27 martie, 2010

RAPORT IRES - PERCEPTIA CORUPTIEI IN ROMANIA

CITITI PE WWW.IRES.COM.RO




2 comentarii:

  1. Tot pentru Basescu? ;) Asta s-ar putea numi o rautate, asa ca imi cer iertare... Felicitari pentru frecventa cu care oferiti publicului rapoarte de cercetare! De data asta si raportul de cercetare arata ceva mai bine...

    Pun si eu niste intrebari:
    Ce parere aveti de distanta dintre corupria reala si cea perceputa?

    A devenit coruptia unul dintre filtrele prin care percepem realitatea, unul dintre valurile care o inconjoara si care, pana la urma, distorsioneaza perceptia?

    Nu vi se pare ca la noi institutiile se nasc gata "corupte"? Ca tot ce apare si activeaza intr-un mediu in care exista coruptie nu mai beneficiaza de prezumtia de ...incoruptibilitate?

    Si, ca efect al supramediatizarii nesustinute de reactii pe masura ale justitiei, s-ar putea ca, la un moment dat, coruptia sa devina un subiect secundar pe agenda publica? Sa ne saturam de coruptie fara corupti?

    Am si eu raspunsurile mele dar as vrea sa aflu si opinia Dvs...

    RăspundețiȘtergere
  2. @RADU

    Distanta exista, nu stim cat este de mare dar nu cred ca Romania este pe locul acele din clasamentul Transparency International. Totusi, coruptia este un filtru, exact asa cum spuneti, care ne alimenteaza anomia sociala, pesimismul si lipsa de initiativa. Efectul imaginii coruptiei omniprezente este paralizant si face ca aceasta profestie sa se autorealizeze. Vedeti ca majoritatea celor care dau ceva, dau fara sa li se ceara ... asa stiu ei ca trebuie. Constructia institutionala se face (REFACE, dupa fiecare alegeri) cu gandul la craerea unei retele de influente si sursa de castig pentru partid sau sinec uristii lui. Institutiile se nasc gata defecte, nu stiu daca sunt corupte dar este clar ca nu functioneaza conform scopului societal.
    Deja coruptia este un subiect de fundal, o stire care nu mai impresioneaza pe nimeni. In plus, au aparut comunitati delicvente, a se vedea demonstratiile de sprijin pentru Gutau, Solomon sau Anghel, primarii arestati.

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...