07 noiembrie, 2012

CU DOUĂ LUNI ÎNAINTE, ROMÂNII AU PREZIS CA OBAMA VA FI PREȘEDINTELE SUA




Românii au anticipat că Barack Obama va fi viitorul Președinte al Statelor Unite ale Americii.
Potrivit unei cercetări realizate de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, în luna septembrie 2012 „Românii anticipează toamna politică”, în care erau chestionați cu privire la anticipări legate de toamna politică din acest an, respondenții au anticipat că Barack Obama va câștiga scutinul.
Astfel 66% dintre persoanele intervievate au fost de părăre că alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie 2012 vor fi câștigate de Barack Obama, în timp ce Mitt Romney a fost văzut drept câștigător de 13% dintre acestea.
Barack Obama a fost văzut drept câștigătorul alegerilor de către tineri în proporție semnificativ mai ridicată decât de către persoanele trecute de vârsta de 35 de ani.
Cu cât sunt mai educați, cu atât respondenții i-au acordat șanse lui Romney în proporție mai ridicată. Persoanele cu studii medii au înclinat să îi acorde cel mai mari șanse dintre toți lui Obama, în timp ce aproape o treime dintre respondenții cu studii elementare nu s-au pronunțăt privind acest aspect.
Votanții lui Dan Diaconescu și ai lui Crin Antonescu sunt cei care au considerat în cea mai ridicată proporție că Mitt Romney ar putea câștiga alegerile prezindențiale din SUA, în timp ce votanții lui  Victor Ponta și ai Mihai Răzvan Ungureanu î-au acordat cele mai mari șanse lui Obama.
65% dintre cei participanții la cercetare au afirmat că și l-ar dori învingător pe Barack Obama, iar 10% au optat pentru Mitt Romney.
Susținătorii români ai lui Obama sunt mai degrabă: bărbații, tineri sub 35 de ani, persoanele cu studii medii, cei care locuiesc în mediul rural, au rezidența în Transilvania și Banat
Bărbații îl susțin pe Romney în proporție semnificativ mai ridicată decât femeile (65,5% vs. 63,8%), acestea din urmă fiind cele care, din nou, declară în proporție mai ridicată că nu au o preferință sau că nu știu pe cine susțin.
Totodată, este interesant de menționat faptul că susținătorii lui Barack Obama sunt în principal cetățeni care l-ar vota în funcția de Președinte al României pe Victor Ponta sau Traian Băsescu, în timp ce votanții lui Crin Antonescu se regăsesc în mai mică măsură printre cei care îl preferă pe Obama.
Respondenții
Catactristicile cercetării:
Volumul eșantionului: 1.312 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național.
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,8%
Perioada anchetei: 10 septembrie 2012


 

Aici puteţi descărca raportul de cercetarea ”Așteptări privind alegerile prezidențiale din SUA”.

 

Vasile DÎNCU,

Președinte

2 comentarii:

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...