13 august, 2011

Bun găsit



Dragi prieteni,

Lipsesc de vreo trei luni din locul acesta unde v-am ademenit și unde am schimbat ganduri si emoții, ne-am sprijinit reciproc pe speranta că binele învinge și noi suntem de partea lui, că haosul este doar pasager și noi nu suntem parte a lui. Timp de aproape trei luni am trecut rar pe aici, acasă, pentru că m-am dedicat unui proiect care m-a extenuat intelectual și sufletește. Cand mă întîlnesc cu vreunul dintre visele mele caut să sacrific totul, din păcate, chiar și lucruri pe care nu aș avea dreptul să le sacrific.

Mă voi întoarce în scurt timp și voi încerca să vă redobândesc încrederea si să construim împreună măcar starea de bine care te invadează atunci când vezi că nu ești singur și măcar unul dintre semenii tăi vede steaua pe care o vezi și tu sau are o suferintă soră cu suferinta pe care încerci și tu s-o învingi. Poate voi începe alături de voi o nouă carte (asa cum am facut în ultimii ani), poate voi mai zugravi prin casă si voi prezenta o noua fața a blogului.

Nu stiu pe câți vă voi mai reintâlni aici după ce, cu sigurantă, ati deschis usa în multe zile si nu m-ati găsit aici, cu vreun nou text, cu vreo noua imagine.

M-am gandit să vin cu ceva de prin locurile pe unde am trebăluit pentru că nu te poți întoarce acasă cu mâna goală, poate doar cu sufletul gol, pentru a-l umple din nou și a te pregăti de o alta călătorie sau rătăcire printre străini.

Neavand ce aduce de-acolo, vă aduc in dar o poezie. Nu stiu dacă o să va placă tuturor, dar mie mi-a plăcut tare, odată, demult. Poetul Traian Furnea a murit de tanăr și ne-a lasat doar o legitimatie de poet iar eu nu am avut norocul să-l cunosc desi cred ca am trecut cel putin o data unul pe langa altul.

Mă bucur să va regasesc.


Traian Furnea - Scrisoare din tura libera


Lucrez, iubito, stiu
Îti va fi greu sa ma crezi
Si sa ma vezi altfel decât licean
Darunidu-ti trandafiri
Cu degetele pline
De creta si cerneala.

Stiu
Îti va fi greu sa ma crezi
Dar iata
Eu îti trimit si-o inimioara decupata
Din salopeta salopeta
Gradul cel mai înalt de seriozitate.

N-am la uzina un post de condus
Opt ore fluturi colorati
Din floare în floare
Lucrez la niste utilaje mari
Cât dragostea mea pentru tine, iubito,
Si le spal cu motorina
Le-ntretin cum se zice
Le spal cu mâinile mele mari cu care
T;i-am modelat rotund
Sânii tai mici
Cât înca erau calzi.

În pauza de masa le spun muncitorilor
Poezii
Si lor nu le vine sa creada
Ca eu le-am compus
Râd cu gura pâna la urechi
(Într-o zi maistrului cum a râs
I-a ramas slanina dupa ureche)

La vara voi da din nou examen
La facultate
Poate-am sa intru
Si-ntr-o vacanta o sa te caut.

Pâna atunci
Am adunat deja vreo sapte
Borcane goale de mustar
Aici se consuma mult mustar
Si fiecare ban marunt pe care-l am
Îl arunc înauntru.

Pe fiecare borcanas
Am lipit câte o eticheta
Pe care am scris
Cu cele mai sincere litere din lume

“Fonduri
Pentru regasirea
Mihaelei D”.




7 comentarii:

  1. Suntem tot aici. Vă aşteptam...
    LL

    RăspundețiȘtergere
  2. E adevarat,am deschis de multe ori usa si nu era nimic nou, fie ca erati plecat sau prins intre treburi mari si proiecte obosioare.. dar am gasit de fiecare data ceva de re-citit, un gand de rasucit pe alte parti, o confirmare ici pe colo ca nu mi-am pierdut directia, ca mai sunt si altii care simt si vad la fel cotidianul...e o forta a felului dvs de a comunica, si un talent,recunoc.nu credeam ca am sa va citesc in afara lecturilor"obligatorii" si, trebuie sa spun, aveti mai mult farmec asa.
    Va multumesc si apreciez ca mai gasiti o farama de timp si pentru coltul acesta de lume.
    La buna re-vedere

    RăspundețiȘtergere
  3. Prin Luduş trec marfare foarte lungi
    Ducând departe brazi şi-ngrăşăminte
    Degeaba fugi, nu poţi să le ajungi
    Şi nici nu poţi ca să le ieşi ’nainte

    RăspundețiȘtergere
  4. Ouau, mi-ati amintit de-un prieten vechi si,din pacate, de foarte scurta durata. Ne-am cunoscut si am stat la cateva sticle de vin pret de doar cateva zile, adunate in doua transe, daca nu ma insel. L-am cunoscut prin intermediul lui Calin Nemes, la care venise in vizita. Ni l-a prezentat (cercului nostru de prieteni) ca autorul celebrei poezii cu vanatoreasa, cantata de Liviu Tudan. Stiu ca i-am remarcat modestia combinata cu ironia exterm de inteligenta servita din varful buzelor. M-a uimit inteligenta, cultura si imaginatia lui. Nu-mi venea sa cred ca avea numai 12 clase. Mi-a daruit un exemplar din "Legitimatie de poet". Toate astea mi le amintesc acum datorita dvs. Recunosc, luat cu... toate, uitasem complet de un tip cu care avusesem doar o intilnire mult prea scurta. Nici nu stiam ca a murit. Eu am retinut o alta poezie de-a lui,pe care obisnuia s-o recite Calin prin spectacole.

    Da ia spune unde lucrezi
    Dumneata la papetarie sa traiti si
    Ce vinzi dumneata acolo la papetarie
    Eu vând creioane si gume si cerneala
    Caiete si harti si papusi sa traiti
    Si harti ziceai si harti ziceam
    Sa traiti si harta patriei
    Si harta patriei sa traiti atât
    Ne ajunge noteaza grefier

    Pentru vânzare de tara.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-am amintit, era si caricaturist

    RăspundețiȘtergere
  6. I found your web page perfect for my wants. It is made up of superb and useful posts. I've read most of them and received a great deal from them. To me, you're doing the very good perform. Carry on this. function at home In the finish, I would wish to thank you for producing such a good web pages.For the last couple of weeks, I managed to go although only some of posts you share here, but I locate them as particularly interesting and informative resources. Just want say thanks for the data you've shared. Regards!Cheers for sharing these ideas.Its good to study some post about this these days.

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...