01 ianuarie, 2013

2013.


A înțelege sau a schimba România?

 
Scriu de câțiva ani din viață, nu din cărți. Încerc să înțeleg ce se întâmplă cu noi și,  dacă se poate, să-i ajut și pe alții să înțeleagă. Uneori această muncă de hermeneut îți poate aduce satisfacții, prieteni, întâmplări minunate. Găsești oameni cu care rezonezi, oameni care se bucură că altcineva le confirmă o spaimă, o neliniște sau o emoție. Chiar și a descoperi că nu ești singur când gândești ceva este o mare, infinită bucurie. Uneori îi ajuți pe unii să iasă din singurătate și să se alăture unui grup, alteori trebuie să suporți dezamăgirea unora care nu suportă adevărul ori poate adevărul Tău și care ar vrea să minți (să Te minți) doar pentru că minciuna respectivă este un slogan politic bun sau un adevăr politic convenabil și călduț, un adevăr care poate fi tras ca o plasă de camuflaj peste o realitate care arată rău. 

 

Dacă încerci să cauți punctele de echilibru se poate întâmpla să sară cu topoarele pe tine extremiștii din ambele părți. La televizor, logica mioritică este să înjuri și să te deplasezi în direcția în care merge haita, nimeni nu mai dorește echilibru sau căutarea locului neutru unde ar putea să înflorească un gând, o idee. În noaptea de Revelion, prietenul meu Toni, un intelectual cu șapte decenii de viață trăite cu ochii deschiși, mă întreba cum se poate că emoția creează grupuri sau măcar mulțimi spontane, iar inteligența nu poate face lumea mai bună. Inteligența ar trebui să fie mai tare, ar trebui să reușescă niste construcții mai durabile, îmi mai spunea, plin de tristețe în glas, bătrânul profesor. Trăim într-o mare de superficialitate, într-un dezmăț al inconștienței și lipsei de responsabilitate pentru propriul destin istoric. Ne scăldăm în vulgaritate cu voluptatea cu care ar trebui să căutăm lumina pentru a ieși dintr-un tunel al întunericului orbitor. Nu ne cutremurăm de spaimă când nu găsim ieșirea sau în jurul nostru se moare absurd și inutil. Nici măcar nu tresărim când vedem că piața publică este inundată de un ocean de vorbea goale. Ne prefacem în fiecare zi, lăsând România să trăiască tot mai mult doar în amintirea celor deveniti deja bătrâni.  Personal, nu l-am crezut niciodată  pe filosoful care a spus că ”Filosofii nu au făcut decât să interpreteze lumea în diferite moduri, important este însă a o schimba”, dar trăiesc această parte din viață care mă face să cred tot mai mult că există perioade nefaste din viață când obsevi că viața se desface de reflecție, sau poate invers, și oamenii pot trăi vegetal, fără a se simți singuri fără lumina gândului și culturii, când prostia nu doare, din contră, devine tot mai exuberantă, dă poftă de viață și se urcă sus, tot mai sus, în ierarhia socială.

 

Frumos proiectul adoptat de câțiva prieteni jurnaliști la câteva televiziuni de știri ”Oameni care schimbă România”. Dar nu ajunge s-o spui, nici să amesteci oameni veritabili cu clovi, maneliști și prostituate. Ei, prietenii mei jurnaliști, au la o apăsare de buton posibilitatea de a nu mai promova căderea și decăderea României. Ei pot să nu mai promoveze urâtul și ar fi contribuția lor cea mai tare la o schimbare de mentalitate.

 

Poate voi continua să scriu, poate o să mă opresc într-o zi, dar dincolo de acestea, azi, în prima zi a lui 2013 m-am trezit cu un gând, gând pe care altădată l-aș fi considerat o barbarie. Îl spun, azi,  tuturor așa cum mi-a venit in minte: Să nu ne mai chinuim să înțelegem România, cred că trebuie să încercăm s-o schimbăm.

 

Anul 2013 ar putea fi un an al începutului schimbării adevărate pentru România.  La mulți ani!



11 comentarii:

  1. Romania nu va fi o tara NORMALA, daca are conducatori si jurnalisti anormali!

    Daca pana in 10 Ianuarie 2013, nu-i vedem si nu-i auzim vorbind pe Basescu, Crin, Zgonea, Ponta, Blaga, si toti ceilalti-- care vor primi SOLICITAREA mea -- despre aducerea la NORMALITATE, a actualului Parlament "monstruos", ca si pe jurnalstii care cereau 300 de parlamentari, luand de buna teapa lui Base din 2009, dupa 10 Ianuarie toti acestia vor trebui se fredoneze zilnic urmatorul distih parafrazat:

    "Mama noastra, la noi toti/ Romania, tara cu conducatori si jurnalisti tampiti si hoti"!
    SOLUTIA care li s-a prezentat primilor cinci (si care va fi prezentata tuturor) nu lasa loc la nicio "codeala", si poate fi vazuta mai jos:

    Pentru aducerea Parlamentului la Normalitate, Legea 35/2008 se modifica astfel:
    ///Se abroga aliniatele (10), (12), (13), (14), (15), (16) si (17), ale Art. 48.
    Articolul 48 se completeaza astfel:
    (18), dupa atribuirea mandatelor conform aliniatului (11), castigate cu peste 50% din voturile exprimate in colegii, se calculeaza atat totalul voturilor valabil exprimate, cat si voturile valabil exprimate obtinute de catre fiecare dintre competitorii politici;
    (19), voturile valabil exprimate pentru fiecare competitor politic, care a depasit pragul de 5%, se vor raporta la totalul voturilor valabil exprimate, si se va obtine procentul ce se cuvine fiecarui competitor politic, din numarul de mandate ramase dupa atribuirea acelora castigate in colegii cu peste 50%;
    (20), competitorii politici vor prezenta la BEC, lista ordonata a candidatilor de la 1 (unu) la “N”, a celor ce nu au obtinut in colegii peste 50%, lista stabilita de conducerea partidului sau aliantei, impreuna cu cei care au candidat, dintre care vor accede in Parlament un numar corespunzator procentului ce revine competitorului politic;
    (21), Listele stabilite de competitorii politici si prezentate BEC, vor fi transmise AEP, unde se vor pastra pe toata durata Legislaturii, iar posturile ce vor deveni vacante vor fi ocupate de cei aflati pe lista, in ordinea stabilita in lista, cu exceptia acelora, carora forurile de conducere ale partidelor sau aliantelor, le-a retras sustinerea politica!///

    Cu aceste modificari ale articolului 48, se realizeaza egalitatea intre numarul de colegii si numarul de parlamentari, iar colegiile in care nu exista parlamentari, vor primi un parlamentar din colegiile in vor fi doi parlamentari! Cei circa 117 parlamentari care depasesc numarul de colegii, pot fi asimilati cu “reusitii” fara loc la admiterea in licee!

    Mai mult, acesti "reusiti" fara loc vor completa locurile ce se vor vacanta pe pe toata durata legislaturii, EXCLUZAND, astfel, alegerile partiale!

    Solicitarea si SOLUTIA le-au fost transmise primilor cinci astfel:
    --lui Basescu, cu Scrisoarea Nr.26.209/27-12-2012; --lui Crin, cu Scrisoarea Nr.633/27-12-2012; --lui Zgonea, cu Scrisoarea Nr.3.697/27-12-2012; --lui Ponta, cu Scrisoarea Nr.19.582/ 27-12-2012; --lui Blaga, cu Scrisoarea Nr.162/28-12-2012.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca ne-ar ajuta sa ne regasim cu totii "bunul simt". Acesta include englezescul "common sense" dar este mai mult dacat acela, printre altele pentru ca este filtrat de constiinta fiecaruia; bun poate fi ceva diferit pentru fiecare dar societatea are nevoie de un nivel minim de moralitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. La Mulţi ani, domnule Dâncu!

    Mi-am regăsit o parte din gânduri în cele scrise de dumneavoastră. Două sunt însă punctele unde aş vrea să comentez.

    1. Profesorul şi prietenul Toni şi-a pus o cuvenită şi corectă întrebare despre inteligenţa care ratează. Şi, în opinia mea, ratează deoarece a ales să intre şi să joace pe terenul emoţionalilor superficiali. Iar atunci când te întovărăşeşti cu aceştia rămân urme foarte greu de şters. Când inteligentul optează să lupte cu armele rudimentarului, ba chiar şi cu cele ale prostului, el renunţă la rolul său natural.

    2. Spuneţi dumneavoastră că nu trebuie să ne chinuim să înţelegem România, ci să acţionăm direct întru schimbarea ei. Cum şi de ce să schimbi ceva ce nu înţelegi? Cred că aţi vrut să spuneţi că nu mai trebuie să avem înţelegere - în sensul de indulgenţă sau toleranţă - pentru chipul României actuale. Şi atunci totul capătă sens.
    Dar nu înainte ca inteligenţa să-şi revitalizeze menirea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru a schimba România trebuie să știm mai întâi unde vrem să ajungem. În atâția ani nu am reușit să trecem de acest punct. Schimbarea se poate produce, după ce ieșim din această împotmolire.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anul 2013,dincolo de speranta de mai bine va aduce foarte multe schimbari,eu spun,in mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani, domnule Dancu.

    RăspundețiȘtergere
  7. salut, ma intereseaza o oferta pentru postarea unui link pe acest site, astept raspuns. multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  8. Perspective destul de slabe pt schimbare.Intentiile bune au un mare handicap:tara este controlata de niste versati care s-au dedat la diferite strategii murdare care pot continua oricat,din timp ce constiinta a ajuns sa le suporte orice.Oamenii cu intentii bune se presupune ca au o oarecare etica si vor juca corect planul lor de schimbare,modernizare.Trisorii evident au un avantaj in fata conformistilor, a celor care respecta regulile si astfel vor avea castig de cauza in controlul asupra tarii.
    Trebuie niste schimbari organizatorice profunde,oamenii sa aiba senzatia reala a unui nou inceput,nu rocada dreapta-stanga,ci regionalizare inspre autonomie a regiunilor sau reinceperea Romaniei monarhice.Daca nu intelegem motivatiile tuturor vom gresi orice reteta de schimbare,trebuie sa intelegem si sa aplicam psihologia schimbarii.

    RăspundețiȘtergere
  9. Recent am primit prin email acest banc intitulat "Lectie de patriotism". EU una nu am mai putut ride asa cum nu am putut ride nici la bancurile produse in comunism si post-comunism pe care sotul meu le analiza in lucrarea lui de master. Realitatea e mult prea trista ...sau cel putin eu asta simt.

    "Sa presupunem ca...
    Guvernul acorda fiecaruia din noi cam 100.000 de roni.
    · Daca cheltuim acesti bani prin hypermarketuri, ei vor ajunge in China .
    · Daca cumparam benzina, vor ajunge la arabi.
    · Daca cumparam calculatoare, vor ajunge in India si Hong Kong .
    · Daca cumparam fructe si legume, vor ajunge in Turcia, Spania, Italia, Egipt sau Iran .
    · Daca cumparam autoturisme mici si economice, vor ajunge in Japonia sau Germania .
    · Daca cumparam unul din multele gadgeturi electronice, vor ajunge in Taiwan
    ...si nu vor ajuta cu NIMIC economia româneasca.
    Singura posibilitate de a pastra acesti bani acasa in Romania , este de a-i cheltui pe curve, gustosul vin românesc,
    sau pe tuica ...deoarece acestea sunt garantat produse autohtone!
    Eu asa incerc sa fac! ...Dar e cam greu sa-mi conving nevasta ca fac aceste lucruri numai din patriotism!"
    Fie ca succesul sa va fie tuturor macar pe masura eforturilor!
    cu respect,
    cristina p.

    RăspundețiȘtergere
  10. Excelent articol ! Cuvintele surprind extrem de dureroase realităţi, iar lecturarea lui ne eaduce l întrebarea iniţială: ÎNŢELEGEM SAU SCHIMBĂM ROMÂNIA ? :(

    RăspundețiȘtergere
  11. Şi daca o înţelegem, dar nu suntem capabili să o schimbam ...

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...