16 mai, 2010

ROMÂNIA DE DINCOLO BUCUREȘTI



Bucurestiul este capitala, dar nu este România.

Altadată am scris, mai nervos, capitala noastră - orasul lor. Acum însă nu vreau să polemizez cu cineva, vreau să mă bucur aici pentru că CFR Cluj 1907 este campioana Romaniei la Fotbal. Pentru ardeleni (oameni care se prind mai greu): capitala fotbalului este Cluj Napoca, cel puțin până la anul!. Capitala handbalului este la Râmnicu Vâlcea si Constanța, iar cea a baschetul la Ploiești (deși era aproape să o readucem la Cluj).

Din momentul în care punga bugetului statului nu a mai fost dispusă să fie gaurită de către federații si ligile profesioniste, Bucureștiul nu mai este în stare să se organizeze. Este un semn, primul, că vechea ordine, stabilită pe vreme lui nea Nicu se prăbușește. Provincia se trezește, încet, încet, dar ireversibil. Sigur, doar un semn firav, mai este mult de lucru până să construim o României vie, diferită de ce avem acum: o capitală a monopolului puterii în jurul căreia se învârte o Provincie peticită, compusă din feudele unor baroni portocalii, roșii, albaștri sau rosu-alb-verzi.

Comunitățile subjugate din provincie au început să fluiere politicienii care încearcă să se bage în seamă pe stadioane, acesta fiind un lucru bun. In alte situații, clientelele de la primarii se solidarizează cu primarii prinși cu furatul si fac manifestații de sustinere, acesta fiind un lucru rău. Dar, una peste alta, cred că sportul dă un semn despre vitalitatea provinciei care a ajuns la concluzia că poate învinge Bucurestiul. Primul semn este bun chiar dacă pentru a câstiga, se foloseste încă de modelul bucureștean: importul de resurse. Următorul pas va trebui să fie cel al producerii de resurse interne pentru a câstiga.

Acum provincia învinge cu ajutorul unor sportivi crescuți în țări sau continente care furnizează mercenari: Portugalia, Brazilia, Argentina, Africa. Se termină banii și vom ajunge să ne organizăm în acest sens. Mii de copii din Cluj joacă deja fotbal, handbal sau baschet in scoli private și adorm noaptea cu tricorile de la Universitatea Cluj sau CFR 1907 sub pernă.

Am văzut, sâmbătă seara, în Gruia, douăzeci de mii de oameni fericiți. In Transilvania, dar și în alte orase din Provincie, se bucură și alții. Oameni care au obosit asteptând ca echipele bucureștene să facă ceva în Europa. Acum presa sportivă se va chinui vreo câteva săptămâni să pună sub semnul întrebării această victorie a noastră, a provincialilor. Asta este problema lor. Noi ne bucurăm că visul nostru de performanță legat de București a murit și începe o altă etapă.


Uneori trebuie să moară speranța pentru ca să poți vedea clar și să începi să trăiești.



cititi acest articol si altele in www.ofcorso.ro

8 comentarii:

  1. Clasamentul principalelor sporturi de echipa, locurile 1 si 2:
    fotbal masculin:Cluj, Urziceni
    fotbal feminin: Cluj, Targu-Mures
    handbal masculin: Constanta, Bucuresti
    handbal feminin: Rm. Valcea, Cluj
    baschet masculin: Ploiesti, Cluj
    baschet feminin: Targoviste, Arad
    volei masculin: Zalau, Bucuresti
    volei feminin: Galati, Constanta

    si o socoteala simpla:
    Cluj - 4 mentiuni
    Constanta - 2 mentiuni
    Bucuresti - 2 mentiuni

    sau inca una:
    Ardeal - 7 mentiuni
    Sud - 6 mentiuni
    Bucuresti - 2 mentiuni
    Moldova - 1 mentiune

    Concluzia: in sportul de echipa, performanta s-a mutat in Ardeal iar noua ei capitala se numeste Cluj. Felicitari, Cluj! Mediteaza, Bucuresti...

    RăspundețiȘtergere
  2. Lumea s-a bucurat pentru triumful CFR-ului nu doar in alte orase din Provincie, ci si in Paris :).

    RăspundețiȘtergere
  3. Cine o fi patronul CFR Cluj, ca nu reiese din articol.Becali? Borcea? Elefantu? Probabil o neintentionata omisiune.

    RăspundețiȘtergere
  4. E de apreciat ironia ultimului comentariu:

    pe langa "franari" sau alte apelative, suporterilor CFR li se mai spune si "unguri"... si singurul care a lasat un comentariu la articol a fost ... Levente (doar o simpla observatie, sper ca nu supara)

    In rest, inchei cu un "Hai U!" din inima... si un "Bravo, CFR!", cu jumate de gura, poate putin mai mult (animat probabil si de articol si de mandrie ardeleneasca)

    RăspundețiȘtergere
  5. e important ca exista o Romanie dincolo de Bucuresti!
    ...si perspectiva unui "bucurestean" http://vochin.gsp.ro/stiri/1187/de-ce-a-meritat-cfr-cluj-sa-ia-titlul-si-de-ce-n-ar-fi-meritat.htm

    RăspundețiȘtergere
  6. http://ciprianmihali.blogspot.com/2010/05/cluj-kolozsvar-memorii-ireconciliabile.html

    Gind la gind cu bucurie, Vasile!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu esti corect cand spui suporterilor CFR unguri! Si U CLuj este sustinut atat de romani cat si de unguri. Obisnuiti-va odata ca romanii si ungurii traiesc bine impreuna si ambele echipe sunt a Clujului fie ca va place fie ca nu!

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...