27 iunie, 2010

Nașterea eroului (romanian style)


In România, nașterea unui erou este deja o rețetă mult mai simplă decât pe alte meleaguri. Acolo trebuie multi bani, echipe complicate si retețe complicate de marketing. Adică trebuie găsit un loc în liber în mintea publicului, o zonă neacoperită de alții. Se fabrică o rețetă de succes, găsită prin complicate studii de piață și analize serioase. Urmează bombardament mediatic și o poveste de succes la care publicul să lăcrimeze sau să poată crede că i s-ar fi putut întâmpla și lui. Meseriașii în PR si marketing au deja un portofoliu narativ testat.

La noi, este totul mult mai simplu. Eroul se naște din popor, nu vine din studiouri și nu este trimis de echipe de marketing. Apare ca un haiduc modern care de cele mai multe ori se prezintă ca singur împotriva statului. De ce? Simplu, pentrucă românii urăsc statul și mai ales ordinea. Statul le-ar putea periclita viața cu care s-au obisnuit, adică ceața, mlaștina, hoția, dezordinea sau lipsa de colaborare la valorile colective. Lupta cu statul nu este grea pentru viitorul erou, statul fiind atât de slab încât el există doar pe firmele cu stemă ale instituțiilor publice. Are funcționari grași, cu lefuri mari, pe care viitorul erou îi poate cumpăra cât ai zice pește.

A două conditie este să dea ceva de pomană, căci se știe, românul stă la poartă cu mâna întinsă. Becali a fost, când avea bani, un perfect plătitor de pomeni. Diaconescu, eroul cel mai nou, adună semnături pentru varianta Cojocaru, adică pentru o lege care va da fiecărui român cate 20.000 de euro. Nu contează că nu sunt bani, nici de pensii, statul trebuie să caute mai adânc în visterie.

Viitorul erou trebuie arestat macar pentru cîteva zile. Există, deja la Bucuresti, un tip care are cartoane și cariocca la el, cu care repede scrie Free Gigi sau Libertate pentru Dan. Televiziunile sunt pregătite să transmită în direct de la arest până ce viitorul erou iese în trimf. In momentul arestării mai este o condiție importantă: trebuie obligatoriu ca arestatul să anunțe că vrea să candideze la Presedintie, că aceasta este motivul pentru care a fost arestat. Nu șantajul, evaziunea fiscală sau răpirea unor oameni de pe stradă.

Viitorul erou trebuie să fie incult și grobian pentru că doar așa vorbește pre limba poporului. Trebuie să se ferească să aducă cumva a intelectual. Poporul urăște intelectualii fără bani si mercedesuri, iahturi sau avioane. Oameni slabi, să ne ferească D-zeu copiii de influența lor nefastă!

Ar trebuie să revenim la cnezate și voevodate dacă tot avem eroi. E păcat de Dumnezeu să lăsăm atâta amar de măreție fără de supuși personali.

Să ne trăiești Măria TA, îți multumim că exiști, Domnu Dan!


editorial pentru ofCorso

3 comentarii:

  1. MON CHER AMI & +

    Mes chers compatriots,
    SVP(s'il vous plaît !)!!!
    aici chestia cu TRESTIA :

    http://viorelpadina.wordpress.com/2010/06/27/vuvuzeala-versus-tromboneala/

    +
    http://www.dorintudoran.com/2010/06/27/centaurul-%c8%99i-interesul-telena%c8%9bional/
    +
    Vuvuzeala (II)(tot pe blogul domnului TUDORAN)

    ............................................................................................
    DREPTATE & ADEVAR(VP&DG) versus DEONTOLOGIE & IPOCRIZIE*(DT)
    ...........................................ps: categoria POLEMICI
    (intelege cine poate)
    cordialement,

    MERCI!
    petitPARIS

    PARIS

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca daca i-ati testa parametri de perceptie sociala, DD (sau DDD, ca acum e mare, dom'le!) nu ar depasi 15% incredere si nici 5% intentie de vot. Ceea ce e oricum mult dar nu periculos de mult... Din aste 5%, vreo 2%-3% le are de la DNA, gratie complicitatii absolut dezinteresate a unor procurori (apropos, cum Dumnezeu sa numesti pledoarie, sau cum s-o numi, chestia aia in care incepi sa te plangi: "Doamna judecator, tanti mama justitiei din Romania, prietenii lui Danutz m-a facut cap de rama..."). Si alte 2%-3% le are gratie miracolului secolului XX, televiziunea, ce a transmis ritualizarea victimizarii. Mediul si mesajul! Cum ar spune Bob Dylan, cate medii ii trebuie unui om, pana el sa se smulga din (conditia de) mediu?

    Ramane pana la urma o intrebare: a luat/pretins sau nu DDD ceva bani de la primarul aradean? Pe mine asta m-ar interesa ceva mai mult. Ca daca a luat e erou-haiduc, iar daca nu a luat e erou-cinstit! Iar daca a pretins dar nu a luat, e erou-pre/clarvazator... Sau functia asta e deja ocupata in organigrama? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. E adevărat. Dar răspunsul la întrebarea Unde este preşedintele-jucător? îl găsiţi numai pe
    http://taxapenonvaloareaadaugata.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...