13 ianuarie, 2009

Jurnal

Efectul TOLEA CIUMAC în politică și capcana pentru PSD

Decapitarea ministrului Gabriel Oprea pune un diagnostic pe momentul politic. Sistemul politic românesc este bolnav si grupurile de interese au invadat viața politică. Atacul unor structuri ale siguranței statului de către crima organizată este semnul transformării statutului si pierderii manopolului violentei legitime pe care-l are statul, cum zice Max Weber, dar mai ales piederea autorității si functiile de asigurare a ordinii si justitiei sociale. Convoiul de 2000 interlopi si cetateni din Craiova, de la inmormantarea lui Caiac, transmis in direct la televiuni, a arătat un model in care acolo unde instituțiile statului renuntă la atributiile de ordine publica si siguranta cetateamnului, în locul lor aceste atributii sunt preluate de lumea interlopă si grupurile de interese. Politia si politica din unele orase sunt in conexiune cu grupuri de interese, aceasta fiind una din semnificațiile luptei impotriva generalului Virgil Ardelean. Cu generalul Ardelean la interne, in funcție de control intern, interlopii politicii nu ar fi reusit să-și promoveze in functii de conducere, mai ales la inspectoratele judetene, politisti corupți sau afiliati unor grupuri de interese. După ce Dragnea a reusit să impuna aberatia controlului total al judetelor prin Președinte de Consiliu Judetean si Prefect de la acelasi partid, lucru acceptat si de PDL, ce mai lipseste din ecuatia controlului total al resurselor unui judet? E simplu, seful inspectoratului judetean de politie pus de grupurile de interese . Lucrare perfectă, ecranaj total.
***
L-am vazut si pe Vanghelie trimitind la presa armaghedoane (rimează cu vanghelioane) prin intermediul finului său Stochiță cu aberatii despre Grupul de la Cluj si un complot pentru ruperea unității de monolit a PSD. Această aberatie, lansată si pe un armaghedon distribuit de un jurnalist de la o televiziune prietena, arată lipsa de inspiratie a marelui inchizitor, moralist si păzitor al identității PSD care este Marian Grămăticul. L-am vazut acuzând de coruptie un vicepresedinte de la Ilfov, il vad cărând stindardul luptei anti-Băsescu si nu pot observa o grozavă nepotrivire: niciodată PD (si nici PDL) nu a pus un adversar serios pentru marele lider din sectorul 5, mereu a avut cel mai slab candidat . A avut un candidat femeie sau un tânar fără notorietate si fără experienta . Nu cumva el este bufonul care simulează lupta cu Presedintele si, prin aceasta, o devalorizează?

Nu pot să nu mă mir cum liderii PSD nu observă capcana pe care le-o intinde grupul celor s-au opus aliantei cu PDL. Acestia se luptă să distrugă alianta si caută soluții pentru crea un scandal din care PSD sa iasă de la guvernare pentru ca sa fie posibilă o bătălie cu Traian Basescu in toamnă, alaturi de PNL si UDMR. Capcana este că atacându-l mereu pe Basescu si Boc, PSD iși sabotează propria guvernare. Cine este interesat să se rupă coalitia de guvernare? Poate doar cei care au incă proiectul cu PNL, proiect in care liberalii i-au trădat in seara alegerilor. Ce alt sens are vânatoarea de simpatizanti PDL in PSD, dacă PSD si PNL sunt intr-un proiect politic comun, poate doar cautarea efectul de semana o neincredere care va exploda apoi prin ruperea coalitiei.
Obsesia ca Băsescu vrea sa rupa PSD este deja o tâmpenie veche si e repetată de prea mult timp ca sa mai reziste ca explicatie. Dar daca este repetată insistent, ea ar putea deveni realitate în cazul in care s-ar pune problema unui scandal in coalitia de guvernare si PSDul ar trebui sa plece. In sociologie, acest fenomen se numeste profetie care se autorealizează.
***
Ce sa mai spun de tâmpenia cu Grupul de la Cluj care vrea sa rupă PSD? Numai inteligența unor cretini poate agita acest pericol după ce Ioan Rus si cu mine ne-am dat demisiile din toate functiile, nu am candidat, am revenit la meseriile noastre si ne simtim foarte bine așa. Unii fosti colegi de proiect si-au pus cenusa in cap si au spus că Grupul nu exista si nici n-a existat vreodată. Au fost iertati. Hotilor inteleg să le fie frică de Virgil Ardeleanu, dar de reformă sau modernizare politică, de descentralizare sau de autonomie decizională in administratia locală cine să se mai sperie? Ele au fost ingropate si a ramas doar ura unora care si-au pierdut functiile sau complexul celor fabricati de minirevolta de la Congresul din 2005. Ce să intelegem din invocarea Grupului de la Cluj chiar in conditiile in care ne-am lasat la vatră? Că este nevoie de noi, spaima si ura celor care ne invocă ar trebui să ne mobilizeze? Multumim pentru atentionare, ne gândim.
***
Gabriel Oprea a plecat cu demnitate din functia de ministru dar cei care aplaudă victoria unor politicieni contestati nu de mult de toată lumea vor ajunge in scurt timp sa regrete că nepăsarea noastra a produs in politică mici monștri pe care societatea i-a scapat de sub control. I-am vazut des la televizor si ne-au devenit familiari, simpatici. Unii aveau dosare penale barosane dar in bulibaseala noastra nu mai stim cine este vinovat si cine nu. Altii erau agramati si fara scoală, dar presa i-a promovat pentru a lovi in partidele din care veneau, sau pentru a face spectacol. La noi, politicienii, este insa principala vină. Am populat lumea politică cu personaje bizare si acestea incep sa ia controlul. Numesc acesta efectul Tolea Ciumac, ca sa nu îi spun Frankenstein. Dan Diaconescu l-a creat pe Tolea, in dispretul decentei televizuale, iar intr-o seara, in direct, creatia lui l-a ridicat pe sus și l-a dus la tomberon. Multi din cei pentru care s-a creat un uninominal stâmb, falsificat, deja asteaptă cu tomberoanele la usa politicienilor spilcuiti, marii lideri politici ai momentului.

***
O ultimă remarcă, este păcat că social democratii, colegii mei, nu se concentrează, de exemplu, pe explicarea proiectului privind interzicerea cumulului dintre salar si pensie. Dincolo de lipsa de strategie, de greselile de comunicare, de graba cu care s-a facut, este un proiect corect care deseneaza o parte din viitorul Romaniei. Trebuie sa-i sprijinim pe pensionarii utili, dar schimbul de generatii nu se poate face dacă majoritatea posturilor sunt ocupate iar absolventii pleacă in străinatate pentru locuri de muncă. Este încă un front de lupta impotriva aliantei PSD-PDL, atac ce vine tot din partea celor care vor PSD-ul plecat din Guvern. Ministrii PSD din Guvern ar trebui să il sprijine consistent pe Marian Sârbu, măcar in fata contestările acestui proiect din interiorul PSD, contestări care se inmulțesc. Mă tem că Guvernul nu va rezista presiunii venite de peste tot si va renunta la acest proiect.
Trag speranta că prietenii mei pesediști din Guvern vor putea, in fine, să lucreze la capacitatea lor maximă si nu vor mai fi atacați din interior, in numele interesului de partid. Daca nu vor fi solidari intre ei, dacă vor ceda usor comisarilor politici, vor fi eliminati sub diverse pretexte. Cel mai mare păcat va fi acela că stau la masa guvernului cu pedelistii. Competenta celor mai multi dintre ei, pe majoritatea îi cunosc foarte bune, este singura modalitate de a arata o altă față a PSD. Si Romania ar avea doar de câstigat...
Am folosit un limbaj decent?

9 comentarii:

  1. In opinia mea, PSD-ul sufera de lipsa unui leadership puternic. Sa fim seriosi, Geoana nu are nici carisma lui Tony Blair si nici expertiza economica a lui Brown -laburisti cu care inteleg ca PSD-ului i-ar placea sa se asemene. Nu sunt membru al acestui partid, insa orientarea mea ideologica este stanga. Unii dintre presedintii locali ai PSD pot fi buni soldati, adica sa aduca voturi, asta nu inseamna insa ca sunt calificati si au expertiza pentru a conduce o tara. Uneori a fi un bun soldat e o recompensa suficienta si unora dintre ei nu ar trebui sa li se permita sa pretinda mai mult. Ei sau ciracilor lor :) Acesti despoti locali de stanga (nu despoti luminati insa) sunt motivul pentru care nu o sa votez niciodata PSD-ul, desi ma duc la vot de fiecare data. Domnul Geoana ar trebui sa practice alt tip de leadersip altfel ma tem ca ruptura devine inevitabila.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ma asteptam sa il aparati pe Ardelean. Sincer, nu stiu cum sa il "apuc" pe domnul asta: pare uns cu toate alifiile dar nici nu pare foarte departe de imaginea "militeanului" (adica mai greoi in exprimare si cam...slugoi). Si, sincer, cam aceeasi parere o am si despre Gabriel Oprea.

    Pe de alta parte nu apreciez ceea ce a facut Geoana si ceilalti. O lamurile asupra fiecarui nume propus de Oprea era suficienta si denota mai multa inteligenta decat taierea... de la radacina. Si teama mi-e ca nu e departe nici "Goe ana" de momentul asta!

    Ce face(m cu) PSD? Incotro se duce? Cine mai e social-democrat pe acolo? Si cine mai vrea reforma in partid? Se pot defiinta organizatii judetene cu nonsalanta cu care se sting tigarile in scrumiera? La ce mai foloseste statutul? Willy Brandt, Olof Palme, Bruno Kreisky sau Anthony Giddens mai reprezinta ceva pentru liderii PSD sau sunt doar niste nume greu de pronuntat pe care le-au auzit pe holurile de la Bruxelles. Probabil jucatori la Anderlecht...

    RăspundețiȘtergere
  3. bine ati revenit domnule profesor, LA MULTI ANI de comentarii pe blogosfera ...
    incep cu finalul :)
    nu comentez limbajul dar m-as mira ca cineva sa va acuze de indecenta in limbaj....
    Ma inteb daca domnul Geoana joaca sah sau stie doar mutarile?
    El ce bucura acum ca a salvat regina sacrificand nebunul insa eu cred ca urmatoarea mutare va fi mat!
    In rest ... numai de bine

    RăspundețiȘtergere
  4. Guvernul
    Un trandafir; Trei trandafiri;
    O grădină carnaval!
    Lumea tremură de criză,
    Grădinarii sunt la bal.

    Se lovesc cu cozi de sape,
    Se pripesc şi se prostesc,
    Se aleg, se dau afară,
    Sub drapelul românesc...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma abtin de la un comentariu firesc si anume de ce un om pe care-l stimez si de la care am atatea asteptari nu poate sa treaca peste niste lupte din partid si sa vada invederat ce se intampla. Domnule Dancu, in primul rand presedintele Basescu vrea intr-adevar sa-si mareasca puterile cu orice pret iar tot sistemul institutional nu pare a fi decat ceva care sa-i serveasca acestui scop. Eu nu acuz Grupul de la Cluj, pe care-l stimez de altfel foarte mult, ci dimpotriva, imi mentin o rezerva totala fata de actiunile lui Basescu. Cu siguranta, poate ca aveti dreptate si efectele de tip Frankestein ale uninomonalului vin sa isi distruga creatorii indirecti, politicienii spilcuiti. Creatorii micilor monstri au fost cei care i-au lasat sa parvina in numele banilor. Adica unora le convenea sa faca pe lorzii in timp ce Marean Vanghelie scotea banii de ciubuc, gogosi si apa minerala. Iar acum el isi cere tainul in dulcele stil pseudo-orinetalo-tiganesc. Mare pacat dar cine a gresit mai mult? El sau cei care i-a permis, printre altii sa parvina?
    Eu va intreb de ce nu ii ajutati mai mult pe colegii dvs. din Guvern? De ce lasati doar liderii de organizatii sa impuna oameni dupa modelul Dragnea?
    As vrea sa spun mai multe dar cred ca deocamdata ar trebui sa le dam o sansa colegilor si prietenilor din Guvern fara a-i critica.
    Inchei prin a va reaminti ca frica de care vorbiti si in numele careia anumiti oameni din PSD si PNL fac front comun, nu e deloc de ignorat.
    Las discutia deschisa si sper ca ma veti ajuta sa gasesc si eu raspunsurile corecte la intrebarile care ma framanta.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pana in final, nu e clar cum un stat condus de o birocratie incompetenta e preferabil unei sume de judete conduse fiecare de mafia ei. Nu exista, pana la urma, autoritate mai legitima decat alta, in aceasta ecuatie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnule Dancu, indiferent de unitatea partidului si alte asemenea traznai cu parfum iliescian, va rog sa considerati foarte serios crearea unui nou pol de stanga, in conditiile in care, asa cum aratati si dvs. PSD este confiscat de o pleiada de personaje fara anvergura, ca sa nu zic grotesti si care perpeteueaza tot ceea e mai urat in Romania de azi: coruptie, clientelism, vedetism ieftin, superficialitate. Vreau sa va asigur ca exista in tara o masa critica de oameni cu viziune social-democrata moderna, care nu se regasesc cu nici un chip in valorile PSD. Cu stima, ctintin8@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnule Dancu, se spune despre dvs, ca ati fi un tip destept.Nu contest.Nu acesta este tinta mea, si apoi, dvs sunteti un nume in politica romaneasca pe cand eu, doar un biet matretzar care isi mai baga nasul pe cate un blog, cand are ceva timp liber.

    Sunt uimit totusi, sa constat ca nu sunteti deja inscris in PDL.

    Este un partid pe val si care, are mari sanse sa ramana in top, multi ani de acum inainte.Eu sper insa ca romanii, sa isi dea seama ca in PDL, sunt cei mai multi mafioti dornici de imbogatire rapida.Talharii oportunisti din PSD, fug spre PDL.

    Vorbeati despre dl. Oprea ca este un om de onoare.In cazul "demisiei de onoare"... da, sunt de acord cu dvs.Numai ca..

    Eu am terminat armata in 1990, si imi amintesc ca aveam doar cativa generali pe vremea aceea,toti trecuti bine de 60 de ani.
    Astazi fara exagerare, la fiecare 500 cadre, avem un general.

    Aveti idee cum a ajuns Dl Oprea(tipul de mare onoare si caracter) general profesor doctor samd!?!

    Eu stiu, si stiu ca stiti si dumneavoastra, dar veti prefera sa fiti diplomat si sa nu raspundeti.
    Ori atunci, nu cred ca este corect sa-l numiti pe Oprea un om de onoare.
    Acest domn Oprea, pe vremea cand era Prefect de Bucuresti, trafica terenurile statului iar cand era traficant era orb si permitea tot felul de falsuri.
    De unde stiu?!..am avut contact direct cu dansul si cu secretarul general al Prefecturii, un nene tot de prin Armata.Era in interesul statului roman sa recupereze un parc si alte cateva ha de teren atribuite in baza unor acte false.Dl. patriot si militar de cariera Oprea, nu a luat absolut nicio masura legala.Probabil ca dupa ce i-am furnizat datele topo, o parte din terenuri au ajuns la ai lui prieteni dragi...in prostia mea, am crezut ca fac o fapta buna prezentand unor functionari publici acele documente.Nu sunt simple scrieri pe un blog, pastrez cu sfintenie acele documente cu speranta ca intr-o buna zi se va face dreptate.

    Domnule Dancu, dupa 1989 singurul OM din politica romaneasca care a dovedit in mod constant Onoare si Cinste,si care este in afara jocurilor murdare este
    Presedintele Ion Iliescu.

    In locul acestui elogiu adus de catre dvs. lui Oprea,preferam un comentariu despre verticalitatea lui Ion Iliescu.

    O sa vina o vreme cand vom tanji dupa sfaturile acestui Presedinte adevarat, si nu stiu cum ne vom descurca....

    Va doresc succes in tot ce faceti si daca tot vreti sa mergeti la PD-l ,faceti pasul mai rapid !
    Cred ca asa este corect si cinstit.

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...