30 iunie, 2008

Reportaj cu streangul de gât - note de la o executie

O primă lovitură de baston. A doua. A treia. Să le număr? Nu cred că voi avea vreodată nevoie de această statistică.Julius Fucik în Reportaj cu ştreangul de gât





***
BINE ATI VENIT LA PROPRIA DECAPITARE, m-a salutat un jurnalist la intrarea in hotelul MALIBU. Am spus ca era normal sa vin la propria executie, pentru că nu am fost prezent la nasterea mea politica.

***
Citesc un articol scris de Ion Cristoiu. Nascut in 25 noiembrie ca si mine. Altadată om serios si intelectual de rezistență. Acum ... trist. Sper ca Guvernul lui Oprisan il va pune sef la TVR, cum se spune că își doreste. Maestre, mult succes in lungul drum spre TVR! Va trimit numarul lui Dragnea?.

***Participarea lui Mircea Geoană. Discretă, perfectă, profesionistă. S-a luptat sa evite votul pentru sanctiuni, dar nu a vrut sa puna la vot propunerea majoritatii de a nu se sanctiona nici o organizatie. A pus insă un procedeu dre falsificare a votului intitulat falsa alternativa: adica a pus sa se voteze intre procentele de 20% pentru sanctiuni sau cele de 25%. Obligandu-i pe amaritii aflati intre 20% si 25%, adica majoritatea, să voteze impotriva noastra. Am sărit sa-l apăr de Iliescu, Razvan Theodorescu, Mitrea, Iorgovan, Oprescu de zeci de ori. Si eram singur in acele situatii. Am un defect de neiertat: de cate ori vorbesc cu Mircea il cred ... Cred ca este un reflex emotional al vechilor sperante puse in el. Sau disonanta cognitivă, reflexul de a nu recunoaste o mare infrîngere. E atat de firesc in fiecare moment incat nici nu stiu ce as putea sa-i reprosez;

***
Dupa patru ore in care Grupul de la Constanta a incercat sa ne curete pe ardeleni, indeosebi pe mine, fara a pronunta numele meu sau al judetului, când au votat, tuturor li s-a facut urgent foame. Nu s-a mai discutat nimic, toti se gandeau doar la mâncare si vorbeau despre acestă senzatie. Era o foame care se transmitea bioenergertic, îi vedeam salivând. Oare asa se intampla si in Evul mediu, dupa participarea la executii? O fi un mod de a alunga greața? O fi o formă de bulimie nervoasă? Ramân cu imaginea unor oameni care se grabeau pe scari sa uite gustul sangelui indesandu-si pe gat ciorbă de burtă si mici. Coborînd pe scări mi-era frica sa nu alunec pe vreo dîră de bale.

***
Mai bine dizolvati decat asimilati, am scris pe un servetel. Un prieten de la masa mi-a scris, completand: nedizolvabili si insolubili. Cu tot catalizatorul rosu folosit, i-am raspuns.
***
Nu inteleg cum a putut participa Miron Mitrea la acesta înscenare? El este un om inteligent si cu un simt de orientare iesit din comun. El gandeste bine prospectiv si stie că guvernele facute la betie, de dinainte de alegeri, nu au nici o sansă. Nu cred că a vrut să-si sacrifice prietenii dar nici nu inteleg cum l-au convins să se bage.
Mamaia, 28 iunie 2008

51 de comentarii:

  1. Pai da, daca n-ati dus munca politica de substanta, plina de angajamente si comandamente...adica n-ati aplicat practica politica la zi: "cine da ultimul castiga" (corolarul Becali: `geaba le-ai facut case acu` un an, daca nu le dai si cate 100 ron, sa bea parameciul inainte de alegeri).
    "Trouvant sa volupte dans les cris de sa proie" zicea unul....ma rog, acuma nu stiu precis daca v-ati simtit chiar ca o prada la intalnirea cu pricina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Viitor traseist politic-"Intre moralitate si eficienta"
    Domnule Dancu cred ca e momentul sa luati o decizie importanta pentru dvs si pentru populatia care va voteaza.Eu cred ca cea mai buna alegere ar fi demisia din PSD si inrolarea in PD-L.De ce? E simplu:Astfel liderii din PSD vor reusi sa constientizeze valoarea dvs si faptul ca au pierdut un om de valoare.De ce PD-L? E simplu, pentru ca aveti tot sprijinul lui Boc. Aveti toate atuurile pentru a deveni un viitor ministru intr-un cabinet PD-L, in schimb in PSD soricari sau soricei stau la coada sa manace din cascaval si momentan nu corespundeti profilului lor.Momentan dvs sunteti "ciobanul" care le face cascavalul.(poate pe viitor am sa pot sa explic acest termen si ce am vrut sa spun)
    Consider ca in acest caz se impune a fi eficient si nu moral,cel mai bine pentru dvs si romani ar fi sa parasiti PSD ul.Astept cu nerabdarea o astfel de hotarare.Nu aveti loc intr-un partid in care sunt lideri Iliescu,Mitrea,Vanghelie etc.
    Fiind un luminat sper sa va destepati cat mai repede!!!

    Cu respect un student din Cluj.
    P.S. Daca am greseli gramaticale inseamna ca sunt imaginea fidela a invatamantului romanesc!!!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Repet ca locul lui Vasile Dancu este doar in PSD-de aia e sociolog :D. Noi Domnule presedinte suntem si vom fi alaturi de dumneavoastra.....si speram sa treceti cu bine acest hoop

    RăspundețiȘtergere
  4. Un om inteligent stie sa isi asume raspunderea, sa raspunda pentru 'succesurile' si esecurile sale.

    E pacat ca intrati in aceasta mocirla, incercand sa aruncati vina pe alti colegi.

    Fiti un om demn, si nu mai plangeti dupa o functie. Ati ratat ...intr-un mod deplorabil.

    Mergeti mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ah, si inca ceva.

    Amenintand ca exista posibilitatea sa plecati...cu toata organizatia...unde oare decat la PD-L, nu faceti decat sa confirmati zvonurile referitoare la intelegerile dvs. preelectorale cu dl. Boc.
    Si atunci...sa ne miram de ce a fost dizolvata aceasta organizatie?

    RăspundețiȘtergere
  6. Dl. Dancu,

    Cu regret constat ca in 01.11.2007 aveam perfecta dreptate pe blogg-ul Dvs.
    Ce s-a intamplat era previzibil, mai ales ca ati ales sa nu faceti compromisuri precum altii.
    E doar un nou pas in incercarea Dvs., cred in continuare ca veti reusi, chiar dca e mai greu deja. La parlamentare oricum PSD va obtine un scor slab, caci primarii nu se vor mai implica, oamenii politici capabili sa duca un uninominal sunt putini, chiar daca anul acesta uninominalul va fi mai mult politic - e prima incercare.
    Nu abandonati acum cand e greu, abia acum incepe adevarata reforma.

    Mult succes,
    Bogdan

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnule Dancu, stiti si dumneavoastra vorba aia romaneasca cu sutul in fund = pas inainte! Stiu ca sunteti dezamagit, dar chiar nu aveti ce cauta in PSD si nu aveati nici pana acum ce cauta acolo! PSD este facut dupa chipul si asemanarea tatucului Iliescu si in momentul de fata sunt prea putine sanse ca el sa fie reformat. Sunt prea multi Oprisanii, Mazarii etc. ca partidul asta sa scape prea curand de lepre!
    Asa ca, in ciuda sustinerii Senatorului, eu zic ca ar fi bine sa intoarceti spatele si sa parasiti definitiv acest partid! Nu mai pierdeti timpul! E pacat ca un om ca dumneavoastra sa se iroseasca intr-un asemenea colos fara speranta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Amice Vasalie, esti.....jalnic ! Parol. Mergi la pretenul Boc sa-ti " repereze " onoarea de PD-L_list sadea. Hai,valea, ca s-a furat cam mult !

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga domnule Steinberg (sanki:),
    Jalnici sunt cei care l-au "dizolvat" pe Vasile Dancu! Jalnici sunt Nicusor Constantinescu, Mazare, Oprisan, Dragnea si toti prietenii lor!
    Ideea era, pentru stiinta dumitale, ca PSD-ul sa se reformeze, nu sa isi fixeze mai bine lichelele!
    Dar probabil ca pentru un pesedist iubitor de Iliescu ca matale vorbesc in vant!

    RăspundețiȘtergere
  10. Zambiti, maine poate fi si mai rau!
    Daca ati pastrat lichele in PSD,lichelele v-au facut-o.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu sunt de parere ca domnul Dancu sa faca ce stie el mai bine, anume sa fie un social-democrat veritabil pana la capat, nepervertit si sa-si pastreze tinuta dreapta si fruntea semeata pentru ca nu are de ce sa se rusineze. Avem nevoie de o miscare de stanga, dar de una cu valori social-democrate asumate de la un capat la altul, ceea ce PSD-ul nu ne poate da ever. Consider ca, daca PSD-ul nu va negocia sub nicio forma pretentiile pentru un partid curat ale reformatorilor ardeleni, si, daca pe scena politica avem deja un partid etnic, UDMR, de ce nu ar exista un partid social-democrat al romanilor din ardeal, al ardelenilor. Coalitia, sau nu, cu partidul lui Iliescu fiind doar o optiune negociabila. In acest fel, Iliescu, Vanghelie si Oprisan, vor fi nevoiti sa-si aplece urechea si catre ardeleni si nu doar sa-i foloseasca ca fiind doar o carpa de sters pe picioare. Cuvantul domnului Dancu, va fi dublat de vocea social-democratilor ardeleni de buna credinta, iar forta si demersurile acestora se pot solutiona in mod echitabil, la masa negocierilor, asa cum baronii locali o fac deja, acolo unde localnicii au inteles ca desprinderea de un centru dominat de alte interese decat cele date de doctrina social-democrata si de interesele locale, nu face altceva decat sa-i aserveasca unui grup restrans de profitori. Numai in acest fel puteti polariza si convinge ardelenii sa vina si sa va voteze in mod masiv, asa cum reuseste si UDMR-ul, numai daca le reprezentati interesele locale ale comunitatii. Nu pierdeti timpul, vin alegerile din toamna!

    RăspundețiȘtergere
  12. Domnule Dancu,
    va urmaresc cu mult interes de mult timp, desi eu nu simpatizez cu PSD-ul.
    Trebuia, ca un om matur si cu experienta politica sa va imaginati ca asta se urmarea de la Bucuresti: eliminarea grupului. In PSD au loc doar slugoii. Plecati cat mai repede, daca nu vreti sa fiti catalogat asa.
    Cu stima,
    Georgiana - Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  14. nene, e simplu: n-ai scos procentele, nu mai esti bun (sa conduci organizatia, pe moment). ce atatea lamentari, atata poezie, atatea atentate si miselii vazute deodata.
    iei o pauza, ai timp sa te gandesti ce-ai gresit sau ce puteai face mai bine.

    poti sa ai super idei (nu stiu daca e cazul ...), dar trebuie sa faci sa te vrea "prostimea".

    RăspundețiȘtergere
  15. mnoa şi-aşa se termină visul ăla cu reformarea PSD. greşeala cea mai mare? încrederea în geoană. greşeala implicită? statul în umbră.

    încă mai cred că o prezenţă publică mult mai activă a siamezilor de la Cluj ar fi fost un pas bun pentru partid. e drept că probabil nu ar fi fost un pas foarte bun pentru siamezi :) da' până la urmă viaţa nu e nimic altceva decât o înşiruire de alegeri.

    mă scot din sărite ăia care-i tot dau înainte cu plecatul la PD-L. nu pentru că vorbesc prostii. dar pentru că au impresia că Dâncu-Rus-Puşcaş sunt atât de proşti încât să-şi rişte toată cariera politică mergând în alt partid.

    având în vedere tot ce s-a întâmplat în alegerile locale, chiar cred că, decât un pesedist câştigător, mai bine unul deştept.

    PS pentru comentatori: nu-mi săriţi în cap, nu-s nici din PSD şi nici nu muncesc pentru cei trei. n-am nicio celulă de stânga în mine. dar am un rescpect deosebit pentru oamenii care gândesc.

    RăspundețiȘtergere
  16. Domnule Dancu,

    Imi pare rau. Dar nu pentru dumneavoastra, caci sunteti o persoana inteligenta si cultivata si gasiti resurse sa treceti peste asta.
    Imi pare rau pentru politica noastra, unde oamenii de calitate sunt dati la o parte sau marginalizati, in timp ce niste lichele, conduc.
    Imi pare rau si pentru domnul Mircea Geoana caci daca se lipeste prea tare de lichele, ori nu se va mai deosebi de ele, ori executia sa va fi un alt mare spectacol.
    In rest...
    Un gand bun de la...
    Daniela
    -o liberala care va respecta

    RăspundețiȘtergere
  17. Avand in vedere ce scrieti despre Ion Cristoiu cred ca aura de "ganditor" e pe cale sa se transforme in "mahalagiu" ( nu gasesc alta rima)
    Cat despre haiducie, pentru meseria aia trebuie sange intr-o anume parte a instalatiei.

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu sunt convinsa ca in România sunt câţiva oameni care ar face treaba, care ar schimba România fara sa fure banii contribuabililor, dar stau ori prin vreun partid idiot ori nu intră în politică.
    Du-te domnule Dâncu în PD-L ca acolo nimeni nu ar calca pe bec, sunt deja instruiti de Base, care ar fi facut multe daca Tariceanu ar fi fost corect cu el.
    Daca Traian Băsescu va avea majoritate în parlament şi un guvern PDL sunt convinsa ca vor fi modificate multe legi in favoarea poporului, iar justitia nu ar mai face atâtea "mişmaşuri".
    Sub oblăduirea lui Iliescu multi ca Oprişan, baronii PSD-ului au furat şi s-au îmbogăţit peste noapte. Iliescu a ţinut ţara asta in loc 10 ani, nu i-a păsat o clipă de popor, să avansăm şi noi un pic. Nu am ştiut "cu se mănâncă democraţia" şi am crezut în el, nesimţitul, nici măcar acum în ultimul minut nu lasă sa mai prospere oamenii în ţara asta. Du-te domnule la PDL să faceţi o echipă forte cu Boc. Nemernicii din PSD: Iliescu, Vanghelie, Oprişan etc. nu o să vă lase niciodată sa avansaţi.
    Geoană papiţoiul, joacă după cum i se cântă şi se amăgeşte cu promisiuni, Năstase hoţul se vede prin guvern, ca şi Mitrea sau alţii.... Nu ai văzut cu Oprescu ... Erau toţi împotriva lui şi dacă Iliescu l-a ameninţat pe Geoană, repede a retractat şi a devenit vesel şi iubitor de... Oprescu... Ţine şi el de scaun..îi place sa conducă şi el ceva...chiar dacă e un partid de lepre, hoţi şi de rahat.
    Succes.
    O admiratoare şi o votantă a celor corecţi.

    RăspundețiȘtergere
  19. Pfuuu ... am trait s-o vad si p`asta :) dar FRUMOSUL de Ioan Rus de ce nu "guitza" ? deja sufereai de umbre si de subtilitati politice... ce? cat ? 5% ?!!! Dar vai :) ce parere ai de ce ti se intampla ? GENIUL tau e calcat in picioare de 95% dintre clujeni :)
    Mircea Badea ala e nesuferit dar bine te mai comenteaza.
    Cu respect pt majoritatea clujenilor carora le multumesc ca nu te inteleg pe tine, un fin om politic :)) prea fin...

    RăspundețiȘtergere
  20. Domnule Dancu,
    Asa cum se prezinta acum lucrurile in PSD, nu aveti prea multe solutii. Ati putea sa stati pe margine si sa comentati penibilele prestatii ale baronilor "reloded", in speranta!!! ca vremea lor va apune in cele din urma (desi nu stiu daca o sa se intample in timpul vietii noastre); ati putea sa treceti la PD-L, ceea ce ar echivala cu o schimbare de "stapan", un "stapan" ce nu-i agreeaza pe cei care gandesc si se manifesta critic; in sfarsit, ati putea, pornind de la premisa ca exista si altii care va impartasesc convingerile, sa propuneti o alternativa la PSD (riscanta, desigur), un partid de stanga modern, european, asa cum ar putea fi PSD-ul post-reforma.
    Desigur, ar mai fi emigrarea si haiducia, adica iesirea din jocurile politice dambovitene, dar, oricat de aproape ati fi de spiritul lui Bosota, nu cred ca veti apela la aceste solutii extreme.
    Cu simpatie,
    Otilia

    RăspundețiȘtergere
  21. Păi dacă i-aţi apărat pe Iliescu, Iorgovan, Mitrea, Oprescu şi Theodorescu, ce mai vreţi? Unul şi unul. Eu sînt de stînga, însă n-am să votez PSD-ul pînă cînd nu va recunoaşte deschis adevărul despre perioada '90-'96.

    RăspundețiȘtergere
  22. Cat inca mai exista acolo un prieten cu simtul umorului, care risca o urma scrisa pe un servetel pregatit pentru preparatul de baza: friptura in sange de ardelean, nimic nu e pierdut… Cata vreme se stie ca anumite repere umane nu pot fi asimilate, vom gasi inventatori discreti chiar si pentru institutia dizolvarii. De ce institutie? Pentru a justifica decizii… pentru a nu ne asuma responsabilitati directe.
    Pana mai ieri vedeam chipurile cu expresii debusolate ale celor care nu prea isi aminteau ce e grupul asta de la Cluj. Incercau vizibil marcati de goluri de memorie, niste identificari individuale, cu tenta vadita de a prezenta o forma de nebunie izolata. O fi ea nebunie, o fi si izolata, dar e o nebunie frumoasa a crezului ardelean, ca se poate sa faci romanii sa iubeasca social-democratia. Grupul de la Cluj e mult mai mult decat vocile recunoscute care s-au exprimat profesionist si consistent intotdeauna in spatiul public, voci care fortau inevitabil chiar si memoria bravilor castigatori chemati la glorificare pe malul marii.Grupul de la Cluj e curentul meu si a inca o multime de oameni care gandesc ca mine. Nu cred in castig pe termen scurt cu orice pret, nu cred in glorie cand sunt arse etapele firesti ale drumului spre ea, nu cred in politica de conjunctura care nu presupune sedimentarea credintei electoratului in valorile si crezurile unei doctine. Cred insa ca langa valori umane e nevoie sa adere alte valori umane, cred ca o constanta a comportamentului si consistentei umane este necesara chiar si in fata votului politic.Asta in fapt cred eu ca e reforma politica. Abia astfel se vor cristaliza pasiuni ale electoratului pentru un curent doctrinar sau altul, abia astfel vom deveni mai putin volatili dar si insolubili. Mai presupune ceva reforma asta: un spatiu creativ in care oamenii cu crezuri si idei nu sunt dizolvati pentru linistea unora care nu au exercitiul aperitivului si nici nu cunosc etapa desertului dat de farmecul si bucuria brizei marii. Nu e nimic pierdut, marii strategi sunt prin excelenta barbati, marile reusite ale strategiilor masculine au presupus mereu multa rabdare…

    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  23. Draghe domnule radu,

    no, amu ca s-o opintit si Vasali d-o scos 6% , ii musai sa-l punem presh. Ca care ( asa o zis Hurezeanu, aparatorul lu Vasalie) lider e mai bun decat Rus sau Vasalie ???? Nima `.
    Cat vasali ii calare
    Nici in p..d..l nu ne doare !

    RăspundețiȘtergere
  24. Stiti care este problema dle Dancu?
    Ca de la Mineriade incoace multi romani si-au pus intrebarea si au ales plecarea ceea ce pe dvs v-a lasat rece.
    Eu as fi dorit sa aleaga haiducia si de data asta m-ar fi avut factor activ intre ei si probabil ca daca ne intalneam pe campul de lupta ne-am fi impuscat unul pe celalalt.
    Este foarte trist dle Dancu pentruca nu sunteti foarte tanar, sunteti deosebit de inteligent si stiti bine ce faceti sau ce ati facut.
    V-am recunoscut si admirat inteligenta si din pacate alaturi de ea si reaua credinta de care cand Dan Andronic, un mercenar mercantil si fara caracter da dovada nu m-as mira, si nici chiar Gusa care dupa ce l-a insultat la propriu pe Basescu pe cand il pupa in... pe AN , a tradat si credea ca pretul tradarii va fi mai mare de 30 arginti, dar s-a inselat si nu-l acuz ca l-a tradat pe AN ci tradarea in genere.
    Dar dvs dle Dancu de ce v-ati lasat sa ajungeti ca eu sa va aproape dispretuiesc in 2004 (cand daca nu erati dvs cu lipsa dvs de buna credinta, cu profesionalismul de mercenar, PSD si AN nu luau cat au luat), ca un om integru ca mine sa mi para rau ptr dvs.
    Acum primiti plata pentru acestea, mi-e mila de dvs dar nu va compatimesc.
    Nu compatimesc pe nimeni orice dezamagire politica ar avea din cei care stau intr-un partid cu Ion Iliescu, cu care ar fi sub demnitatea mea sa dau si numai mana.
    Ca sunteti tratat cum sunteti nu trebuie sa va mire:uitativa pe blogurile celor de sorginte Ion Iliescu si veti vedea ca ptr astia nu existati pe blogrol dar existati in calitate de grup tradator de republica de la Cluj care chiar si dezmembrarea tarii o pune la cale. Sa nu-mi spuneti ca nu stiti ca nu cred ca nu ati fost informat despre aceste lucruri.
    Astept sa vad daca si ptr dvs ca si pentru "saracul"(asa l-a calificat dulaul batran pe catelus, saracul...la mine in familie bietul ,saracul deveneau rudele moarte)Diaconescu(pe care AN il confunda in ultima postare cu Dumitrescu)este valabil caragialescul"pupat Piata Endependentei" si cred ca asa va fi. Chestia aia cu cojones este pentru echipa de fotbal iberica nu ptr cea a lui Mutu.

    Infine v-am scris destul, cred ca v-am mai abordat dupa o interventie a dvs pe blogul Bibliotecarului un blog desigur remarcabil, si astept sa vad ce puteti dvs si "republica tradatoare de la Cluj".
    Oricum sanatate va pot ura si ma intreb daca veti avea forta interioara dar si lipsa de orgoliu, pentru a-mi raspunde.

    RăspundețiȘtergere
  25. http://informatiacluj.ro/arhiva/164_1025/martiriu_pe_altarul

    RăspundețiȘtergere
  26. Eu sunt de parere ca domnul Dancu sa faca ce stie el mai bine, anume sa fie un social-democrat veritabil pana la capat, nepervertit si sa-si pastreze tinuta dreapta si fruntea semeata pentru ca nu are de ce sa se rusineze. Avem nevoie de o miscare de stanga, dar de una cu valori social-democrate asumate de la un capat la altul, ceea ce PSD-ul nu ne poate da ever. Consider ca, daca PSD-ul nu va negocia sub nicio forma pretentiile pentru un partid curat ale reformatorilor ardeleni, si, daca pe scena politica avem deja un partid etnic, UDMR, de ce nu ar exista un partid social-democrat al romanilor din ardeal, al ardelenilor. Coalitia, sau nu, cu partidul lui Iliescu fiind doar o optiune negociabila. In acest fel, Iliescu, Vanghelie si Oprisan, vor fi nevoiti sa-si aplece urechea si catre ardeleni si nu doar sa-i foloseasca ca fiind doar o carpa de sters pe picioare. Cuvantul domnului Dancu, va fi dublat de vocea social-democratilor ardeleni de buna credinta, iar forta si demersurile acestora se pot solutiona in mod echitabil, la masa negocierilor, asa cum baronii locali o fac deja, acolo unde localnicii au inteles ca desprinderea de un centru dominat de alte interese decat cele date de doctrina social-democrata si de interesele locale, nu face altceva decat sa-i aserveasca unui grup restrans de profitori. Numai in acest fel puteti polariza si convinge ardelenii sa vina si sa va voteze in mod masiv, asa cum reuseste si UDMR-ul, numai daca le reprezentati interesele locale ale comunitatii. Nu pierdeti timpul, vin alegerile din toamna!

    RăspundețiȘtergere
  27. Domnule Dancu,

    Eu cred ca toate aceste mesaje de 'incurajare' sunt cat se poate de perfide.
    Adica...va spun ca sunteti minunat, unic, curat etc...va incurajeaza sa continuati...(mai ales sustinatori ai altor partide).
    Dar..cine nu ar vrea sa incurajeze pe cineva care a pierdut atat de dramatic? Stiti dvs...'Ramai tu acolo, ca noi suntem siguri ca vom castiga cata vreme tu conduci.'

    RăspundețiȘtergere
  28. Adunati-va cu toti aceia prin care PSD avea greutate in anii trecuti si FORMATI un ALT PARTID.

    Un adevarat partid de STANGA, (cum are nevoie Romania), nu unul care sa pactizeze cu cine se nimereste (inclusiv PC , Partidul-CuRva). Veti fii uitmiti sa vedeti cat de mult aveti de castigat, pe langa cat de mult aveti de pierdut stand alturi de actualul psd (nu merita majuscule..)

    RăspundețiȘtergere
  29. Draga domnule Steinberg (sanki din nou:),
    Incercarea dumitale de a imita in scris graiul de pe la Cluj e jalnica. Bine, nu asta ar fi o problema, era doar o remarca de ordin stilistic!
    La Cluj PSD-ul dumitale iubit a murit nu pentru ca l-ar fi omorat Dancu, ci pentru ca ardelenii in general nu au o inclinatie spre acest partid de banditi si rechini (pentru ca PSD nu se defineste prin Dancu si altii ca el, ci prin "realistii" de la Constanta, Vrancea etc.).
    Eu stiu ca, desi esti un "sas" (sanki again:) exilat pe malul Dambovitei si inca unul atipic, nevotant al FDGR-ului, suferi pentru procentul mic obtinut de PSD la Cluj in special si in Ardeal in general, dar trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca pe viitor va fi probabil si mai mic. Dar stai linistit si nu iti bate capul - va trimite taticul matale - la Iliescu ma refer de buna seama - oameni cu muschi sa puna lucrurile pe sine la Cluj si atunci sa vezi cum vor curge voturile la loteria PSD-ului! Sa te tii ca sa nu te doboare!

    RăspundețiȘtergere
  30. E bizar si fascinant cum toti tovarasii de drum care se opun tatucului sfarsesc in sant. Dl. Dancu sa multumeasca cerului ca razbiul rece nu mai e, ca sfarsea la executie de adevaratelea! Iarasi bizar cum intelectuali adevarati se lasa dusi cu presul de politruci ca iliescu, escroci precum nastase si papagali perecum geoana. doar ca sa nu munceasca, asta e singura explicatie.

    RăspundețiȘtergere
  31. Acesta este rezultatul dupa ce ati mintit si la SATU MARE,asa va trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  32. domnule Dancu, plecati din PSD, dati-i dracu, pregatiti-va sa intrati in Parlament independent sau pe o filiera a unui partid socialist nou sau ecologist. Fiti puternic si da-tii dracu pe comunistii astia. Tara are nevoie de intelectuali autentici de stanga ca dumneavoastra, regret nespus ca ati stat atat timp in umbra din cauza carnatilor de la bucuresti sau moldova. eu sunt moldovean si-s satul pana peste gat de PSDisti, dar as vota cu dumneavoastar la orice functie ati candida. Ah ce mi-ar place sa ma implic in campania dvs dat fiind ca am ceva cunostinte in domeniu.
    Aveti o sansa la aceste alegeri, n-o irositi, ca e pacat...
    :(

    RăspundețiȘtergere
  33. Aveti un mail pe care va pot scrie?

    RăspundețiȘtergere
  34. nu sunt fan PSD, nu sunt din cluj, ci din partea cealalta a tarii, aproape si de oprisan de la vrancea si de constantinescu la constanta, mai exact din braila.
    cand asa/numitul grup de la cluj a reusit debarcarea lui nastase si neutralizarea lui iliescu mi-am spus: iata un psd care vrea sa se rupa de trecut sa prezinte o alta fata. pe atunci, filiala psd din braila a dat jos de pe perete portretele celor doi. gheorghe bunea stancu se si vedea vicepresedinte in locul lui nica de la galati. numai ca ceva s-a intamplat si stiti probabil ce: geoana care primise sprijinul brailenilor sa devina presedinte a tradat iar nica si-a mentinut pozitia in partid. dvs, grupului de la cluj vi se datoreaza ce a urmat. cu toate strategiile pe care le-ati facut, ati esuat lamentabil sustinand un om slab, fara calibru.v-ati gandit probabil ca-l puteti manevra dvs. acum psd-ul este pe cale sa piarda ultima sansa de reformare. un psd controlat de baronii locali devine sinonim cu coruptia si pervertirea. este clar ca nu mai aveti ce face in psd si veti intra in sfera de influenta a lui basescu daca mai vreti sa faceti politica. succes ca aveti nevoie!

    RăspundețiȘtergere
  35. Domnule Dancu,

    Pe de o parte sunt oarecum surprins de faptul ca o persoana de talia dvs. se simte bine in cadranul stang al politicii.
    Pe de alta parte sunt constient ca aceasta ideologie este o componenta fireasca a unei societati moderne si in anume conditii poate fi perceputa drept o influenta imperios necesara.

    Personal nu cred ca stanga este varianta politica ce favorizeaza progresul unei societati, dar, asa cum spuneam, cred ca e o componenta importanta a unui echilibru elementar.

    Parerea mea, in cazul in care ar conta, este ca ar merita sa incercati sa formati un partid de stanga.
    O formatiune politica credibila, cu principii clare, cu o selectare extrem de radicala a persoanelor ce o reprezinta, pe criteriul inflexibil al onestitatii.

    Poate o etapa intermediara in care sa va autoevaluati priza la electoratul dvs. din postura de independent, primind un feedback realist, ar fi un bun inceput.

    Am convingerea ca nu toti romanii sunt lipsiti de simtul elementar al responsabilitatii fata de propria lor viata.
    Majoritatea, poate, dar nu toti.


    Fara menajamente, perceptia mea privind PSD este catastrofala.
    Insa, fiind de alta orientare politica, asta n-are relevanta.

    Dar din aceeasi perspectiva, faptul ca am impresia ca ati putea reprezenta nucleul potrivit al unui adversar redutabil pentru politica de dreapta, poate avea relevanta.

    Cred ca inca ne complacem intr-o copilarie intarziata a evolutiei politice, in care stanga si dreapta sunt vorbe fara fond.
    Poate e timpul sa depasim etapa.

    Si ma intreb de ce in stanga nu ati reprezenta dvs. un punct de plecare ?

    Poate o sa se aleaga praful.
    Poate n-o sa iasa nimic din incercarea asta.
    Sau poate o sa iasa !
    Multe voci spun ca nimic din ce ni se intampla nu e..intamplator.
    Poate e asa sau poate nu.
    Dar ca tot ce ni se intampla are urmari nu e de negat.

    Indiferent de rezultatul unei asemena incercari, daca o faceti veti justifica o anume apreciere, daca nu o faceti, o alta catalogare.

    Indiferent ce decizie veti lua, va fi cea potrivita, care va va caracteriza ca persoana.

    Succes in ceea ce va propuneti.

    RăspundețiȘtergere
  36. Deci , acesta este rezultatul.SATU MARE- candidatul sprijinit de 7 partide (zice DANCU la vremea alegerilor, o munca de 10 ani).Care au fost rezultatele muncii ?

    RăspundețiȘtergere
  37. REZULTATUL : UN ESEC TOTAL LA SATU MARE

    Va multumim mult domnule DANCU.

    RăspundețiȘtergere
  38. Domnule Dincu sunt convinsa ca veti avea un viitor stralucit in politica romaneasca alaturi de PDL pentru reusita extraordinara de a ingropa in alegerile care tocmai au trecut filiala PSD Cluj la 6%.

    RăspundețiȘtergere
  39. Stimate Domn,

    Nu stiu daca "parasirea corabiei" acum este o solutie ... dar stiu un lucru ... daca vor sa va execute ... atuci sa trageti cat mai multi dupa dvs.

    datorati asta romanilor din Ardeal care v-au votat si au crezut in dvs!

    succes !

    RăspundețiȘtergere
  40. Nu ma mai mira nimic. Nici macar contraperformantele ridicate la nivel de performante. Ma refer aici la mircea geoana, in primul rand. Imi pare un biet prestidigitator pierdut pe o stanca in mijlocul oceanului, fara busola, fara joben, fara bagheta, inconjurat de vanturi…iliescu, nastase, clanul CJ-istilor… nu inteleg cum nu intelege nimeni ca ceea ce a castigat acum PSD nu este substanta ci aroganta, meltenism. Ceea ce ma mira insa cu adevarat este ca v-ati pus sperantele in mircea geoana. Nu am sa inteleg niciodata de ce. Intamplator am trecut prin doua guvernari, am lucrat cu amandoua… toti sunt la fel: claca, grup, interese. Nimic despre politica reala, nicio dezbatere, nicio pe idei. Sperantele mele nu mai sunt demult in politica. Tot intamplarea a facut ca in urma cu putin timp sa fi fost ( printr-o conjunctura) invitat la ziua unui europarlamentar PSD ( o doamna), undeva in pantelimon, cu multa lume (inclusiv bunul, bladul si inutilul Mircea Geoana), mancare, bautura si manele live. Fii de beizadele imbracati in alb cu ciocate si camasi armani, cu ochelari gucci, isi unduiau trupurile pe o manea si indesau banii in camasile transpirate ale manelarilor. Au fost prezenti cativa ambasadori. La un moment dat, o doamna dintr-un alt film a inceput sa strige “metallica! metallica!”. Restul nu mai conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  41. Domnule Dancu dumneavoastra nu ati reprezentat interesele PSD niciodata, decat propriile interese. Luati-va organizatia (sunteti 50 cu tot cu domnu Rus ?) si plecati la PD-L. Discursul dumneavoastra in PSD este leit cu a lui Basescu si PD-L. Fcati-va un bine si dumneavoastra si PSD si mergeti la prietenii dumneavoastra din PD-L. Va intristeaza ca va judeca Dragnea, Oprisan sau Nicusor Constantinescu? De ce? Ati vazut ce procente au obtinut? Plecati domnule Dancu, in mod sigur basescu va va rasplati pe masura tradarii dumneavoastra!!!

    RăspundețiȘtergere
  42. Eu sunt de parere ca domnul Dancu sa faca ce stie el mai bine, anume sa fie un social-democrat veritabil pana la capat, nepervertit si sa-si pastreze tinuta dreapta si fruntea semeata pentru ca nu are de ce sa se rusineze. Avem nevoie de o miscare de stanga, dar de una cu valori social-democrate asumate de la un capat la altul, ceea ce PSD-ul nu ne poate da ever. Consider ca, daca PSD-ul nu va negocia sub nicio forma pretentiile pentru un partid curat ale reformatorilor ardeleni, si, daca pe scena politica avem deja un partid etnic, UDMR, de ce nu ar exista un partid social-democrat al romanilor din ardeal, al ardelenilor. Coalitia, sau nu, cu partidul lui Iliescu fiind doar o optiune negociabila. In acest fel, Iliescu, Vanghelie si Oprisan, vor fi nevoiti sa-si aplece urechea si catre ardeleni si nu doar sa-i foloseasca ca fiind doar o carpa de sters pe picioare. Cuvantul domnului Dancu, va fi dublat de vocea social-democratilor ardeleni de buna credinta, iar forta si demersurile acestora se pot solutiona in mod echitabil, la masa negocierilor, asa cum baronii locali o fac deja, acolo unde localnicii au inteles ca desprinderea de un centru dominat de alte interese decat cele date de doctrina social-democrata si de interesele locale, nu face altceva decat sa-i aserveasca unui grup restrans de profitori. Numai in acest fel puteti polariza si convinge ardelenii sa vina si sa va voteze in mod masiv, asa cum reuseste si UDMR-ul, numai daca le reprezentati interesele locale ale comunitatii. Nu pierdeti timpul, vin alegerile din toamna!

    RăspundețiȘtergere
  43. Multumesc pentru comentarii. Incerc niste raspunsuri generale. Pentru cei care ma injură, nu merită sa va pierdeti timpul, nu ma deranjeaza. Totusi la aceste alegeri PSD a obtinut la Cluj 17 % ai 21,3% din mandate politice.Iar in Cluj Napoca 11%, adica fix cat Ion Iliescu. Aia cu 5 la suta e o miciuna.

    adresa mea: vasile.dancu@gmail.com

    O sa incerc sa raspund in zilele urmatoare intrebarilor directe, im i cer scuze dar sunt in perioada de examene la universitate si trbuie sa raspund si mediei.

    cu prieteni,

    Vasile Dancu

    a lu Dizolvatu

    RăspundețiȘtergere
  44. E trist ca profesorul Dancu a ajuns sa ia lectii de politica de la baron local, puscariabil, ca M. Oprisan.

    RăspundețiȘtergere
  45. Domnule Profesor,

    Nu inteleg de ce continuati sa justificati procentul de 11% obtinut de PSD la Cluj prin repetatele contraperformante ale presedintelui Iliescu.
    Cred ca e evident ca justificari pentru eradicarea dvs. sau a "grupului de la Cluj" nu trebuie cautate printre argumentele logice (sau matematice).
    Scenariul "Mamaia 2008" era usor de intuit si imi vine greu sa cred ca nu il anticipati deloc.

    Un lucru care insa imi scapa este de ce in perioada 2005-2008, cand existau premise mai mult decat favorabile in interiorul PSD, nu ati construit (si ma refer atat la "grupul de la Cluj" cat si la organizatiile PSD din Transilvania) un grup social-democrat regional care sa adreseze explicit problematicile particulare din aceasta zona. Putea fi un inceput , un laborator, pentru alte schimbari.

    De multe ori am avut senzatia ca vreti sa schimbati prea mult prea repede neavrand neaparat o strategie in acest sens.

    Va doresc succes si intelepciune in deciziile pe care urmeaza sa le luati.

    RăspundețiȘtergere
  46. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  47. @dragos

    Am incercat am desenat pasii dar nu am mai avut sprijin. Dupa venirea lui Geoană, lumea s-a saturat de lupta. Nu erau obisnuiti sa gestioneze nici un fel de conflict, nici macar cel ”creator de structura”cum zicea un sociolog clasic.

    Inca nu este momentuyl, mi-au spus toti. Facem totul pe treaba bună, ardeleneste!

    Stiam ca n-o sa mearga dar nu aveam de ales!


    Cu prietenie
    VD

    RăspundețiȘtergere
  48. domnule vd- o intrebare de la un mitic
    Chiar asa de puternici sunt n. constantinescu, mazare, iliescu, oprisan, dragnea(!)- nu e (ati gasit) nicio solutie pt contracararea lor, intre 2005 si 2007. Unde s-a pierdut lupta asta?

    P.S: mi-a placut puseul autovictimizator (a fost un act surprinzator de sincer- opriti gratarele- trebuie sa il belim pe dancu)
    P.P.S: un pronostic pt alegerile din toamna?

    RăspundețiȘtergere
  49. Domnule Dancu,

    Mereu ma amuza cand un membru PSD de vaza - ca dv, Diaconescu si alti corifei - se plange mai mult sau mai putin voalat ca unii sau altii din conducerea partidului si-au batut joc de ei. Asta spuneti electoratului PSD, ca v-au executat PSDistii ai mari? Pai, nu ne-au facut acelasi lucru si noua, restul populatiei? N-am emigrat si (o mare parte din) noi? Si mie mi s-a parut absurd ca fiul meu sa traiasca intr-o tara in care camionagiul penal e ministru, in care litfa comunista e tatuc, in care totul se cumpara, iar legea se scrie pentru profit personal. Pe dv nu pare sa va fi deranjat, ba chiar capul dv, rostoglindu-se de pe butuc, a privit spre EL cu repros melancolic. Am lacrimat scurt imaginandu-mi scena.

    Acuma, nu ca restul politicienilor ar fi mult mai buni, dar dreptul de primogenitura al mafiei politice apartine partidului din conducerea caruia (mai) faceti parte. Asta e istoria.

    RăspundețiȘtergere
  50. nu ma votta niciodta cu PSD-ul si nici probabil nu voi vota atata timp cat oameni din esalonul 2 sau din structuri adiacente vor detine "monopolul ideologic" al stangii la noi.

    permiteti o sugestie?

    de ce nu puneti bazelele unui partid care sa aba drept scopuri politice decentralizare financiara si administrativa?

    cred ca astfel ati dobandi mult mai mult consens politic si implicit si voturi in Ardeal, Banat, Crisana si Maramures?

    RăspundețiȘtergere
  51. http://patrasconiu.blog.cotidianul.ro/2008/07/02/din-poienitza-numarul-doi/

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...