11 mai, 2010

REGE, PRESEDINTE, PREMIER



L-am revăzut pe Gheorghe Hagi, la Cluj, înconjurat de copii, sufocat de doritorii de autografe. Nu-l mai văzusem de câțiva ani. Ne-am adresat unul altuia cu pronume de polititețe, dar pentru că urma să-l văd și ziua următoare am constientizat că am o problemă. Cum mă adresez lui, cu ce formulă? Domule Hagi sună foarte prost, nu se poate să-I spui așa celui care te-a facut de zeci de ori să sari în sus de bucurie, să ieși pe stradă la demostrație, să bei nenumărate beri sau să te simți emoționat când se cânta tricolorul și el tinea mâna stransă pe tricoul din zona inimii, pentru a nu tremura de emoție. ”Domn” îi spun și portarului sau soferului de taxi care înjură de trei ori pe kilometru Guvernul și Parlamentul României. Nu pot să-I spun nici Gică, pentru că nu am avut norocul să copilăresc cu el sau să jucăm fotbal împreună. Cu atât ,mai puțin i-aș putea zice ”Măi, Gicane”, așa îi spun doar unii trepăduși care se laudă că sunt buni prieteni. Ar trebui poate să-i spunem Excelență căci a fost un mare maestru al domeniului său, un star, o minune.
Mi-am adus aminte că oamenii au găsit o formulă simplă: într-o țară de republicani, lui, și numai lui, i-au spus Regele. Suporterii au rezolvat-o simplu , politicienii le lăsaseră o rezervă , l-au izgonit pe rege în câteva rânduri , comuniștii, fesenistii, țăranistii sau peneliștii. Adică toți, cu sau fără frică de trecutul frumos din mintea oamenilor, s-au luptat să alunge regalitatea de mai multe ori din istoria noastră.
Regele fotbalului nostru a stat cu răbdare printre copii până a semnat ultimul tricou, carnețel sau hârtie de ciocolată recuperată în grabă. Culmea, doi bodyguarzi de la o firma din Cluj încercau să se bage în seamă, apărându-l. De cine să-l apere? De nemărginita iubire a copiilor? De tremurul discret al buzei de jos a femeilor care ar fi vrut să-l strângă în brate?


Cu un surâs venit de dincolo de lume, regele se înclina în fața piticilor și în fața copilăriei. Semna, zambea, îi așeza în poze. Pe cei mici îi lua în brațe, mamelor le zâmbea discret și vinovat. I-am confirmat că este important ceea ce face pentru că, azi, fotbalul nu mai are valoarea de evadarea din copilaria noastră. Mi-a spus că a făcut de câteva ori ocolul țării pentru că, azi, copiilor le lipseste un lucru esențial: maidanul. Pe vremea noastră era simplu să selectionezi fotbaliști, mi-a spus, toți jucam fotbal. Azi, copiii trebuie aduși la fotbal, momiți, vrăjiți. Cineva a spus că Guvernul nu mai face nimic, că a scos și orele de sport din programă, dar Regele a privit împăciuitor, pe deasupra de lume: toți trebuie să facem ceva pentru lumea noastră, Guvernul nu poate face totul. Hagi nu avea nici un război de dus, nici o revanșă. El are războiul lui, cu cei care nu înțeleg că fotbalul poate fi o școală, că fotbalul nu este o mahala în care dictează banii, șmenul și cooperativele sperțarilor.

Elvis has left the building! După câteva ore cu același zâmbet vinovat, de parcă își cerea scuze că există, Hagi și-a luat rămas bun de la toți cei care au rămas să-l mai privească în baza sportivă. S-a dus vreo cîțiva zeci de metri spre doi adolescenți timizi care stăteau departe, neavând curaj să se apropie de rege. Le-a intins mâna și le-a făcut cu ochii complice, semn că și el este ca ei, timid, retras, compleșit de obrăznicia unora din jur.

Mi-am adus aminte de familia regală a României. Nu-mi inspirau nici un respect până să-i cunosc. Fiu de graniceri din Țara Năsăudului, am avut în casa copilăriei, icoane cu Franz Josepf și alți împărați pe care-I slujiseră barbații din familia mea și nu am înțeles de la început valoarea simbolisticii monarhice pentru o Românie săracă, pustiită de lăcomia boierilor sau ferocitatea unei burghezii-căpușă.
Toți cei din familia regală au și acum un fel de evadare din timp. Pentru ei nu este prea devreme sau prea târziu. Impotriva evidențelor, a republicanismului vulgar sau veritabil, a sondajelor, ei cred într-o misiune care nu are legatura cu cantitatea de împotrivire sau devierile, istoric, deja consolidate. Se adresează unei lumi diferite si nu cedează. O seară petrecută cu ei era o iesire din timp, o excursie pe Câmpiile Elizee. Lumea despre care ei vorbesc pare că a murit, dar o reînvie cu grație și cu o credință care pare de pe altă lume. Nu se poate, majestate, ai vrea să zici, dar parcă nu îți vine pentru că nu poți rămâne stană de piatră și în acele clipe se naște vraja,poți crede și tu. Regalitatea pare un pod dinspre trecut spre viitor, o punte peste mocirlele cotidianității.


Uneori par naivi, par stângaci, ca albatrosul lui Baudelaire, împiedicați și fără de măreție pe puntea vasului, dar ei sunt mesajul unei alte lumi. O lume a valorilor pe care au ucis-o capitalismul si profitul, pe care a copiat-o burghezia timpurie sau o falsifică divertismentul televizual. Băiatul meu s-a apropiat de Gheorghe Hagi, a dat mâna cu el cu emoție si a primit un autograf. De câteva zile se uită din nou cu mine la fotbal, merge să joace, parcă a uitat de wrestlingul care-i ocupase tot orizontul. A uitat de America luptelor truncate.

Am pus in titlu si altceva decât cuvântul rege? Da, aveti dreptate!
In lumea lui, în lumea noastră, Hagi el este Regele. Lumea fotbalului este vulgară, este o bucată de Românie cotidiană. Acolo avem președinți, premieri, și miniștri. Președinte este Mircea Sandu și Premier Mitică Dragomir. Ministri sunt Becali, Iancu, Turcu, Mititelu, Penescu …

3 comentarii:

  1. Eu nu sunt atât de entuziast, nu cred în vedetele date de sport. Eu cred în oameni. Aş putea să-l apreciez pe Gică Hagi ca domnul Gheorghe Hagi, dar mai puţin ca pe Regele Fotbalului. Cred că meseria se confundă cu omul numai în domeniul artei, acolo unde omul se exprimă pe sine în meserie. Îmi plăcea foarte tare de Dobrin. Pe el l-aş fi numit rege... Era un rege al vieţii din cartier fără a fi vedetă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dobrin era fotbalistul-proletar, prin excelenta. Pentru el maidanul era Republica iar regulile jocului erau Constitutia... Justitia lui era simpla si se face in carciuma, alaturi de prieteni. Dobrin a jucat fotbal pana cand nu a mai putut. Si atunci s-a mutat pe banca, intai ca rezerva si apoi ca antrenor si, mai tarziu, in tribuna. Iar de curand in cer.

    Hagi a avut mereu alura regala. Talentul lui fantastic avea mereu ceva sofisticat si aparea intr-o lumina aparte... Hagi supunea orice adversar si uneori isi ingenunchea si coechipierii (doar el i-a facut cavaleri pe Raducioiu sau Lacatus). Nu era umilinta, era acceptarea unei realitati neconditionate, asemeni monarhiei. Si ca o ultima dovada, in momentul retragerii, cand a fost intrebat daca nu e tentat sa continue, a raspuns cu un aer firesc "ce, vreti sa ma vedeti rezerva?". Nu, nu era un final demn de un rege...

    Doua atitudini contrastante, o singura iubire, fotbalul. Nu pot sa aleg intre ei, amandoi mi-au colorat noptile, mi-au dat sperante cand totul parea pierdut si mi le-au naruit cand eram mai sigur ca oricand. Totusi, ca un republican convins, cred ca iubirea lui Dobrin era ceva mai sincera...

    RăspundețiȘtergere
  3. CRIMA SI PEDEAPSA !
    Va rog sa publicati acest articol . El apare pe toate bloguriule politicienilor cu….escu , Iliescu, Voiculescu, Constantinescu si poate a fost citit si de basescu.
    Am speranta sa intereseze pe cititorii blogului dumneavoastra.

    DECE AI PUNE SARKOZI CATUSE LUI BASESCU ?
    ( DE LA 20 ANI LA INCHISOARE PE VIATA )
    Inainte de a pleca spre Rouen am stat doua zile la Paris. Am petrcut cateva ore la PRESS CLUB DE FRANCE unde am intalnit printre altii cativa ziaristi japonezi stationati in capitalla
    franceza. Dupa careva pahare discutia sa aprins. Subiectul principal : Redeschiderea dosarului de Rouen. Dosarul se refera la incendiul urias din portul de la Sena cand actualul presedinta a incendiat 37 de nave , plus nava pe care o comanda. Apoi dupa ani apare la un post de TV beat si povesteste plin de nonsalanta cum a falsificat probele inseland autoritatile
    franceze. Intrebarea la care incercam sa dam raspuns dece Sarkozi , presedintele francez
    care a facut totul sa acopere urmele, sa hotarat peste noapte sa-i puna catusele pentru un termen lung. Intradevar daca este gasit vinovat Basescu poate lua intre 20 de ani de puscarie si inchisoare pe viata.
    Auzind discutia sa apropiat de bar un lup vechi al ziaristici de la Le Monde pe care il stiam de pe vremea cand era corespondent la Tokio. EL nu numai ca a facut lumina in acest caz dar
    a desvaluit o noua crima a piratului de la Bucuresti. O palma pe care presedintintele Frantei nu o va ierta niciodata si abia asteapta sa o dea inapoi.
    LOVITURA MILITARA DIN CIAD PREGATITA LA BUCURESTI
    ( Intalnirea lui Basescu cu seful rebelilor Colonelul Mahamat Abbo Sileck la Constanta,Tabere militare inpanzesc teritoriul romanesc, , Intalnire cu membri romani ai LegiuniI Straine, Vizita de doau zile la fabrica de arme Cugir., Transporturi uriase de arme romesti catre Libiia de unde ajung in Ciad, , Intelegere secreta Basescu – Kadaffi
    Rebeliunea din Ciad, pusă la cale în Romania .stire preluata de agenţii de ştiri precum Associated Press, AFP sau Reuters.
“Comandantul „Alliance Nationale de la Resistance” din Ciad (ANR – Alianţa Naţională pentru Rezistenţă), colonelul Mahamat Abbo Sileck, s-a plimbat, săptămâna trecută, nestingherit, prin România. 
Războiul civil din Ciad se poartă cu arme româneşti, dezvăluie liderul ANR, cea mai importantă facţiune rebelă de pe teritoriul Ciadului.”
 REBELIUNEA INDREPTATA IMPOTRIVA PRESEDINTELUI IDRIISS DEBY SPRIJINIT DE FORTELE DE INTERVENTIE FRANCEZE.
    REUTERS : Sambata 2 februarie 2008, forte rebele inarmate cu arme romanesti preluate din Libia au patruns in capitala Ciadului, N’Djamena, pe care au parasit-o dupa doua zile de lupte intense cu armata guvernamentala si forta de interventie franceza (”Epervier Force”).
    Bilantul: 160 de morti si 1000 de raniti, potrivit datelor Crucii Rosii Internationale. Ultima incursiune a rebelilor in N’Djamena s-a soldat cu un mare numar de refugiati: sute de mii de locuitori ai Ciadului s-au indreptat spre granita cu Camerunul vecin. Franta a incercat sa intruneasca, intr-o sesiune de urgenta, Consiliul de Securitate al ONU, Presedintele Nicolas Sarkozy a anuntat imediat ca Franta “isi va face datoria”
    RAZBOIUL ROMANO FRANCEZ DIN AFRICA
    Presedintele Sarkozi nu a ezitat sa trimita avioane de lupta franceze care au bombardat, in cateva randuri, coloanele de rebeli inarmate de Romtehnica si conduse de fosti membrii ai legiunii straine antrenate in Romania,
    Razboiul romano francez sa transformat intr-un razboi intre Sarkozi si Basescu si se pare ca este castigate de partea franceza. Redeschiderea
    dosarului Basescu de la Rouen este o faza finala a acestui conflict. Se pare
    ca zilele in libertate a presedintelui roman sunt numarate.
    Corespondenta speciala pentru Nipon Press dela Paris
    Robert Horvath -Deva
    http://devanewyork.blogspot.com/
    http://www.devagallery.com/
    ACEST ARTICOL A FOST REMIS AMBASADEI FRANCEZE DE LA BUCURESTI.

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...