08 martie, 2013

Pedepsește-o!


Prietene,
Astăzi să nu te deranjeze dacă Ea vrea să fie altfel, dacă vrea să fie macho, sau pragmatică, sau chiar combinația dintre aceste două defecte. Nu te supăra dacă va vrea să-ți dea ordine, nici dacă se va gândi să-ți facă ordine în viață. Poate va uita să-ți spună că te iubește, oricum o făcea mai des decât o meritai. Dacă se va arăta puternică, dură sau arogantă, ori poate obraznică fă-te că nu observi. Să nu te miri dacă o sa te contrazică la orice, dacă va pleca la meci, dacă va bea bere urât mirositoare și se va întoarce târziu acasă. Poate va vrea să-i respecți toate poftele, să nu te miri dacă îsi va lăsa chiloții sau ciorapii aruncați peste tot.
Las-o să poarte pantaloni și ținute office, iar dacă se va crede James Bond sau se va transforma într-un mic tiran, tu n-o opri.  
 
Las-o să tânjească  la altcineva, cu siguranța că tu o vei aștepta mereu acasă, răbdător și cuminte. Să nu nu te deranjeze dacă o s-o vezi că se uită peste ființe și lucruri ca și cum totul ar fi făcut să stea la picioarele ei, privește-o cu întelegere dacă va vorbi despre suflet în timp ce nu se va uita în ochii tăi. Las-o să înceapă toate propozițiile cu EU, nu-i reproșa nimic dacă o sa vezi ca i-a crescut un ego cât munții Carpați. Las-o să creadă că tu nu ai acces la marile valori și la marile idei ori neliniști contemporane, că tu și genderul tau nu aveți acces la aerul tare al înțelepciunii. Dacă se vrea razboinică, las-o, chiar dacă nu va reține decât victoriile facile din războiul domestic. Las-o sa fie egoistă, oricum nu i se potrivește asta, las-o să își dorească lucruri numai pentru Ea. Nu-i reproșa ceva, dacă eul ei va dori, nevrotic, s-o iubești nunai pe Ea, timp de o viață și, dacă se poate și în celelalte reîncarnări. Dacă o să vrea, accept să fiu scavul ei, ea, sarăcuța, acceptă asta de când se știe.
 
Prietene, las-o, dacă vrea, să se simtă barbat. Să înțeleagă și ea ce înseamnă să viețuiești trist, să nu ai ființă jertfelnică la infinit. Să nu poți iubi altceva mai mult decat eul de războinic închipuit, să nu poți să plângi, pentru că, nu-i așa,  nu se cuvine, deși te macină o sfâșietoare durere.    
 
 Las-o să se simtă bărbat, să vadă cum e, câtă de tristețe virilă, câtă singurătate orgolioasă poate să fie. Să înteleagă, în sfârșit, ca ea, Femeia, este imperfectă pentru că noi, jumătatea lor, suntem neterminați. Poate o să înțeleagă că nu sunt zeițe, doar pentru că noi, nu suntem zei. Poate va înțelege și ea că nu este  regină doar pentru că noi, bărbații lor, nu sunt regii pe care i-a visat, ci niște bieți sclavi numibieni îngenuchiați la picioarele lor.
 
Pedepsește-o cu povara de a fi bărbat, doar astăzi, când este 8 martie, ziua internațională a demagogiei și iubirii de carton.
 
  
 Dar, prietene, iubește-o în toate celelalte clipe ale celor 364 sa 365 de răsărituri și apusuri. Iubeste-o si protejeaz-o în toate zilele în care își doreste să fie bărbat.  Iubește-o în tot restul zilelor tale pentru că este singurul lucru pentru care nu va trebui să dai seamă la Judecata de Apoi, este singurul lucru pentru care nu trebuie să răspunzi la întrebarea de ce?

 La mulți ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...