentreze pe consolidarea relației cu Republica Federală Germania – 38%, în timp ce 20% dintre respondenți consideră că România ar trebui să aibă o relație mai bună cu Statele Unite ale Americii. Relațiile cu Rusia sunt considerate prioritare de 7% dintre cei intervievați.

În luna decembrie, opțiunile de vot ale cetățenilor sunt îndreptate spre: USL – 64%, PDL – 15%, PPDD – 9%, UDMR – 4%, PRM – 4% sau alt partid 4%.

Caracteristicile cercetării:
Volumul eșantionului: 1.383 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național.
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,7%
Perioada anchetei: 19-21 Decembrie 2012

Mai multe informații găsiți în raportulde cercetare și în analiza datelor.


01 ianuarie, 2013

2013.


A înțelege sau a schimba România?

 
Scriu de câțiva ani din viață, nu din cărți. Încerc să înțeleg ce se întâmplă cu noi și,  dacă se poate, să-i ajut și pe alții să înțeleagă. Uneori această muncă de hermeneut îți poate aduce satisfacții, prieteni, întâmplări minunate. Găsești oameni cu care rezonezi, oameni care se bucură că altcineva le confirmă o spaimă, o neliniște sau o emoție. Chiar și a descoperi că nu ești singur când gândești ceva este o mare, infinită bucurie. Uneori îi ajuți pe unii să iasă din singurătate și să se alăture unui grup, alteori trebuie să suporți dezamăgirea unora care nu suportă adevărul ori poate adevărul Tău și care ar vrea să minți (să Te minți) doar pentru că minciuna respectivă este un slogan politic bun sau un adevăr politic convenabil și călduț, un adevăr care poate fi tras ca o plasă de camuflaj peste o realitate care arată rău. 

 

Dacă încerci să cauți punctele de echilibru se poate întâmpla să sară cu topoarele pe tine extremiștii din ambele părți. La televizor, logica mioritică este să înjuri și să te deplasezi în direcția în care merge haita, nimeni nu mai dorește echilibru sau căutarea locului neutru unde ar putea să înflorească un gând, o idee. În noaptea de Revelion, prietenul meu Toni, un intelectual cu șapte decenii de viață trăite cu ochii deschiși, mă întreba cum se poate că emoția creează grupuri sau măcar mulțimi spontane, iar inteligența nu poate face lumea mai bună. Inteligența ar trebui să fie mai tare, ar trebui să reușescă niste construcții mai durabile, îmi mai spunea, plin de tristețe în glas, bătrânul profesor. Trăim într-o mare de superficialitate, într-un dezmăț al inconștienței și lipsei de responsabilitate pentru propriul destin istoric. Ne scăldăm în vulgaritate cu voluptatea cu care ar trebui să căutăm lumina pentru a ieși dintr-un tunel al întunericului orbitor. Nu ne cutremurăm de spaimă când nu găsim ieșirea sau în jurul nostru se moare absurd și inutil. Nici măcar nu tresărim când vedem că piața publică este inundată de un ocean de vorbea goale. Ne prefacem în fiecare zi, lăsând România să trăiască tot mai mult doar în amintirea celor deveniti deja bătrâni.  Personal, nu l-am crezut niciodată  pe filosoful care a spus că ”Filosofii nu au făcut decât să interpreteze lumea în diferite moduri, important este însă a o schimba”, dar trăiesc această parte din viață care mă face să cred tot mai mult că există perioade nefaste din viață când obsevi că viața se desface de reflecție, sau poate invers, și oamenii pot trăi vegetal, fără a se simți singuri fără lumina gândului și culturii, când prostia nu doare, din contră, devine tot mai exuberantă, dă poftă de viață și se urcă sus, tot mai sus, în ierarhia socială.

 

Frumos proiectul adoptat de câțiva prieteni jurnaliști la câteva televiziuni de știri ”Oameni care schimbă România”. Dar nu ajunge s-o spui, nici să amesteci oameni veritabili cu clovi, maneliști și prostituate. Ei, prietenii mei jurnaliști, au la o apăsare de buton posibilitatea de a nu mai promova căderea și decăderea României. Ei pot să nu mai promoveze urâtul și ar fi contribuția lor cea mai tare la o schimbare de mentalitate.

 

Poate voi continua să scriu, poate o să mă opresc într-o zi, dar dincolo de acestea, azi, în prima zi a lui 2013 m-am trezit cu un gând, gând pe care altădată l-aș fi considerat o barbarie. Îl spun, azi,  tuturor așa cum mi-a venit in minte: Să nu ne mai chinuim să înțelegem România, cred că trebuie să încercăm s-o schimbăm.

 

Anul 2013 ar putea fi un an al începutului schimbării adevărate pentru România.  La mulți ani!



Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...