19 aprilie, 2010

Cea mai ravnită carte a Targului Gaudeamus


Recorduri şi câştigători la Târgul Gaudeamus

Cea mai râvnită carte a târgului încheiat ieri este “Patrie de unică folosinţă”, a sociologului clujean Vasile Dâncu.
Un record de vizitatori a înregistrat şi anul acesta Târgul de Carte Gaudeamus, care a avut loc între 14 şi 18 aprilie în Piaţa Unirii din Cluj. Circa 17.000 de clujeni au trecut pe la cele 83 de standuri ale editurilor, difuzorilor de carte, universităţilor şi distribuitorilor de muzică din toată ţara. Organizatorii s-au declarat mulţumiţi, expozanţii la fel, iar vizitatorii au plecat acasă cu noutăţi editoriale, dar şi cu cărţi pe care le “vânau” de mai mult timp.



Ieri la prânz, înainte de închiderea evenimentului, au fost decernate Trofeele Gaudeamus şi celelalte distincţii ale evenimentelor conexe târgului. Premiul I a revenit Grupului Editorial Humanitas, Premiul II Editurii Rao, iar Premiul III Grupului Editorial Art.



Trofeele au fost acordate prin votul publicului, care a desemnat drept “Cea mai râvnită carte” un volum semnat de un clujean: “Patrie de unică folosinţă”, al sociologului şi publicistului Vasile Sebastian Dâncu. “Patrie de unică folosinţă – eseuri de sociologie critică”, apărut de curând la Editura RAO, cuprinde o multitudine de scrieri ale lui Vasile Dâncu pe cele mai variate teme: de la fotbal şi analiza versurilor trupei Paraziţii până la decriptarea celor mai complexe comportamente sociale. Editura Comunicare.ro – SNSPA a obţinut Diploma dedicată universităţilor participante la târg, iar editorialistului ZIUA DE CLUJ, Octavian Hoandră, i s-a acordat o Diplomă de Excelenţă pentru contribuţia avută la realizarea celor 11 ediţii clujene ale Târgului Gaudeamus.



Organizatorii au anunţat şi câştigătorii fazei zonale a Concursului Naţional de Lectură “Mircea Nedelciu”, dedicat liceenilor. Anul acesta, Ana Maria Beleiu, de la Colegiul Naţional “G. Bariţiu”, va participa la faza naţională a concursului. Alina Ciortea, de la Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”, a luat locul II, iar Roxana Chiorean, tot de la “Bariţiu” – locul III. “Expozanţii sunt eroii timpurilor noastre”, a remarcat glumind directorul târgului, Vladimir Epstein, care a mulţumit editorilor şi clujenilor pentru succesul ediţiei de la Cluj.



1.500 de volume pentru biblioteci săteşti



“Cărţile se întorc acasă” a fost unul din cele mai importante proiecte conexe ale Târgului de Carte Gaudeamus. Acesta continuă un mai vechi eveniment, numit “Coşul Târgului”, destinat donaţiilor făcute de vizitatori şi expozanţi. Odată cu extinderea sa, proiectul se va desfăşura de-a lungul a trei ani, cărţile donate urmând să fie oferite bibliotecilor din mediul rural, care nu au fonduri pentru achiziţii.



Până duminică la prânz, la Târgul Gaudeamus de la Cluj au fost donate circa 1.500 de volume, care vor intra în patrimoniul bibliotecilor din Geaca, Mintiu Gherlii, Fizeşu Gherlii din judeţul Cluj, Ichiu şi Sebeş din judeţul Alba. Bibliotecara din Ichiu, prezentă la ceremonia de final a târgului, a mulţumit donatorilor. “Mă bucur că de acum nu va mai trebui să ridic din umeri când cititorii mei îmi vor solicita o noutate editorială, pe care până acum nu o aveam în bibliotecă”, a spus ea.



De altfel, preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus de la Cluj, Zorin Diaconescu, a precizat că proporţional numărul de cititori este mai mare în mediul rural decât în cel urban.



Claudiu GROZA claudiugroza@ziuadecj.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...