10 noiembrie, 2007

Cronicarul



In 1990, când nu aveam blogosfera, istoria se scria cu alte ocazii si alte mijloace. Istoria este o constructie, literară aproape, si dacă nu aş avea mai multi prieteni dragi, excelenti intelectuali proveniti din istorici, aş spune că istoria este 50% mitologie şi discurs identitar. Au fost cronicari care au scris istorii duble, pe placul celor care plăteau dar si pentru posteritate. Mereu insă s-au scris istorii naive, nefabricate dar influentate de ideologiile sau fantasmele vremii. Ele sunt marturii importante si ne pot ajuta si pe noi insine să facem o arheologie a sentimentelelor sau emotiile sedimentate in cunoasterea si atititudinile noastre de acum. Ma emotionează aceasta compunere scrisa de un micut moldovean (se vede poetica textului cronicaresc moldav) in decembrie 1990. Viata a fost mai usoară, dar mai usor de inteles, zice elevul Tănase Daniel din Braila.
Mi-ar plăcea să-l cunosc pe Daniel, sa-l invit la o băută, cred ca acum ar trebui sa aibă peste 30 de ani, si să-l intreb, după ce ne-om fi făcut per tu: De unde ai stiut tu mă, Daniele, că viaţa va fi mai greu de inteles in democratia noastra, sau cum naiba s-o fi numind ea la Braila in port?

Hei, il stie cineva pe Daniel Tănase, cronicarul ?






2 comentarii:

  1. Revoluţia decembristă a făcut ceva victime cu câţiva ani înainte de 1989, a mai făcut ceva victime în timpul ei. După revoluţie, cei rămaşi în viaţă suntem cu toţii victime.
    "În Decembrie 1990 viaţa s-a mai uşurat. Petre Roman a mai efectuat excursii în ţări străine şi a vorbit mult cu conducătorii ţărilor dezvoltate. Cu asta ne-am dezvoltat şi noi ştiinţa şi îndemânarea."
    Dacă suntem de acord că Petre Roman în 1990 a însemnat vârful acţiunii politice, atunci afirmaţia este o radiografie politică a celor 17 ani scurşi de la revoluţie. Parafrazând, "politicienii au mai efectuat excursii în ţări străine (1) şi au vorbit mult (2) cu conducătorii ţărilor dezvoltate (3). Cu asta ne-am dezvoltat (4) şi noi ştiinţa (5) şi îndemânarea (6).
    Iată 6 adevăruri evidente ale politicii de astăzi şi la rezultatul politicii de astăzi. Avem o politică indemânatică "care ştie", şi o ţară dezvoltată de ştiinţa celor din afara ei. În rest, vorbă multă, excursii, discursuri cu politicienii ţărilor dezvoltate...

    RăspundețiȘtergere
  2. Micul cronicar are o multime de 27 de ani si nu mai poate sa produca emotii prin scris. Dupa ce se va termina bauta cu care ma incantati poate vom gasi si un raspuns la intrebare:). Sau era retorica ?

    Daniel Tanase

    RăspundețiȘtergere

Nu striga niciodată ajutor

Am regăsit azi într-o librărie un volum apărut în pandemie, scris de Mircea Cărtărescu. Mi-am dat seama că m-a ajutat în pandemie pentru că ...