05 august, 2008

De ce nu mai candidăm la alegerile generale pe listele PSD?

Am primit public invitatia colegilor nostri de la PSD Cluj de a participa la alegerile generale pe listele PSD. Mulţumim colegilor si prietenilor noştri de la organizaţia judeţeană Cluj pentru propunerile si indemnul lor. Dorinţa lor a fost exprimata pe toate căile: amical, public, oficial si este destul de greu să spui NU. Răspunsul nostru este totuşi negativ si are câteva argumente, relevante cel puţin pentru noi. Niciunul din motivele pentru care nu putem răspunde acestei solicitări nu este generat de relaţia noastră cu organizaţia judeţeană Cluj. Dimpotrivă, organizaţia PSD Cluj va avea tot sprijinul nostru si va beneficia de efortul nostru atâta timp cât rămâne o echipă solidară, deschisă spre idei noi si modernizare si nu va ceda tentaţiei servilismului in faţa obsesiilor centraliste sau securistoide.

O chestiune de consecventă. Nu poţi să dezaprobi anumite practici politice in numele unor principii si apoi, fără să se fi schimbat ceva esenţial, să uiţi de ele in perspectiva unor presupuse beneficii personale.

Relectura „Reformei profunde a PSD”, document pe care l-au adoptat liderii a 14 organizaţii in 2005 si comparaţia cu ceea ce se întâmplă astăzi in cadrul partidului nostru, ne conduce la concluzia că nu putem să ne dezicem de acele principii, folosite de unii poate doar ca trepte pentru ascensiunea politică. Persistenta noastră in a susţine principiile adoptate atunci si Biroul Executiv Central ar crea o nouă polemică internă, ceea ce ar face ca partidul să nu se poată concentra asupra obiectivelor viitoarelor campanii si să piardă la capitolul imagine.

Oferim ocazia ca PSD Cluj să promoveze oameni tineri sau specialişti care sa ducă mai departe proiectul modernizării politice, dacă îl va păstra ca prioritate. Aşa cum in 2000 noi am fost creditaţi ca soluţii pentru realizarea unui program de guvernare sau câştigarea alegerilor in 2004 (si la Cluj am fost unul din puţine judeţe din Transilvania unde am învins Alianţa DA), tot astfel se pot credita oameni care nu au avut pana acum ocazia să iasă in prim plan.

O eventuală participare „pe lista de partid” înseamnă a nu mai putea să ne exprimăm o serie de proiecte sau idei pe care partidul le elimină strategic din discurs sau le „tace” in ultima vreme:

i. Tema dezechilibrelor de intre regiuni de dezvoltare si găsirea unor soluţii durabile pe termen lung si a unor programe de coeziune naţională este o temă care nu se obordează si nici nu se face nimic pentru un program transparent de sprijinire prin alocaţii de la bugetul central
ii. Tema unei descentralizări consistente si căutării unor noi echilibre instituţionale între stat si colectivitatile locale.
iii. Tema modernizării administraţiei si reformei statului ar trebui să fie scoasă de sub imperativele contextului de competiţie politică, este aberant să vedem că unii din „planificatorii” politici încearcă să adapteze administraţia la priorităţile lor politice;

Experienţa noastră ne arată că, pe listele de partid, nu putem să ne sustinem cererile ce vin din comunitatea clujeană si Transilvania, fără intra din nou in conflict cu conducerea centrală a partidului. In general, proiectele partidului nostru, partid mare, caută o legitimare abstractă, generică, si o poziţionare politică ce nu ţine cont de specificul zonal sau regional. Noi vom continua să credem că social democraţia va putea câştigă teren in Transilvania doar dacă va renunţa la mentalitatea centralistă si va adopta proiectele locale si zonale stimulând autorganizarea si solidaritatea comunitară. Vom milita in acest sens, vom propune soluţii si proiecte de pe alte poziţii decât cele de candidaţi ai partidului.

Consideram că participarea ca membru sau simpatizant la activităţi politice este o ocazie pentru manifestarea libertătii si responsabilităţii, o formă de servitute voluntară dar acţiunea politică se poate face si in interiorul mişcărilor civice. In jurul ideilor si proiectelor de modernizare politică se pot aduna susţinători si crea curente de opinie cu mai mare eficienţă decât din poziţii de partid. Politica românească are nevoie de inovaţie iar acest lucru nu se poate realiza mai bine in cadrele oferite de fundaţii sau think tankuri.

Nu în ultimul rând, conducerea centrală a partidului a demonstrat că nu mai are nevoie de contribuţiile noastre. Nu renuţăm la ideile noastre şi nici la credinţa că social democraţia de factură vest europeană va furniza soluţii pentru România. Deocamdată, credem că drumul este încă destul de lung si credem că doar presiunea opiniei publice sau a societăţii civile, alături de o masă critică a membrilor sau simpatizaţilor noştri, vor putea readuce partidul pe calea reformei si transformării lui in partid factură de europeană.

Le dorim succes colegilor de la PSD Cluj!


Cluj Napoca,

IOAN RUS si VASILE DÂNCU

.....

15 comentarii:

  1. Perfect, lasati gashca de hotzi pesedisti sa se stinga. Nu aveti ce cauta acolo. Ardelenii sunt alaturi!

    Pescariu ioan

    RăspundețiȘtergere
  2. !!!! sa vedem ce voturi va lua Geoana in Ardeal! Felicitari Dom Profesor!

    RăspundețiȘtergere
  3. ILIESCU SI COMUNISTII SE VOR LINGE PE BOT DE VOTURI IN ARDEAL. NU LE MERITAU ORICUM. TREBUIE UN PARTID ARDFELENESC SERIOS. NU RENUNTATI DAR FELICITARI PENTRU VERTICALITATE
    ]
    FARCAS -BEIUS

    RăspundețiȘtergere
  4. Ne chinuim cu sudistii si moldovenii dar nu merge. Trebuie sa facem ceva, e nevoie de curaj.
    Respect! hai cfr!

    RăspundețiȘtergere
  5. ..... da Puscas ce are. Nu are invoire de la unitate sa faca gesturi de barbat.. ufff bromura

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitarile noastre

    Haiduci.

    cadou o poezie scrisa de un ardelean ucis de hoardele comuniste ale lui Iliescu - Ilici


    Îndemn la luptă

    Nu dor nici luptele pierdute,
    nici ranile din piept nu dor,
    cum dor acele brate slute
    care să lupte nu mai vor.

    Cat inima în piept iti canta
    ce-nseamna-n lupta-un brat rapus ?
    Ce-ti pasa-n colb de-o spada franta
    când te ridici cu-n steag, mai sus ?

    Infrant nu esti atunci când sangeri,
    nici ochii când în lacrimi ti-s.
    Adevaratele infrangeri,
    sunt renuntarile la vis.


    Ion

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu candidati dar atunci ce vreti. Spuneti ca nu va mai intereseaza PSD si intelegem ca plecati la alt partid...

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari, mi-am recastigat profesorul meu drag si destept. Sigurul adevarat!! Nici chiar Dumneavoastra, domnule profesor, nu puteti modifica organismele astea bosevicxe modificate genetic deja . Maria din SM

    RăspundețiȘtergere
  9. pentru Anonim cu poezia

    Multumesc pentru versurile lui Radu Gyr. Am priceput indemnul si sunt acolo unde imi sugerati

    Va intorc darul cu o alta poezie a mareleui Radu Gyr. Nu e de vina totusi Iliescu, el are pacate mai recente ... dar grele


    VOI N’ATI FOST CU NOI IN CELULE

    de Radu Gyr

    Voi n’ati fost cu noi în celule
    sã stiti ce e viata de bezne,
    sub ghiare de fiarã, cu guri nesãtule,
    voi nu stiti ce-i omul când prinde sã urle,
    strivit de cãtuse la glezne.
    Voi n’ati plâns în palme, fierbinte,
    strãpunsi de cutitul trãdãrii.
    Sub cer fãrã stele, în drum spre morminte,
    voi n’ati dus povara durerilor sfinte
    spre slava si binele tãrii.
    In cântec cu noi laolaltã
    trecând printre umbre peretii,
    voi n’ati cunoscut frumusetea înaltã
    cum dorul irumpe, cum inima saltã
    gonind dupã harfele vietii.
    Ce-i munca de brate plãpânde,
    ce-i jugul, ce-i rânjet de monstru,
    cum scârtâie osul când frigul pãtrunde,
    ce-i foamea, ce-i setea, voi n’aveti de unde
    sã spuneti aproapelui vostru.
    Voi nu stiti în crunta ‘nchisoare
    cum minte speranta si visul,
    când usile grele se’nchid în zãvoare,
    si’n teama de groaznica lui înclestare
    pe sine se vinde învinsul.
    Ati stat la ospete’ncãrcate
    gonind dupã fast si orgoliu,
    nici milã de noi si nici dor, nici dreptate,
    nici candelã-aprinsã si nici libertate,
    doar ghimpii imensului doliu.
    Asa sunteti toti cei ce credeti
    cã pumnul e singura faimã.
    Fãtarnici la cuget, pe-alãturi ne treceti,
    când noi cu obraji ca pãmântul si vineti,
    gustãm din osândã si spaimã.
    Când portile sparge-se-or toate
    si mortii vor prinde sã urle,
    când lanturi si ziduri cãdea-vor sfãrmate,
    voi nu stiti ce’nseamnã’nvierea din moarte,
    cãci n’ati fost cu noi în celule.
    (Inchisoarea Aiud)

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnii ardeleni poate se intereseaza unde s-a nascut Radu Gyr. Noi succesuri tovarasi !

    RăspundețiȘtergere
  11. Mie imi pare rau ca nu o sa va mai intalnesc la parlament. Sper doar sa va mai vad pe la Bucuresti. Sunt curioasa ce rezultate va obtine organizatia de Cluj. Succes!
    Mada

    RăspundețiȘtergere
  12. A se vedea si reactia d-lui Puscas cu privire la Grupul de la Cluj

    RăspundețiȘtergere
  13. @anonimul vigilent

    e adevarat, Radu Coco Demetrescu din Campulung, dar daca cineva il crede ardelean e bine. Probabil sonoritatea apropiata a cu Aron Cotrus. Scuze pentru intabularea ilicita a poetului, nu am intervenit pentru ca an crezut ca nu este ceva care sa merite o corectie. Din nefericire a fost chinuit la Aiud, in Ardeal. Multumesc totusi pentru observatie.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu am nicio suparare ca ati anuntat ca nu mai candidati pe listele PSD, o eventuala participare a domniilor voastre era unicul motiv sa pun stampila pe un buletin de vot ... asta e... acum ma duc linistit la o miutza.
    Ma si intrebam care dintre dumneavoastra va candida in colegiul meu ...
    Cred ca singura reusita a demersului dumneavoastra va fi ca PSD isi va rupe gatul la Cluj si o sa le demonstrati celor de la centru ca fara dumneavoastra Ardealul e o cauza pierduta pentru partid.

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...