20 aprilie, 2012

Legea conservării energiei culturale


În cultură nimic nu se pierde, ci totul se transformă, dintr-o formă în alta. Cred că dacă înlocuim natura cu cultura, în binecunoscuta lege,  nu greșim, obținem, în schimb, o lege a conservării energiei culturale. Evident, condiția este să avem parte de o cultură veritabilă.
Mesagerul de Cluj, în ultima lui variantă de apariție, a fost proiectul unuia dintre ultimii nebuni frumoși ai marilor orașe - prietenul meu Liviu Alexa și echipa lui de visători. A vrut să reînvie o tradiție care nu suntem siguri că a existat vreodată în orașul nostru,  devenit prea recent oraș românesc, dar această nebunie frumoasă a creat ea însăși o tradiție si o școală. Iubitori de povești,  și-au propus să spună oamenilor poveștile frumoase ale Clujului si Transilvaniei. Era o vreme în care nu te gândeai la piață, la cifre sau la costuri. Echipa de tineri entuziaști de la Citynews și coordonați de Elena Nicolae a reușit sa nască  o modă, o stare de vrăjire,  o energie pe care trustul de presă Transilvania Media Group o va transforma în produse mai adaptate timpului pe care îl trăim. Elena și colegii ei vor spune mai departe povești în imagini pe Transilvania L!VE și  vor  constitui nucleul unei team care va lansa un adevărat ziar quality, într-o presă care se tabloidizează amețitor, ziar care va încerca să nu fie doar robul actualității. Transilvania REPORTER va căuta să aducă oamenilor înțelesurile cele ascunse, să răspundă întrebărilor la care clipa cea fugitivă a televiziunii nu are timp, să fie un loc al nașterii unor curente de idei.
După principiul palimpsestului, peste suprafața pergamentului unde se mai văd tot mai greu slovele îngălbenite  din poveștile Mesagerului de fiecare săptămâna, zilnic vor reveni încolonate cuvintele noi din sufletele și mințile noastre. Cititorii vor putea sa intre în direct cu jurnaliștii pe Transilvania L!VE, iar dimineața vor putea citi ceea ce vor produce nopțile noastre de nesomn, îngrijorare sau speranță, concretizate sub forma cotidianului Transilvania REPORTER. Vom aduce acolo intelectualii Transilvaniei să vorbească despre lucrurile importante, scriitorii, artiștii, politicienii pe care-i respectăm, dar vom găzdui și ideile unor oameni pe care merită să-i cunoaștem, dar pe care încă nu-i știm. 
Totul va fi  acolo, nimic nu a plecat: noi suntem tot aici, dumneata, prietene cititor, ești tot acolo, credem că venim cu ceva mai bun, de fapt cu ceea ce meriți. Ceea ce este valoare, ceea ce a fost cultură din munca noastră, nu poate să piară, numai se transformă.
Multumesc, Elena! Închiderea cercului nu este întotdeauna soluția, uneori istoria pune straturi, unul peste altul, ca în principiul palimpsestului, construind astfel scara spre cer.  Vă mulțumesc vouă, jurnaliștilor care ați învățat să așterneți, săptămână de săptămână, povești despre oameni și locuri. Mulțam fain și o bere, Liviule cel nebun după povești! Mulțam, dragă cititorule! Din 2 mai vom fi tot împreună, dar mult mai des.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...